Έλενα Κούτσια: Το modeling, τα fashion shows και η καριέρα στο εξωτερικό – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

a 31 Cities, Νέα Αμμοχώστου
a 2238 Cities, Νέα Αμμοχώστου

Κοιτάζοντας τις -ομολογουμένως καταπληκτικές- φωτογραφίσεις της, και πριν την γνωρίσεις, πιστεύεις πως θα είναι κι αυτή σαν όλα αυτά τα υπεροπτικά μοντέλα που μιλάνε πολύ λίγο και κοιτάζονται στον καθρέφτη πολύ περισσότερο απ’ ότι κοιτάζουν τον συνομιλητή τους. Όμως μένεις με το στόμα ανοιχτό, όταν την γνωρίσεις, και έχεις μπροστά σου ένα κορίτσι 19 χρονών, με ένα συνεχές χαμόγελο στο πρόσωπό της και με ένα χαρακτήρα που σου εμπνέει σιγουριά πως η Έλενα Κούτσια είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μοντέλο.

unnamed Cities, Νέα Αμμοχώστου
Στο Fashion Show της Fani Xenophontos (Απρίλιος 2011)

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα “μοντέλα” της ηλικίας της που το παίζουν “Haute Couture Top Model” πριν καν κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην πασαρέλα, η Έλενα, με καταγωγή από Σωτήρα και Αγία Νάπα, έκανε δεκάδες φωτογραφίσεις μόδας για το περιοδικό MUST, για το Cosmopolitan, έχει μπει εξώφυλλο στο ρωσικό περιοδικό στην Κύπρο, “Moi Ostrov”, ενώ έχει συμμετάσχει στις επιδείξεις μόδας της σπουδαίας κύπριας σχεδιάστριας Φάνης Ξενοφώντος. Παράλληλα, σήμερα, η Έλενα, μένει στο Λονδίνο (“ελπίζω όχι μόνιμα” λέει η μαμά της Κούλα Κίργια!) και σπουδάζει γυναικείο σχέδιο μόδας (Fashion Design Womenswear) στο University of Arts London- London Collage of Fashion.

2 Cities, Νέα Αμμοχώστου
Hand Made Embroideries για το Vogue Homme International

Μέσα σε όλα αυτά διετέλεσε βοηθός για χειροποίητα κεντήματα στο στούντιο του Πάνου Γιαπάνη (Κύπριος στυλίστας διεθνούς φήμης). Τα κεντήματα χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς φωτογραφήσεων για τα περιοδικά όπως Vogue Homme International, Love Magazine, Dazed Magazine, System Magazine αλλά και για μια εμφάνιση της Miley Cyrus και των φωτογράφων Mert Alas και Marcus Piggott σε πάρτι που διοργάνωσαν στο Λονδίνο. Επίσης ήταν Showroom Assistance στον εκθεσιακό χώρο της ανερχόμενης σχεδιάστριας παπουτσιών Sophia Webster για την εβδομάδα μόδας στο Παρίσι καθώς και για την εβδομάδα μόδας του Λονδινου.

1 Cities, Νέα Αμμοχώστου
Embroidery Leggings τα οποία φόρεσε η Lindsey Wixson για το System Magazine. Συνεργασία με τον κύπριο στυλίστα Πάνο Γιαπάνη

Κι όταν στις 4 Απριλίου του 2011, στο EXPO Cyprus, παρών στο Fashion Show της Φάνης Ξενοφώντος, (η οποία τότε ανακοίνωνε την παρουσία δημιουργιών της στο showroom των Dolce & Gabbana στο Μιλάνο) καθώς άκουγα το όνομα “Έλενα Κούτσια” και διερωτόμουν αν το 16χρονο τότε κορίτσι κατάγεται από τη Σωτήρα, δε φανταζόμουν πως σήμερα θα κουβαλούσε ένα τόσο βαρύ βιογραφικό, ενώ θα ήταν παράλληλα τόσο προσγειωμένη.

12 Cities, Νέα Αμμοχώστου
Περιοδικό MUST: Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2013

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τον χώρο της μόδας;
Στην ερωτηση “Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;” πάντα απαντούσα Σχεδιάστρια Μόδας! Πάντα ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με τις τέχνες αλλά με την κατάλληλη βοήθεια και στήριξη από τους γονείς μου ανακάλυψα την μαγεία της τέχνης που κρύβεται μέσα στη μόδα.

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με τόσο σπουδαία ονόματα στον χώρο της μόδας (σε Κύπρο και εξωτερικό);
Οι διάφορες συνεργασίες με καταξιωμένους ανθρώπους είναι για μένα μαθήματα ζωής. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά τη πρακτική των σπουδών μου έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους και έχω δει την άλλη όψη του νομίσματος. Άλλοι με την καλοσύνη τους μπορεί να σε διδάξουν και να σε συμβουλέψουν, άλλοι, πιο απόμακροι και σκληροί επιβάλλονται, με αποτέλεσμα να δοκιμάζω τις αντοχές μου και να γίνομαι και εγώ πιο ανθεκτική.

