Oι «δέκα εντολές Καδή» για την Παιδεία

CEB1 9 Ειδήσεις
Χρονιά-σταθμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή για τη δημόσια εκπαίδευση του τόπου, λόγω των κρίσιμων αλλαγών που αποφασίστηκαν, είτε σε επίπεδο Βουλής είτε σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου.

CEB1 1929 Ειδήσεις

Η ψήφιση του νόμου για τη σταδιακή κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη που λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις δεκαετιών και η οποία φέρει την υπογραφή του υπουργού Κώστα Καδή. Δεν είναι, όμως, η μοναδική. Άλλες έξι προτάσεις οι οποίες τίθενται σε τροχιά υλοποίησης συνθέτουν τη μεταρρύθμιση του νυν πολιτικού προϊστάμενου της Παιδείας, από την Πρωτοβάθμια μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αφορούν:

1. Στην αναδόμηση του λυκείου.
2. Στην εφαρμογή νέων ωρολογίων προγραμμάτων.
3. Στη λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.
4. Στην αναδιαμόρφωση της πολιτικής φοιτητικής στήριξης.
5. Στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
6. Το νέο πλαίσιο πρόσβασης στα ΑΑΕΙ.
7. Κάποιες από αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και άλλες θα υλοποιηθούν τα χρόνια που έπονται. Το παζλ με τις «δέκα εντολές» του υπουργού συμπληρώνουν ακόμα τρεις προτάσεις οι οποίες αναμένεται να προωθηθούν τους επόμενους μήνες.

1. Γραπτές εξετάσεις για διορισμό

Στις 9 Ιουλίου 2015 η Βουλή έλαβε την ιστορική απόφαση για αλλαγή του συστήματος πρόσληψης στη δημόσια εκπαίδευση, αφού είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις του Κώστα Καδή με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες οδήγησαν στην αποδοχή του νέου συστήματος από την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ. Η ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του για τον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων, αλλά και την έναρξη των διαδικασιών για δημιουργία του νέου καταλόγου διορισίμων. Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να εφαρμόσει τη νέα νομοθεσία, η ΕΕΥ δέχεται αιτήσεις για εγγραφή στους νέους πίνακες και ήδη έχουν υποβληθεί 879 δηλώσεις. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι πρώτες προσλήψεις, όπου πλέον βασικό κριτήριο θα είναι η απόδοση των υποψηφίων σε γραπτή εξέταση, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2018. Ωστόσο, η οριστική κατάργηση του καταλόγου τοποθετείται το 2027, αφού προβλέπεται μεταβατική περίοδος συνολικής διάρκειας δώδεκα ετών.

Ειδικότερα, ο νέος νόμος προβλέπει όπως την τριετία 2015-2018 οι διορισμοί συνεχίσουν να γίνονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα. Την περίοδο αυτή η Κυβέρνηση θα προωθήσει την αποδέσμευση 1.525 οργανικών θέσεων, με στόχο τη μονιμοποίηση ισάριθμων εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται στα σχολεία ως έκτακτοι και συμβασιούχοι. Συγκεκριμένα, η επιστολή του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, η οποία στάλθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει ότι θα δοθούν συνολικά 700 θέσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση, 718 στη Μέση Γενική και 107 στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.

Εντός του 2017 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η γραπτή εξέταση. Μετά από διαβούλευση, αποφασίστηκε ότι οι εξετάσεις θα χωρίζονται σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος θα περιλαμβάνεται εξέταση επί του γνωστικού αντικειμένου των αναλυτικών προγραμμάτων στον κλάδο και στην ειδικότητα του υποψηφίου, η οποία θα μοριοδοτείται με ποσοστό 32%. Στο δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνεται εξέταση δεξιοτήτων του υποψηφίου, η οποία θα μοριοδοτείται με ποσοστό μέχρι 10% και στο τρίτο μέρος θα περιλαμβάνεται εξέταση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία θα μοριοδοτείται με ποσοστό μέχρι 8%. Η συνολική μοριοδότηση της γραπτής εξέτασης θα ανέρχεται μέχρι το ποσοστό του 50% (αντί ποσοστό 40% που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο).

Τον Σεπτέμβριο του 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της μεταβατικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2027. Για αυτά τα εννιά χρόνια οι προσλήψεις θα διενεργούνται με αναλογία 50-50 από το παλιό και το νέο σύστημα. Από 1η Σεπτεμβρίου 2027 ο υφιστάμενος κατάλογος διοριστέων καταργείται οριστικά.

