Οι Moody’s έριξαν την οικονομία μας στα σκουπίδια

a 298 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7790 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Μετά την υποβάθμιση των S&P τον περασμένο Ιανουάριο, την Τρίτη ακολούθησε και ο οίκος Moodyʼs, ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Οικονομίας σε Βa1, επίπεδο που αντιστοιχεί σε «σκουπίδι». H υποβάθμιση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ανησυχίες, τόσο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος, όσο και για τα δημόσια οικονομικά, αυξάνονται, παρά τα καλά σημάδια που διαγράφονται στο μακρύτερο μέλλον… 

Την ίδια στιγμή, η προοπτική της Κύπρου καταγράφεται ως «αρνητική», γεγονός που προμηνύει περεταίρω υποβάθμιση, ενώ, εάν η Moodyʼs μείνει πιστή στις «παραδόσεις» της, θα πρέπει να αναμένεται και υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών.

Πλέον, μόνο η Fitch διατηρεί την Κύπρο ένα σκαλοπάτι πάνω από το «σκουπίδι» γεγονός που αναμένεται να αλλάξει και πλέον θα πρέπει να αναμένεται υποβάθμιση και από τον τρίτο οίκο αξιολόγησης. Αν και αναμενόμενη, η υποβάθμιση υπογραμμίζει την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων στα δημόσια οικονομικά, ενώ ταυτόχρονα και το όλο «ζήτημα» των τραπεζών πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Παρά τις επίμονες αναφορές ορισμένων μεγαλομετόχων, οι λύσεις που αναζητούν οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, όμως, σημαντική διαγράφεται και εκ νέου αποστολή «μηνύματος» προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την κυβέρνηση, πως η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να δώσει σαφείς λύσεις, και στα δικά της προβλήματα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση από την Φρανκφούρτη των αιτήσεων της Δημορκατίας για αγορά κυπριακού χρέους και για χαλάρωση των όρων υπό τους οποίους γίνονται δεκτά κυπριακά ομόλογα που κρατούν οι τράπεζες, έναντι άντλησης ρευστότητας.

Τέλος, με την απόφαση υπογραμμίζεται (εμμέσως αλλά σαφώς) πως μεγάλες επενδύσεις δεν αποτελούν λύση για την οικονομία, όσο τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