Η απάντηση του Υπ. Μεταφορών για το σκάνδαλo Κτηματολογίου Αμμοχώστου

CEB1 9 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1240 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Νέα Αμμοχώστου

Σε διευκρινίσεις προβαίνει το Υπουργείο Μεταφορών σε σχέση με την διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις διαπραγματεύσεις που έγιναν για ενοικίαση κτιρίου που θα στεγάζει το Επαρχιακό Γραφείο Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου με την καταβολή €18.000 μηνιαίως.
Οι διευκρινίσεις δίνονται με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Υπουργείου.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναλυτική αναφορά στη διαδικασία που άρχισε από το αίτημα για έγκριση από πλευράς του Αναπληρωτή Έπαρχου Αμμοχώστου από τον Κεντρικό Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών (ΚΦΣΚΥ) στις 5 Ιουνίου 2014.

Η διαδικασία κατέληξε με διαπραγμάτευση μεταξύ του Αναπληρωτή Επάρχου Αμμοχώστου και του ιδιοκτήτη του κτιρίου Άρτακ Λίτμαν στο Παραλίμνι πρώτα στις €27.000 μηνιαίως και έπειτα στις €18.000 «χωρίς αυξήσεις, με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια ενοικίασης του κτιρίου θα είναι για περίοδο εννέα ετών και ότι όλες οι εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου που είναι της τάξης των €500.000,00 θα αναληφθούν από το κράτος».

Επίσης, προστίθεται, «η συντήρηση του κτιρίου καθ` όλη την περίοδο ενοικίασης θα αναληφθεί από τον ιδιοκτήτη».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών «το ενοίκιο των €18.000,00 αποφασίστηκε να αρχίσει να καταβάλλεται από το κράτος τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου ενοικίασης με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, και η εκτέλεση των εργασιών επιδιόρθωσης του κτιρίου να αναληφθεί από τα Τμήματα Δημοσίων Έργων και Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».

Επίσης, σημειώνεται, «κατά τη σύσκεψη ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι προσφέρει το ενοίκιο των €18.000 νοουμένου ότι θα του αφαιρεθεί η υποχρέωση για ενοικίαση πρόσθετων χώρων στάθμευσης πέραν των 52 που διαθέτει το κτίριο του».

«Το αίτημα του ιδιοκτήτη έγινε αποδεκτό και οι επιπρόσθετες θέσεις στάθμευσης θα αποκτηθούν μέσω ενοικίασης παρακείμενου χωραφιού, με κόστος €4.000 ετησίως, θέμα το οποίο θα τύχει χειρισμού από τον ΚΦΣΚΥ στις 29/09/2016», αναφέρεται.

Το όλο θέμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19.5.2016».

Ο ΚΦΣΚΥ, αναφέρεται, έκρινε ότι η λύση που προτάθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι συμφέρουσα για το κράτος γιατί η δαπάνη για την εκτέλεση των εργασιών, καθώς και της ενοικίασης του επιπρόσθετου χώρου στάθμευσης, αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την εξοικονόμηση στο ενοίκιο.

Παράλληλα, «εξασφαλίζοντας σταθερό ενοίκιο για εννέα χρόνια αποφεύγονται οποιεσδήποτε αυξήσεις ενοικίου, κατά την περίοδο ενοικίασης που προβλέπονται σε παρόμοια συμβόλαια».

Άλλος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα κατάλληλα κτίρια στην περιοχή που να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των δυο προαναφερόμενων Κυβερνητικών Υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, επιτυγχάνεται μεταστέγαση των Επαρχιακών Γραφείων των πιο πάνω Τμημάτων εντός της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Επίσης προβάλλονται οι λόγοι ότι παρέχονται μεγάλες διευκολύνσεις και καλύτερη εξυπηρέτηση στο κοινό, ότι το προτεινόμενο κτίριο είναι νέο κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, καθώς και ότι θα εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά ετησίως σε σχέση με τα ενοίκια που πληρώνονται πριν τη μεταστέγαση.

«Το κόστος των εργασιών διαμόρφωσης του κτιρίου που θα αναλάβει το Κράτος ανέρχεται στα €500.000 με βάση τις εκτιμήσεις των Τμημάτων Δημοσίων Έργων και Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «με βάση το ενοικιαστήριο έγγραφο που υπογράφηκε η καταβολή του ενοικίου ύψους συνολικά €18.000/μήνα θα αρχίσει τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή του Συμβολαίου.

Διευκρινίζεται επίσης ότι «ο χρόνος των τεσσάρων μηνών που καθορίστηκε για την έναρξη καταβολής του ενοικίου είναι ο χρόνος που απαιτείται για την αποπεράτωση των εργασιών για να γίνει δυνατή η μεταστέγαση των δύο πιο πάνω Υπηρεσιών».

Το Υπουργείο Μεταφορών συνεχίζει ενημερώνοντας ότι «οι κατασκευαστικές εργασίες από μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων άρχισαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016, λόγω του ότι ο ιδιοκτήτης δεν είχε συμπληρωμένα όλα τα αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια για να προχωρήσουν οι σχετικές εργασίες ενωρίτερα».

«Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη όλα τα απαιτούμενα σχέδια για τις κατασκευαστικές εργασίες εκτός των ηλεκτρολογικών σχεδίων», σημειώνεται. Ως εκ τούτου, προστίθεται, «έχει ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης πως ο χρόνος των τεσσάρων μηνών θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, «το ενοίκιο του κτιρίου που συμφωνήθηκε δηλαδή €18.000 μηνιαίως κρίνεται λογικό καθότι το κτίριο αφορά τριώροφη οικοδομή με μεσοπάτωμα και υπόγειο, συνολικού εμβαδού 3733 τ.μ.»

Συναφώς, αναφέρεται «πως από έρευνα που έγινε διαφάνηκε πως δεν υπάρχουν κατάλληλα κτίρια για στέγαση των δύο πιο πάνω Υπηρεσιών στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου με μέση τιμή ενοικίου €3,34/τ.μ. όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα».

Όσον αφορά την περιοχή ενοικίασης του κτιρίου αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν κατάλληλα κτίρια για στέγαση των δύο Υπηρεσιών στα χωριά της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, Αυγόρου, Φρέναρος, Λιοπέτρι, Δασάκι της Άχνας, Βρυσούλλες και Σωτήρα».