42 Cities, Νέα Αμμοχώστου
Περιοδικό MUST: Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2013

Ποιος από τους fashion designers σε εμπνέει περισσότερο;
Fashion Designer που με εμπνέει είναι η Vivienne Westwood γιατί περνά τα δικά της μηνύματα μέσα σε κάθε κολεξιόν της, πάντα με το δικό της Εκκεντρικό, Punk αλλά και ταυτόχρονα τόσο Βρετανικό στυλ.

Σε ποιο οίκο μόδας θα ήθελες να δουλέψεις και γιατί;
Όνειρο μου είναι να δουλέψω κάποια στιγμή με τους Dolce & Gabbana. Πιστεύω ότι τα ρούχα τους είναι περισσότερο κοντά στο δικό μου γούστο και στυλ.

Ποιο είναι το πιο ακριβό fashion item της ντουλάπας σου; 
Το πιο ακριβό fashion item στην ντουλάπα μου, όχι όμως από πλευράς χρημάτων, είναι τα Vintage 60s σκουλαρίκια της γιαγιάς μου. Είναι διαχρονικά και αξίζουν πολλά για εμένα…

4 Cities, Νέα Αμμοχώστου
Περιοδικό MUST: Νοέμβριος 2011

Πες ένα ακριβό ρούχο που είναι ο διακαής σου πόθος:
Eνα κεντητό φόρεμα από δαντέλα των Dolce & Gabbana.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Τί ονειρεύεσαι για τη συνέχεια;
Με το επάγγελμα που έχω επιλέξει δεν μπορώ να έχω σταθερά σχέδια και δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια. Αυτό που ξέρω είναι ότι χρειάζομαι εμπειρία και πολλή πρακτική όχι μόνο στο σχέδιο μόδας αλλά και στον τομέα παραγωγής και δημιουργίας του ρούχου. Ξέρω ότι ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου είναι με αργά και σταθερά βήματα.

Τί θα διάλεγες; Modeling ή Fashion Design;
Fashion Design. Το Modeling ξεκίνησε ως ένα μέσο για να κάνω κάποιες σημαντικές γνωριμίες και να διαμορφώσω ένα κύκλο στο χώρο της μόδας. Μπορώ να πω, όμως, πως μου αρέσει πολύ ως κάτι επιπλέον από αυτό που σπουδάζω.

Ο Karl Lagerfeld είχε κάποτε πει πως “τα ρούχα είναι σαν ένα καλό φαγητό, σαν μια καλή ταινία, σαν ένα αριστούργημα μουσικής”. Το πιστεύεις αυτό όταν σχεδιάζεις;
Ναι το πιστεύω! Βλέπω το σχέδιο μόδας ως μια μορφή τέχνης όπου τα ρούχα είναι τα αριστουργήματα. Αυτό δεν το πιστεύουν όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό το χώρο, βασιζόμενοι στην άποψη ότι “δεν είμαστε καλλιτέχνες, είμαστε σχεδιαστές” βλέποντας το ως κάτι απόλυτα πρακτικό και ως απλή επιχείρηση. Εγώ θα διαφωνήσω. Πιστεύω ότι είναι και τα δύο.

unnamed1 Cities, Νέα Αμμοχώστου
Περιοδικό MUST: Νοέμβριος 2011

ELENA’S FAVORITES:
Αγαπημένη πόλη:
Λονδίνο
Θέα από το μπαλκόνι:
Θάλασσα
Αγαπημένο brand:
Dolce & Gabbana
Άρωμα:
Miss Dior
Κινητό:
Iphone
Γούρι:
Μια εικόνα της Παναγίας, που φέρω πάντα μαζί μου
Ομάδα:
Ανόρθωση
Τραγουδίστρια/Τραγουδιστής/Band:
Τα bands Arctic Monkeys και Kings of Leon
Αγαπημένο μουσικό κομμάτι αυτή την εποχή:
Do I wanna know
Αγαπημένη ταινία:
The Great Gatsby
Ταξίδι:
Ιταλία

14 Cities, Νέα Αμμοχώστου

*Η Έλενα Κούτσια φωτογραφήθηκε εντελώς εθελοντικά για τον κατάλογο 2015 του Τμήματος Πολιτικών Γάμων του Δήμου Σωτήρας. 
Φωτογραφίες: Χριστόφορος Λυσής, 
Νυφικό: Νυφικό Σαλόνι Αντώνης Γεωργίου, 
Hair Styling: Αντώνιος Κυριαζής, 
Make Up Artist: Μαρία Αντρέου, 
Ανθοδέσμη: Μαρία Μαρτή


Επιμέλεια Συνέντευξης: Μαρίνος Παυλικκάς

SotiraNews