Υπουργικό Συμβούλιο: Εισήγηση για μείωση της καραντίνας στις στενές επαφές

Άρχισαν να ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μετάλλαξη θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας και τη μετατροπή του κορωνοϊού σε επιδημία.

wear mask 1600x900 1 ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Την ώρα που η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον συνεχίζεται, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, άρχισαν να ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μετάλλαξη θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας και τη μετατροπή του κορωνοϊού σε επιδημία. Η σταθεροποίηση και η μικρή μείωση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χάρη στον εμβολιασμό αποφύγαμε μια νέα εκτόξευση νοσηλειών, ενισχύουν τις ελπίδες των επιστημόνων ότι η Όμικρον θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας, με τους επιδημιολόγους ωστόσο να είναι επιφυλακτικοί και να σημειώνουν ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης. Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και η πτώση του ποσοστού θετικότητας, το οποίο κυμαίνεται κοντά στο 3%, φέρνει μικρές αλλαγές όσον αφορά το πρωτόκολλο διαχείρισης των ανεμβολίαστων επαφών. Συγκεκριμένα, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να οδηγηθεί και η εισήγηση για μείωση του περιορισμού για τις στενές επαφές, που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, η εισήγηση που υπάρχει ενώπιον του υπουργού είναι μείωση της καραντίνας από 14 σε 10 ημέρες.

200 επαναλοιμώξεις

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν επιβεβαιωθεί με αλληλούχιση 269 κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον στην Κύπρο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τα συγκεκριμένα περιστατικά μόνο οκτώ χρειάστηκαν νοσηλεία. Όσον αφορά τις νοσηλείες, προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον, ωστόσο, το γεγονός ότι, από τα σχεδόν 300 κρούσματα της παραλλαγής που έχουν εντοπιστεί, μόνο τα 8 χρειάστηκαν νοσηλεία, χαρακτηρίζεται ως θετικό, δεδομένου του ότι από τους ελέγχους αλληλούχισης των τελευταίων εβδομάδων προκύπτει πως το 85-90% των νέων περιστατικών είναι κρούσματα της Όμικρον. Την ίδια στιγμή που επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη των επιδημιολόγων ότι ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει μια φορά ενδέχεται να προσβληθούν εκ νέου από τον ιό, καθώς από τις 8 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου του 2022 καταγράφηκαν 192 επαναλοιμώξεις, χωρίς ωστόσο να παρέχονται περισσότερα στοιχεία όσον αφορά το χρονικό διάστημα που επήλθε ανάμεσα στις δύο φορές που νόσησαν οι πολίτες, αλλά και τη συμπτωματολογία που ανέπτυξαν.

Μειώνονται τα κρούσματα

Από την πρώτη μέχρι και τη 16η Ιανουαρίου, 58.911 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό, με το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα να φτάνει τις 225.738 λοιμώξεις, αριθμοί οι οποίοι καταδεικνύουν το εύρος της διασποράς, αλλά και του βαθμού μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον. Όσον αφορά τα κρούσματα που εντοπίζονται σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιβάρυνσης, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση στα νέα περιστατικά, γεγονός που δίνει την ελπίδα στους επιδημιολόγους ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση του πέμπτου κύματος της πανδημίας και ότι από εδώ και στο εξής θα μειώνονται σταδιακά τα κρούσματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμη με σιγουριά, καθώς χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να φανούν και οι επιπτώσεις της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Υγείας, από τις 8 μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν 21.686 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα περιστατικά είχαν φτάσει τις 28.774. Σημαντική είναι η πτώση των νέων περιστατικών που αφορούν την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, καθώς από τα 8.728 κρούσματα που ανιχνευτήκαν την εβδομάδα 1-7 Ιανουαρίου, την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν στα 4.625. Ενώ καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, στις ηλικίες 6-11 ετών καταγράφεται μικρή αύξηση, η οποία σχετίζεται με το άνοιγμα των σχολείων και την αύξηση των ελέγχων, αφού την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν 2.124 νέα περιστατικά, ενώ την περίοδο 1-7 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 1.603 κρούσματα. Σε σχέση με την κατανομή των κρουσμάτων ανά επαρχία, από τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του το Υπουργείο Υγείας, προκύπτει ότι «πρωταθλήτρια» παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η Λευκωσία, με 6.304 περιστατικά, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λεμεσός, με 4.641 κρούσματα και ακολουθούν η Λάρνακα με 2.710, η Πάφος με 1.501 και η Αμμόχωστος με 930 περιστατικά.

Μόλις 6%

Μπορεί τα κρούσματα να καταγράφουν μείωση, ωστόσο, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας επιμένουν ότι δεν είναι ώρα για αλλαγές στα μέτρα, καθώς τυχόν επιβολή χαλαρώσεων θα έχει αντίθετα αποτελέσματα, την ώρα μάλιστα που οι νοσηλευόμενοι κυμαίνονται κοντά στους 270. Με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του το Υπουργείο Υγείας, το 78% των νοσηλευομένων δεν έχει λάβει καμία δόση εμβολίου, ενώ μόλις το 6% αφορά πολίτες που έλαβαν την αναμνηστική δόση, με το υπουργείο να σημειώνει ότι πρόκειται για πολίτες άνω των 62 ετών. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το 12% των νοσηλευομένων αφορά σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, που έχουν παρέλθει 5 μήνες και δύο εβδομάδες από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού τους σχήματος. Όσον αφορά τώρα την εμβολιαστική κάλυψη, το 87,5% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, ενώ το 83% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Στους ανήλικους, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό, τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά, καθώς στην ηλικιακή ομάδα των 16-17 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το 55,4%, στους 12-15 ετών το 45,2%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 5-11 ετών εμβολιάστηκε μόλις το 7,1%.

Άκυρο το safepass

Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες κρατικές και υγειονομικές αρχές, αναφορικά με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που «σπάζουν» την υποχρεωτική καραντίνα και διακινούνται σε καταστήματα, επιχειρήσεις και χώρους εστίασης, αφού το safepass τους παραμένει σε ισχύ εάν είναι εμβολιασμένοι, βρήκε το υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας. Όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, η ηλεκτρονική πλατφόρμα COVPASS διασυνδέεται από σήμερα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, ώστε να ακυρώνεται το safepass όσων διαγιγνώσκονται θετικοί στη νόσο. Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο υφυπουργός, κατά τη διενέργεια του ελέγχου με την εφαρμογή COVSCAN, η σήμανση θα γίνεται κόκκινη εάν ο πολίτης έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα δεν θα επιτρέπεται στον πολίτη η έκδοση νέου πιστοποιητικού για την περίοδο του υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού.

politis.com.cy