Ζητούν πρωτόκολλο σε περίπτωση ανακοπής καρδιάς εντός γηπέδου

Ποιες οι ανάγκες και ποιες οι ελλείψεις

eriksenn2 1 ανακοπή καρδίας, γήπεδα, ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Την αναγκαιότητα θέσπισης πρωτοκόλλου σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών σημειώνοντας ότι «δυστυχώς στην Κύπρο ακόμη δεν υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα οι κατάλληλες συνθήκες και ο εξοπλισμός, για αντιμετώπιση περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής».

«Το περιστατικό με την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, έχει θορυβήσει τους πάντες στο χώρο του ποδοσφαίρου, ειδικά σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίων δράσης για άμεση και κατάλληλη ιατρική περίθαλψη», αναφέρει ο ΠΑΣΠ.

Προσθέτει ότι «η γρήγορη ανταπόκριση των ιατρών έσωσε τη ζωή του Ερικσεν, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα χάναμε τον Δανό ποδοσφαιριστή».

Όπως υποστηρίζει ο ΠΑΣΠ, «παρά το πιο πάνω περιστατικό, αλλά και των υπολοίπων που ακολούθησαν μέχρι σήμερα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς στην Κύπρο ακόμη δεν υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα οι κατάλληλες συνθήκες και ο εξοπλισμός, για αντιμετώπιση περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής».

Επισημαίνει και «την αναγκαιότητα για ξεκαθάρισμα όλων των αναγκών στα γήπεδα και πρωτίστως την εκπαίδευση όλων των φορέων, με βάση τις σχετικές οδηγίες της UEFA, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, στην ολότητα τους, στη χώρα μας».

Ο ΠΑΣΠ εκφράζει και την ανησυχία του «για τα ακατάλληλα», όπως αναφέρει, «ιατρεία σε αριθμό γηπέδων και την έλλειψη συντονισμού και εκπαίδευσης όλου του προσωπικού, ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες».

«Η διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής, σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, αποτελεί θέμα λεπτών, και δεν επιτρέπεται να μην υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες και ο αναγκαίος εξοπλισμός, σε κάθε γήπεδο όπου διεξάγεται ποδοσφαιρική ή αθλητική) δράση», καταλήγει ο ΠΑΣΠ.