Ζαχαρίας Κουλίας: «Δεν μπορεί να διαχωρίζονται οι πολίτες σε κατηγορίες εμβολιασμένων και μη»

Zητά έγκριση από την Βουλή για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία

340698 254023141339645 166650148 o Βουλή, Ζαχαρίας Κουλίας, Κυβέρνηση

Την εμπλοκή της Βουλής στις αποφάσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την πανδημία ζήτησε εκ νέου την Τετάρτη ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος ενέγραψε το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Επιτροπής θεσμών, ο κ. Κουλίας είπε ότι θεωρεί πως τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την πανδημία πρέπει να εγκρίνονται και από την Βουλή, για σκοπούς διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και των διατάξεων του Συντάγματος.

Το θέμα έχει εγγραφεί στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών για συζήτηση υπό τον τίτλο «Η αναγκαιότητα της έγκρισης των μέτρων, που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την πανδημία, να εγκρίνονται και από τη Βουλή για σκοπούς διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και των διατάξεων του Συντάγματος και τους κράτους δικαίου και του συντάγματος».

Όπως σημείωσε ο κ. Κουλίας η Ευρωβουλή έχει θεσπίσει σοβαρά ψηφίσματα, σύμφωνα με τα οποία δεν πρέπει με εκβιαστικό τρόπο να αξιώνεται από πολίτες να προβαίνουν σε ιατρικές πράξεις, για τις οποίες δεν συμφωνούν.

«Δεν μπορεί να διαχωρίζονται οι πολίτες σε κατηγορίες εμβολιασμένων και μη ή να επιχειρείται εκβιασμός κάποιων ομάδων ή να καταπιέζεται κάποιος να προβεί σε ιατρική πράξη που δεν συμφωνεί», είπε συγκεκριμένα.

Εξήγησε πως γι’ αυτά τα θέματα υπάρχει μια γενική διάταξη στο σύνταγμα και στον Περί Λοιμωδών Νόσων, αλλά σημείωσε ότι από το 1960 μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε.

Ο κ. Κουλίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή με την πανδημία «η κυβέρνηση με τα διατάγματα της επηρεάζει συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών», για να προσθέσει πως «πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και πρέπει να εμπλακεί και η Βουλή».

«Είναι υποχρέωση της Βουλής να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για τέτοια ζητήματα, αλλά να υπάρξει θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο», συμπλήρωσε.