ΥΠΕΞ: Αρνητική εξέλιξη η συμφωνία Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας

Άνοιξε το δρόμο για την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

f79ea3da0e739fb710fccc67842e363a Κασουλίδης, ΝΑΤΟ

Αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, την υπογραφή χθες βράδυ μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που άνοιξε το δρόμο για την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.  Υπάρχουν πρόνοιες στη συμφωνία, είπε, οι οποίες δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Άγκυρας στη Μόνιμη Διαρθρωτική Συνεργασία για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, PESCO.

Η Τουρκία, είπε ο κ. Κασουλίδης, η οποία με την αναθεωρητική της πολιτική δημιουργεί προβλήματα στην Κύπρο, προκαλεί και προβαίνει σε παραβιάσεις τους διεθνούς δικαίου, δεν πρέπει να δικαιούται, εξαιτίας και της αντιευρωπαϊκής συμπεριφοράς της, να συμμετέχει στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και στην Pesco.

Η Άγκυρα με τους εκβιασμούς και τις φωνασκίες, τόνισε, κατάφερε να αποκομίσει όσα περισσότερα μπορούσε και στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις. Η κυβέρνηση, είπε, θα μελετήσει προσεκτικά τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξει.

ΚΥΠΕ