Προεδρικό mea culpa για το κούρεμα των καταθέσεων

CEB19 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Νίκος Αναστασιάδης
Αναμφίβολα το mea culpa του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προεκλογική του δέσμευση ότι δεν θα κουρευτούν καταθέσεις έκλεψε την παράσταση του δεύτερου μέρους απολογισμού της τρίχρονης διακυβέρνησης.

CEB19 1 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Νίκος Αναστασιάδης

Από τα σημαντικά που ακούστηκαν στον τρίωρο απολογισμό ο οδικός χάρτης εφαρμογής του ΓεΣΥ μετά από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, η πλήρης στήριξη που έδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη μετοχοποίηση και όχι αποκρατικοποίηση της Cyta μετά από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και η παραδοχή του ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν στην οικονομία, που πλην όμως τη δικαιολόγησε λόγω της πολυπλοκότητας των υποθέσεων.

Για το θέμα διορισμού βοηθού γενικού εισαγγελέα είπε δεν έχει αποφασίσει. Όταν του μετεφέρθη η θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο νέος βοηθός γενικός να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, ο ίδιος είπε ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμά του να διορίζει.

Ανθρωποκεντρικός απολογισμός

Στο εισαγωγικό κομμάτι του απολογισμού επικεντρώθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Έμφαση δόθηκε στην απάμβλυνση των ευάλωτων ομάδων, την αναχαίτιση της ανεργίας, καθώς και την κρατική στήριξη μέσω του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Ο Νίκος Αναστασιάδης προέταξε την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και τη μείωση των ατόμων που κάλυπταν βασικές τους ανάγκες μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων.

Στο κομμάτι της ανεργίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε τα περί 30.000 μεταναστών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο νούμερο ως «μύθο».

Πέρα από τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αποδίδοντας την αποκάλυψη των τελευταίων σκανδάλων στην πεποίθηση των πολιτών ότι όσοι έκλεψαν θα τιμωρηθούν.

Για το σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στοιχεία για το 2014 και 2015, σύμφωνα με τα οποία από τις 37 υποθέσεις που καταγγέλθηκαν, εξιχνιάστηκαν οι 34. Στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής, ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε κατηγορίες για την εξαγγελία του τρίτου γύρου αδειοδότησης, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ γνώριζε για την πρόθεσή του.

Μάλιστα, έβαλε πάνω στο τραπέζι το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό εάν τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου είναι ικανοποιητικά. Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, ο απολογισμός του Προέδρου συμπυκνώνεται στη φράση «Έξω τα πάμε πάρα πολύ καλά».

Η πλήρης συνέντευξη του Προέδρου

21.09 Έληξε η συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εσωτερική διακυβέρνηση

Άριστες οι σχέσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα

21.05 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθηκε να απαντήσει για το κατά πόσο μετά τα όσα έχουν γίνει με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα εξακολουθεί να θεωρεί ορθή την επιλογή του ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να μην απαντήσει καθώς όπως ανέφερε η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ξεκαθάρισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει άριστες σχέσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα.

20.59 Κληθείς να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν υπάρχουν εταιρείες που κάνουν έργα στο δημόσιο ενώ παράλληλα έχουν καταδικαστεί για δεκασμό, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως δε γνωρίζει αλλά δεν αποκλείεται.

Μετοχοποίηση και όχι αποκρατικοποίηση

20.55 Κληθείς να τοποθετηθεί για το ζητημα των αποκρατικοποιήσεων ανέφερε οτι τον τελευταίο λόγο θα έχει η βουλή. Σημείωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί μετοχοποίηση και όχι αποκρατικοποίηση.

20.52 Κληθείς να τοποθετηθεί για την καθυστέρηση των διώξεων σε οτι αφορά το οικονομικό σκάνδαλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε οτι έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα των όλων ζητημάτων. Ξεκαθάρισε οτι και ο ίδιος παρενέβη σε ο,τι αφορά το να μην εμπλακεί στην όλη υπόθεση και προχώρησε σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις για να δει που βρίσκεται το όλο ζήτημα.

20.51 Μετά από τοποθέτηση δημοσιογράφου οτι ολόκληρη η συνέντευξη τύπου αποτελεί προεκλογικές εξαγγελίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε τους ισχυρισμούς διερωτούμενος αν δεν έχει δικαίωμα να κάνει απολογισμό για τα πεπραγμένα. Σημείωσε οτι όσα έχουν επιτευχθεί οφείλονται και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις καθώς ο ΔΗΣΥ αποτελεί κοινοβουλευτική μειοψηφία.

Μύθος οι 30 000 μετανάστες

20.40 Ως μύθο παρουσίασε τον αριθμό των 30 000 οικονομικών μεταναστών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας οτι από το 2012 μέχρι σήμερα φτάνουν κάπου τις 5 000. Σημείωσε οτι είναι λυπηρός αυτός ο αριθμός ωστόσο είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Επεσήμανε πάντως πως η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες με επιχορηγούμενα προγράμματα να αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων.

20.37 Δεν αισθάνεται κανείς ευτυχής βλέποντας εταιρείες να κλείνουν ανέφερε για τις κυπριακές αερογραμμές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ωστόσο οτι οι πλείστοι υπάλληλοι έχουν εργοδοτηθεί.