>>Τα κριτήρια σύνταξης των νέων καταλόγων
Η σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διορισίμων καθορίζεται ως εξής:
1. Γραπτή εξέταση μέχρι 50% (32% γνώση του αναλυτικού προγράμματος των δημόσιων σχολείων της Δημοκρατίας στην ειδικότητα για την οποία υποβλήθηκε η αίτηση, 10% εξέταση δεξιοτήτων, 8% γνώση της ελληνικής γλώσσας)
2. Βαθμός πρώτου τίτλου σπουδών μέχρι 8% (Άριστα 8%, Λίαν Καλώς 6%, Καλώς ή όταν δεν αναγράφεται βαθμός 4%)
3. Πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα μέχρι 9% (διδακτορικός τίτλος 9%, μάστερ ή πρόσθετος πρώτος τίτλος σπουδών 6%, μεταπτυχιακό δίπλωμα φοίτησης ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους 2%). Μόνο ένα πρόσθετο ακαδημαϊκό προσόν λαμβάνεται υπόψη.
4. Εκπαιδευτική προϋπηρεσία μέχρι 20% (2,5% για κάθε σχολικό έτος εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας).
5. Έτος κατάθεσης πρώτου τίτλου σπουδών μέχρι 10% (1% για κάθε έτος που ακολουθεί το έτος κατάθεσης του πρώτου τίτλου σπουδών του υποψηφίου. Για τους υποψήφιους που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους πίνακες διοριστέων, το έτος κατάθεσης θα είναι το έτος υποβολής της αίτησής τους για εγγραφή στους πίνακες διοριστέων)
6. Υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά ή στις ένοπλες δυνάμεις κράτους-μέλους της ΕΕ μέχρι 3% (1/8% για κάθε συμπληρωμένο μήνα υπηρεσίας, νοουμένου ότι η υπηρεσία ήταν πριν την απόκτηση του πρώτου τίτλου σπουδών, με μέγιστο όριο μοριοδότησης το 3%).

2. Νέο ωρολόγιο στο Δημοτικό

Με την επιστροφή των λιλιπούτιων μαθητών στα δημοτικά σχολεία, οι δάσκαλοι θα εγκαινιάσουν το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διαφοροποιήσεις που θα εφαρμοστούν ακολουθούν τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στη Μέση Εκπαίδευση και ειδικότερα τις αποφάσεις που λήφθηκαν για την κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου και τη δημιουργία Κατευθύνσεων Επιλογής Μαθημάτων.

Όπως εξήγησε, «οι διαφοροποιήσεις βασίζονται στα αποτελέσματα έκθεσης, η οποία έγινε από ειδικούς εμπειρογνώμονες, πανεπιστημιακούς, μάχιμους εκπαιδευτικούς και τεχνοκράτες του υπουργείου, στη βάση των οποίων έχουμε ενισχύσει συγκεκριμένα μαθήματα που κατά γενική ομολογία χρειάζονταν ενίσχυση, όπως είναι τα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, τα Αγγλικά και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής». Ειδικά για το τελευταία, είπε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας.

Αναλυτικότερα, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

– Αυξάνεται ο διδακτικός χρόνος του μαθήματος των Ελληνικών σε όλες τις τάξεις του δημοτικού κατά δύο περιόδους.
– Αυξάνεται ο διδακτικός χρόνος για το μάθημα των Μαθηματικών κατά δύο περιόδους στις τάξεις Α’, Β’, Γ, Δ’ και κατά μία διδακτική ώρα στις τάξεις Ε’ και Στ’.
– Ενισχύεται το μάθημα των Αγγλικών κατά μία περίοδο στις τάξεις Α’ και Β’.
– Αυξάνεται ο χρόνος διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής κατά μία περίοδο στις τάξεις Ε’ και Στ’.
– Καταργείται η «Ζώνη της Εμπέδωσης» με ένταξη του χρόνου αυτού, σε κάθε μάθημα, με την ενθάρρυνση για διαφοροποίηση της διδασκαλίας.

