ΥΠΕΣ: Περισσότερες αναχωρήσεις παρά αφίξεις μεταναστών – Πόσοι διαμένουν Κύπρο

Το τελευταίο τρίμηνο οι αναχωρήσεις μεταναστών είναι περισσότερες από τις αφίξεις, ανέφερε στο Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Εσωτερικών

3D1D3881 221A 4627 90DD 37FA5C7C1495

Το τελευταίο τρίμηνο οι αναχωρήσεις μεταναστών είναι περισσότερες από τις αφίξεις, ανέφερε στο Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας πως από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο έφυγαν από την Κύπρο 2.714 μετανάστες, ενώ υποβλήθηκαν 2.381 αιτήσεις ασύλου.

Ένα μεγάλο πρόβλημα όσων αφορά τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών, όπως είπε, είναι η έλλειψη χώρων κράτησής τους, γεγονός που «δένει» τα χέρια της Αστυνομίας καθώς ενώ μπορεί να τους συλλάβει, δεν υπάρχει χώρος να τους μεταφέρει.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει η ανέγερση νέου προαναχωρισιακού κέντρου φύλαξης μεταναστών, όπου εκεί θα μπορούν να μεταφέρονται για 3-4 εβδομάδες, μέχρι τη διευθέτηση της αναχώρησής τους από την Κύπρο.

Το κέντρο θα είναι χωρητικότητας 800 ατόμων, όπως είπε, ενώ το υφιστάμενο, είναι χωρητικότητας 125 ατόμων.

Οι επιστροφές μεταναστών είναι δύο ειδών, όπως σημείωσε, οι απελάσεις και οι εθελούσιες αναχωρήσεις.

Στις εθελούσιες, δίδεται ένα ποσό 1000-1500 ευρώ, το οποίο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως έχουν μειωθεί και οι ροές μεταναστών, το τελευταίο τρίμηνο, στο 50%, σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό, τόνισε, οφείλετε τόσο σε εξωγενείς παράγοντες όσο και σε ενέργειες δικές μας.

Συνολικά, όπως σημείωσε ο Υπουργός, διαμένουν στην Κύπρο 55.000 παράτυποι μετανάστες ή μετανάστες που έλαβαν άσυλο.