Υπουργός Εσωτερικών: Μειωμένες κατά 75% οι αφίξεις Αφρικανών

Έμφαση στην υποκατάσταση της παράνομης μετανάστευσης με νόμιμες οδούς δόθηκε στις διμερείς συναντήσεις

Screenshot 9 6 Μετανάστευση, Υπουργός Εσωτερικών

Έμφαση στην υποκατάσταση της παράνομης μετανάστευσης με νόμιμες οδούς δόθηκε στις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου στην Γενεύη. Ο κ. Ιωάννου συναντήθηκε με την Υπουργό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Εξάλειψης της Φτώχειας της Νιγηρίας δρ Betta Chimaobim Edu και τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστών του Λιβάνου κ. Abdallah Bou Habib.

Κατά τις συναντήσεις, ανταλλάγησαν απόψεις επί της πρότασης που προωθείται για θεσμοθέτηση διαδικασίας, με τη συμβολή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, για εξεύρεση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες με στόχο τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης και τον περιορισμό των παράνομων ροών μεταναστών. Ο Κύπριος Υπουργός επεσήμανε ότι, στη βάση των πραγματικών αναγκών της κάθε χώρας, η νόμιμη μετανάστευση αναμένεται ότι θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για καλύτερη απορρόφηση υπηκόων τρίτων χωρών στις εθνικές αγορές εργασίας, ενισχύοντας έτσι και τις δράσεις για ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών στην οικονομία και την κοινωνία.

Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει εκτενώς στη Νιγηριανή Υπουργό τις πτυχές της ενημερωτικής εκστρατείας που διενεργείται τους τελευταίους μήνες σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και στοχεύει στην πληροφόρηση των εν δυνάμει μεταναστών για τα πραγματικά δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, η εκστρατεία σε συνδυασμό με σειρά άλλων μέτρων που λήφθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αφίξεων Αφρικανών κατά 75% σε σύγκριση με το 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δρ Edu ενημέρωσε τον κ. Ιωάννου για το νέο πρόγραμμα συγκράτησης πληθυσμού που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στην Νιγηρία. Μέσα από τη δράση αυτή, η Κυβέρνηση της Νιγηρίας ενημερώνει τους πολίτες της χώρας, ιδιαίτερα τους νέους, για τις προοπτικές που διανοίγονται στη Νιγηρία για εργοδότησή τους στην ίδια τη χώρα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν όπως παραχωρηθεί στην κυβέρνηση της Νιγηρίας το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ενημερωτική εκστρατεία, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί από τις Αρχές της Νιγηρίας στο πλαίσιο του προγράμματος πληροφόρησης που εφαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο για συγκράτηση του πληθυσμού.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου, με τον οποίο ανασκόπησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις δια θαλάσσης και με δεδομένο ότι σημαντικός αριθμός σκαφών αποπλέει από τις ακτές του Λιβάνου, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των ελέγχων από τις Λιβανικές Αρχές.

Ο Κύπριος Υπουργός επανέλαβε τη θέση, η οποία εκφράζεται και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), για στήριξη του Λιβάνου, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω γειτνίασής της με τη Συρία και τις πιέσεις που δέχεται από μαζικές ροές Σύρων στα εδάφη της. Ο κ. Bou Habib εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την πρωτοβουλία της να προωθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την υλικοτεχνική και οικονομική στήριξη του Λιβάνου.

Τέλος, οι κ. Ιωάννου και Bou Habib συμφώνησαν ότι θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί η στάση της ΕΕ έναντι του καθεστώτος της Συρίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες επαφές και δεσμεύσεις του καθεστώτος προς την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε σχέση με την υλοποίηση των απαιτούμενων βημάτων προς αποκατάσταση της ασφάλειας στο έδαφος της Συρίας για επαναπατρισμό των πολιτών της. Σημείωσαν δε την ανάγκη προώθησης επενδύσεων στην Συρία που θα δημιουργήσουν προοπτικές για επαναδόμηση της χώρας και, κατ’ επέκταση, προοπτικές ανάπτυξης που θα συμβάλουν στη συγκράτηση του πληθυσμού.

Ο κ. Ιωάννου επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.