22.30 Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα των πολυσυντάξεων κρατικών αξιωματούχων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε οτι βλέπουν θετικά τη ρύθμιση. Ο Υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση είναι στη διάθεση της βουλής για τη σωστή ρύθμιση του ζητήματος.

20.22 Κληθείς να σχολιάσει τις συμπεριφορές βουλευτών του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις χαρακτήρισε άστοχες σημειώνοντας ωστόσο πως για επιπόλαιες συμπεριφορές δεν πρέπει να καταδικάζονται πολιτικοί.

Το δεσμεύομαι για το κούρεμα ήταν το μεγαλύτερό μου λάθος

Κληθείς να απαντήσει για την κριτική που δέχεται σχετικά με τις δεσμεύσεις που έδωσε στον κυπριακό λαό τις οποίες στη συνέχεια αθέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως το δεσμεύομαι για το κούρεμα ήταν το μεγαλύτερό του λάθος.

Οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι

20.10 Σχολιάζοντας τα ζητήματα που βγήκαν στο προσκήνιο με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως είναι άριστες οι σχέσεις του με τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα. Κληθείς να απαντήσει για το αν θα πάει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ο Νίκος Αναστασιάδης το επιβεβαίωσε επισημαίνοντας οτι ο ίδιος ως θεματοφύλακας του συντάγματος δε θα μπορούσε να καταχραστεί της πρόνοιας για τηνα ασυλία του.

Τρίτος γύρος αδειοδότησης

20.05 Κληθεις να απαντήσει ο ΠτΔ για τις επικρίσεις που δέχεται από τον γ.γ του ΑΚΕΛ οτι ο τρίτος γύρος αδειοδότησης του ΦΑ αποτελούν προεκλογικά πυροτεχνήματα και οτι θέτουν σε κίνδυνο τις συνομιλίες ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε είναι γνωστή η αποφασιστικότητα του για την επανένωση ωστόσο αυτό δεν θα γίνει εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ.

19.59 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την ομιλία του, θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

19.56 Ο Νίκος Αναστασιάδης κλείνοντας επεσήμανε πως δεν προχώρησε στην εξαγγελία νέων μέτρων ούτως ώστε να μην θεωρηθεί ως προεκλογική σκοπιμότητα. “Θα είχαν όντως δίκαιο να με κατηγορούν για προεκλογική συμπεριφορά αν προέβαινα σε εξαγγελίες στους διάφορους τομείς ευθύνης της κυβέρνησης. Το απέφυγα ενσυνείδητα σε μια προεκλογική περίοδο γιατί σέβομαι όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ιδιαίτερα το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας” ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας ευχαριστίες στους πολίτες στις άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και στους ανεξάρτητους φορείς.

19.50 Εξωτερική Πολιτική Έξοδος από το μνημόνιο-ενίσχυση του κύρους της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τις κινήσεις και τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες. Όπως ανέφερε “χαράξαμε μία αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας και ενισχύοντας το νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή”. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε οτι η ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την έξοδο από το μνημόνιο “επέτρεψαν με διεκδικητικότητα να αρνηθώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτάσεις που έρχονταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας μας”.

19.45 Μετά τις βουλευτικές η εφαρμογή ΓεΣΥ

Τη διαβεβαίωσή του οτι μετά τις βουλευτικές εκλογές θα γίνει η εφαρμογή του ΓεΣΥ έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Αυτό που σήμερα θέλω να σας διαβεβαιώσω, είναι πως μετά τις βουλευτικές εκλογές θα προχωρήσουμε σε μία σειρά εξαγγελιών που θα αντιμετωπίζουν με πραγματισμό τον επιθυμητό στόχο.Ένα στόχο που δεν είναι άλλος από την υποχρέωση του κράτους αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα από την εφαρμογή το Γενικού Σχεδίου Υγείας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης

19.43 Ισχυρισμούς για τα κακώς έχοντα στον τομέα της υγείας, προσπάθησε να καταρρίψει στην διάσκεψή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας πως ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού δε μειώθηκε όπως άλλωστε λέγεται.

19.38 Υγεία

Στον τομέα της υγείας στάθηκε ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνωντας πως ενώ δεν έλειπε από την κυβέρνηση η αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τις υπάρχουσες διαχρονικές αδυναμίες, “δυστυχώς αντικειμενικοί λόγοι όπως η οικονομική κρίση, και η εξ αυτής αλυσιδωτές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους, δεν επέτρεψαν την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας”. Σημείωσε ωστόσο πως η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα που άμβλυναν τα προβλήματα. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν παραγνωρίζουμε τα υπαρκτά προβλήματα στον τομέα της υγείας ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας οτι “παρά ταύτα, δεν μπορώ να επιτρέψω μέσα από τη διαστρέβλωση στοιχείων την διόγκωση των προβλημάτων”.

19.36 Εκσυγχρονισμός Εθνικής Φρουράς

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε οτι υλοποίησε τις προεκλογικές του εξαγγελίες σε οτι αφορά τον εκσυγχρονισμό της Ε.Φ με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψη προσωπικού.

