ΥΠΕΞ: Έχουμε ενώπιον μας δύο κρίσιμα ορόσημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Όσα ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σχετικά με την επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο

596c8243eceb1d12e9c1d4468bd13548 Επίσκεψη Τζέιν Χολ Λουτ, Νίκος Χριστοδουλίδης
Έχουμε ενώπιον μας δύο κρίσιμα ορόσημα, ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. 
Το πρώτο, είπε, είναι η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μέσω της Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.
Η κα. Λουτ, σημείωσε, θα επισκεφθεί και την Ελλάδα ενώ είναι σε επαφή με τη Βρετανία και την Τουρκία.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε, εκδηλώνει την πρωτοβουλία του στη βάση της εντολής που του έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είναι ξεκάθαρη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο και το αναφέρω αυτό, τόνισε, ως απάντηση στις συχνές αναφορές του Τατάρ και της Τουρκίας σε σχέση με άλλης μορφής λύσης του Κυπριακού.
Δεν μπορεί να συζητηθεί πρόταση για δύο κράτη, πρόσθεσε, καθώς ξεφεύγει του πλαισίου που κινείται ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μια τέτοια λύση δεν προκρίνεται και δεν είναι στο πλαίσιο των εντολών του ΣΑ, τόνισε.
Οι δηλώσεις και οι ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση και δεν βοηθούν σε επίτευξη λύσης, από εκεί και πέρα όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε.
Το δεύτερο κρίσιμο ορόσημο, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, είπε, εξέφρασε την ετοιμότητά του να προσεγγίσει θετικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις εάν η Τουρκία συμπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις ανάμεσα στις οποίες και το Κυπριακό.
Όπως πρόσθεσε, αναμένεται να γίνει αξιολόγηση αυτής της περιόδου και οι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις.
Δεν μπορεί κάνεις να εκτιμήσει με ασφάλεια που θα κινηθούν τα δεδομένα, δικός μας στόχος είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ανέφερε.
Όσον αφορά στο ζήτημα της Αμμοχώστου και τις προσφυγές Ε/κ στην «επιτροπή αποζημιώσεων», ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το καθεστώς στην περίκλειστη περιοχή είναι ξεκάθαρο και καθορίζεται μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ ενώ τόνισε πως το δικαίωμα στην περιουσία είναι απόλυτα σεβαστό, ωστόσο στόχος της Τουρκίας είναι να ενισχύσει την «επιτροπή αποζημιώσεων» και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών συμβούλων, μέσα από μια τέτοια ενέργεια εξυπηρετούνται συγκεκριμένες σκοπιμότητες της Τουρκίας.

Πηγή: Sigmalive