ΥΠΕΞ: 70 οι Κύπριοι που ζήτησαν να επαναπατριστούν από Λίβανο

8ab267b6021680c308cf00c0f822eda7 Coronavirus, ΒΗΡΥΤΟΣ, επαναπατρισμός

Στην έκκληση του Λιβάνου για βοήθεια ανταποκρίθηκε και η Κύπρος, που έστειλε χθες κλιμάκιο της MΜΑΔ και της ΕΜΑΚ με ανιχνευτικούς σκύλους, για να συνδράμουν στις έρευνες για εντοπισμό επιζώντων, ενώ σήμερα θα αποσταλούν φαρμακευτική βοήθεια και ιατρικός εξοπλισμός.

Την ίδια ώρα, επαναπατρίζονται με ειδική ναυλωμένη πτήση, που θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 19.00, Κύπριοι υπήκοοι, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν. Μεταξύ αυτών και οι τρεις Κύπριες, που τραυματίστηκαν.

Ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ότι πέραν των 70 ατόμων, που διαμένουν μόνιμα στη Βηρυτό, έχουν, ήδη, εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΥΠΕΞ και επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο. Έγιναν, εξάλλου, όλες οι διεργασίες, ώστε, αν προκύψει ανάγκη να ακολουθήσει και δεύτερη ναυλωμένη πτήση.

Σε περίπτωση, που χρειασθεί, στους επαναπατρισθέντες θα προσφερθεί και διαμονή, καθώς πρέπει να μπουν και σε καραντίνα 14 ημερών, λόγω του κορωνοϊού, δεδομένου ότι ο Λίβανος βρίσκεται στην ταξιδιωτική κατηγορία Γ.

Χθες, εξάλλου, Κύπριοι εθελοντές γιατροί ενημέρωσαν το ΥΠΕΞ ότι επιθυμούν να μεταβούν στο Λίβανο για να βοηθήσουν κι έγιναν οι απαιτούμενες διευθετήσεις.

Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, έγινε αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων Κυπρίων πολιτών, που επιθυμούν να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Λίβανο.

Ο ΥΠΕΞ, κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του πλοίου και του φονικού φορτίου, που προκάλεσε την καταστροφή στο Λίβανο, φέρεται να είναι Ρώσος με κυπριακή υπηκοότητα, απάντησε ότι από την πρώτη πληροφόρηση, που έχει, την οποία αναφέρει με κάθε επιφύλαξη, το εν λόγω πρόσωπο δεν είναι κάτοχος διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους, μέσω του γραφείου της Interpol στη Λευκωσία, να συνδράμουν στις ενέργειες των αστυνομικών Αρχών του Λιβάνου. Δεν έχουμε επίσημο αίτημα, μέχρι στιγμής, διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ, αλλά εκφράσαμε μόνοι μας την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε και μας απάντησαν ότι αν χρειαστούν οποιαδήποτε βοήθεια θα επικοινωνήσουν μαζί μας.

Πηγή: Sigmalive