19.35

Τοπική Αυτοδιοίκηση

19.34 Το μπαλάκι ευθυνών στη βουλή έριξε ο Πρόεδρος της ΔΗμοκρατίας αναφορικά με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
“Ύστερα από ένα εντατικό και γόνιμο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα, υποβλήθηκε στη βουλή των αντιπροσώπων τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρά το γεγονός ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, αφέθηκε για ψήφιση με την εκλογή της νέας βουλής” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

19.30 Αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επισημαίνοντας οτι μετά από 26 χρόνια συζητήσεων του αναχρονιστικού συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση επιτεύχθη ο εκσυγχρονισμός.

19.29 Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ανάγκη μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα εκφράζοντας την ελπίδα οτι τα εν λόγω νομοσχέδια θα ψηφιστούν από τη βουλή.

Πάταξη της διαφθοράς

19.25 Για πρώτη φορά στα 56 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διάστημα μόλις τριών χρόνων, έχει επιδειχτεί τέτοια αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα της οποίας, πολιτικοί, προσωπικότητες της δημόσιας και οικονομικής ζωής που θεωρούνταν για δεκαετίες ότι παρέμεναν στο απυρόβλητο, άλλοι οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με καταδίκες ενώ άλλοι εξ αυτών ευρίσκονται υπό εκδίκαση ή υπό διερεύνηση ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

19.27 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε τη ψήφιση της νομοθεσίας που αφορά τη διαδικασία σύναψης των δημοσίων συμβάσεων καθώς όπως ανέφερε παρέχεται η δυνατότητα καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και της μη ανταγωνιστικής συμπεριφοράς, καθώς και η δυνατότητα αποκλεισμού οικονομικών φορέων λόγω παράνομων ή αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών.

Σημείωσε μάλιστα πως “σημαντικά είναι και τα μέτρα που έχουν προωθηθεί και εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την πολιτική ευθύνη και λογοδοσία των πολιτειακών αξιωματούχων” ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

19.19 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχτηκε οτι παρατηρείται καθυστέρηση στην άσκηση ποινικών διώξεων. Ωστόσο όπως ανέφερε αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα των υποθέσεων, αλλά και στην απαιτούμενη δικαστική συνδρομή από τρίτες χώρες. Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε οτι το 2014 καταγγέλθηκαν και εξιχνιάστηκαν 10 υποθέσεις, ενώ το 2015 καταγγέλθηκαν 27 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν 24 υποθέσεις.

19.13 Πάταξη της διαφθοράς

“Είχα διακηρύξει προ αλλά και μετά την εκλογή μου πως μηδενική θα ήταν η ανοχή της κυβέρνησης στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και εγκληματικότητας.

Προς υλοποίηση των πιο πάνω διακηρύξεων προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θέτουν πλέον τα θεμέλια μιας νέας εποχής για το κράτος μας” ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας για τον διορισμό της Επιτροπής Πική τη δημιουργία ειδικής μονάδας για διερεύνηση των ποινικών ευθυνών όσων συνέβαλαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

19.09 Αντιμετώπιση της ανεργίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τα σχέδια ΑΝΑΔ για ενίσχυση της απασχόλησης νέων και ανέργων αλλά και τα μέτρα και τις αποφάσεις για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διασφάλιση του κατώτατου μισθού από τα 870 στα 924 ευρώ, και τον τερματισμό της ανασφάλειας των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων.

‘Εκείνο όμως που την ίδια ώρα, με σεμνότητα ισχυρίζομαι, είναι πως μέσα από συγκροτημένο προγραμματισμό, δύσκολες και πολλές φορές μη αρεστές αποφάσεις, κατορθώσαμε μέσα σε τρία χρόνια να νοικοκυρέψουμε το κράτος, να ενισχύσουμε το δίκτυ προστασίας των ευάλωτων και εργαζομένων αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για ανάκαμψη, ανάπτυξη και σταδιακή επάνοδο στην επιθυμητή ομαλότητα” ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

19.07 Προστασία Ευάλωτων Ομάδων

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μία σειρά πολιτικών που αφορά τις ευάλωτες ομάδες με χαμηλά εισοδήματα όπως το net mettering την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και την ελαστικότητα προς τους μικροοφειλέτες του δημοσίου.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

19.03 Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός πραγματικού κράτους πρόνοιας υπογραμμίζοντας τη δημιουργία Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου. Η αποτελεσματικότητά του αποδεικνύεται από τη μείωση των συμπολιτών που καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπολεία επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

19:00 Σήμερα με την ίδια τεκμηρίωση θα παραθέσω τις πολιτικές που υλοποιήσαμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε:

• τα καθ΄ ημέραν προβλήματα των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.

• Tα μέτρα για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του κράτους και των θεσμών, τις αποφάσεις για εδραίωση του κράτους δικαίου μέσα από την αποφασιστική πάταξη της διαφθοράς.

• Tα μέτρα προς αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης αλλά και του διεθνούς κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και τους σχεδιασμούς και την στρατηγική αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας” ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

18:58 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε τη διάσκεψη τύπου με μισή ώρα καθυστέρηση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