Λύκειο Κοκκινοχωρίων: Παρουσίαση προγράμματος «Zero Waste to Landfill» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την ένταξη του σχολείου στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ZERO WASTE TO LANDFILL

exclusive, Υπουργός Παιδείας

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, με αφορμή την ένταξη του σχολείου στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ZERO WASTE TO LANDFILL (Μηδενική σπατάλη απορριμάτων στις χωματερές).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κυρία Αθηνά Μιχαηλίδου και η Επίτροπος Περιβάλλοντος κυρία Αντωνία Θεοδοσίου.

82473 exclusive, Υπουργός Παιδείας

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο κ. Θεόδουλος Μακρυγιάννη, Διευθυντής του Γραφείου της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

82474 scaled exclusive, Υπουργός Παιδείας

Αυτούσιoς ο χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου:

Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, ενώπιον ενός ακροατηρίου αποτελούμενου κυρίως από παιδιά, μαθητές και μαθήτριες, νέους ανθρώπους, με όραμα, δύναμη και βούληση να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο μας.

Έντιμη κα Υπουργέ, αγαπητή κα Μιχαηλίδου, η παρουσία σας εδώ σήμερα αποτελεί τρανή απόδειξη της βούλησής σας να στηρίξετε τις προσπάθειες σχολικών μονάδων που καλλιεργούν περιβαλλοντική συνείδηση και θετικές στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον.

82475 scaled exclusive, Υπουργός Παιδείας

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της αποστολής του, διοργανώνει ημερίδες, σεμινάρια και διαλέξεις και προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας. Σε κάθε ευκαιρία που έχουμε να μοιραστούμε σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες και να αλληλεπιδράσουμε με το κοινό οποιασδήποτε ηλικίας, δημιουργούμε γέφυρες προς την κατανόηση, τη συνεργασία και την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο. Μια τέτοια γέφυρα, θεωρώ, δημιουργούμε και σήμερα με εσάς.

Γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του σχολείου κ. Αντώνη Σταύρου για την πρόσκληση και τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και για την ευκαιρία να παρουσιάσουμε, μαζί με τον Διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Θεόδουλο Μακρυγιάννη, το εγχείρημα «Ζero Waste to Landfill» στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου μας για μείωση των απορριμμάτων.

82476 scaled exclusive, Υπουργός Παιδείας

Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις πιο επίκαιρες και σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό και έχουμε όλοι καθήκον να αντιδράσουμε προτού να είναι αργά. Μία από τις πιο αποτελεσματικές δράσεις που μπορούμε να αναλάβουμε είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, δηλαδή η ποσότητα των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών, όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων αλλά και ο περιορισμός της αχαλίνωτης καταναλωτικής νοοτροπίας.

82478 scaled exclusive, Υπουργός Παιδείας

Το «Zero Waste to Landfill» (μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές) είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Είχε εξαγγελθεί από την προκάτοχό μου και νυν Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρα Μαρία Παναγιώτου τον Απρίλιο του 2023 και αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στις χωματερές. H πορεία υλοποίησης της δράσης στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ η προσπάθεια έχει μεταφερθεί και σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Είμαστε ευτυχείς που διαπιστώνουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στα σχολεία. Το πρώτο σχολείο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα είναι το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού, τον Νοέμβριο. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στο δεύτερο σχολείο που ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η σημασία της συμμετοχής των σχολείων στο «Zero Waste» είναι τεράστια τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους. Με γεμίζει ελπίδα το γεγονός ότι τα σχολεία, τα φυτώρια των μελλοντικών πολιτών της χώρας μας αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο στα παιδιά την περιβαλλοντική συνείδηση, εμπεδώνοντας καλές συμπεριφορές και συνήθειες αλλά και αίσθημα ατομικής ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον.

82481 scaled exclusive, Υπουργός Παιδείας
Υπουργός Παιδείας – Παρουσίαση του προγράμματος «Zero Waste to Landfill»
Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, Φρέναρος, Κύπρος
Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή παρουσίασης του καινοτόμου και πρωτοποριακού προγράμματος «Ζero Waste to Landfill».
//
Minister of Education – Presentation of the “Ζero Waste to Landfill” Programme
“Fotis Pittas” Lyceum of Kokkinochoria, Frenaros, Cyprus
The Minister of Education, Sport and Youth, Dr Athina Michaelidou, addresses the presentation of the “Ζero Waste to Landfill” programme.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη διεύθυνση του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς αλλά και κυρίως εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες, για την πρωτοβουλία που ξεκινάτε σήμερα. Η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα σας δώσει την ευκαιρία να καταστήσετε το σχολείο σας πρωτοπόρο στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Και με κάθε βήμα που κάνετε προς την επίτευξη του στόχου αυτού να γνωρίζετε ότι συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της φύσης για τις επόμενες γενιές. Και είμαι σίγουρη ότι θα εμπνεύσετε με το παράδειγμά σας και άλλα σχολεία.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.