Με βάση τα πιο πάνω, το σύνολο των διδακτικών περιόδων που αναλογούν στα 14 μαθήματα του δημοτικού, από την Α’ μέχρι τη Στ’ τάξη, διαμορφώνονται ως εξής: 62 περιόδους Ελληνικά, 40 Μαθηματικά, 8 Ιστορία, 12 Θρησκευτικά, 12 Γεωγραφία/Σχολικός Κήπος, 8 Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία, 4 Φυσικές Επιστήμες, 12 Τέχνη, 12 Μουσική, 14 Φυσική Αγωγή, 12 Αγγλικά, 4 Σχεδιασμός και Τεχνολογία/Αγωγή Υγείας-Οικιακή Οικονομία, 8 Αγωγή Ζωής και 2 Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Διευκρινίζεται ότι οι περίοδοι διδασκαλίας παραμένουν 40λεπτες. Επίσης, οι μαθητές θα συνεχίσουν να έχουν εφτά μαθήματα την ημέρα και τρία διαλείμματα.

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔ συμφώνησε με την τελική πρόταση του υπουργείου, η οποία διαμορφώθηκε στη βάση δύο παραμέτρων: α) Της έκθεσης της επιστημονικής επιτροπής για την αξιολόγηση των αναλυτικών προγραμμάτων και β) των αδυναμιών που επισημαίνονταν από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, στη διάρκεια των επισκέψεων του υπουργού στα σχολεία.

3. Φορέας ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης

Μετά από μαραθώνια διαβούλευση η οποία ξεκίνησε από το 2007 και εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, η Βουλή ψήφισε σε νόμο την κυβερνητική πρόταση για ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται σημαντική για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου, καθώς αναμένεται να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην αναβάθμισή της. Ο Φορέας, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει τον Οκτώβρη, έχει ως στόχο να συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους φοιτητές, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται από την Πολιτεία για ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Φορέας, αφενός μεν θα διασφαλίζει την ποιότητα της παρεχόμενης ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο και, αφετέρου, θα εντοπίζει αδυναμίες και μειονεκτήματα των κυπριακών ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης και, κατά συνέπεια, θα τους δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμίζουν την ποιότητά τους. Συγκεκριμένα, με την ίδρυση του Φορέα θα διενεργείται περιοδική αξιολόγηση και πιστοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των προγραμμάτων σπουδών τους. Οι κατάλογοι των αναγνωρισμένων ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης καθώς και των προγραμμάτων που μπορούν να προσφέρουν θα δημοσιοποιούνται. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου να προσφέρουν τίτλους σπουδών στο εξωτερικό μέσω της διασυνοριακής εκπαίδευσης.

4. Νέο πλαίσιο πρόσβασης στα ΑΑΕΙ

Αλλάζουν τα εξεταζόμενα μαθήματα ανά κλάδο σπουδών, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προχώρησε στην ανακοίνωση των αναδιαμορφωμένων πλαισίων πρόσβασης στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας, με βάση και το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα νέα δεδομένα θα ισχύσουν για τους τελειόφοιτους μαθητές της σχολικής χρονιάς 2017-2018, όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του νέου ωρολογίου στο λύκειο.
Διευκρινίζεται ότι με βάση τις σχετικές αποφάσεις, η πρόσβαση σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές θα συνεχίσει να γίνεται με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ στα ΤΕΙ, ΑΞΙΚ και ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνεται με τρία. Το υπουργείο σημειώνει, ακόμα, ότι τα τελικά μαθήματα πρόσβασης από τις τεχνικές σχολές ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν στη βάση του τελικού ωρολογίου προγράμματος της Τεχνικής Εκπαίδευσης, το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα νέα πλαίσια πρόσβασης στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.moec.gov.cy).

5.Νέα δεδομένα για τη φοιτητική στήριξη

Από το νέο ακαδημαϊκό έτος, αναδιαμορφώνεται η κυβερνητική πολιτική στήριξης των φοιτητών. Ειδικότερα, όλες οι μορφές φοιτητικής στήριξης, οι οποίες περιλαμβάνουν τη φοιτητική χορηγία, το φοιτητικό πακέτο και τις υποτροφίες, για τους Κύπριους που σπουδάζουν είτε εντός είτε εκτός, θα ενοποιηθούν και θα τυγχάνουν διαχείρισης από το υπουργείο Παιδείας. Για το θέμα αυτό, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

6. Καθολική επιμόρφωση ανά διετία

Στα θρανία θα επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί ανά διετία, για να συμπληρώσουν 50 ώρες εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σχέδιο επιμόρφωσης που ενέκρινε, μόλις την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρόταση, με την επωνυμία «ενιαία πολιτική για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών», θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την απόφαση, η επαγγελματική μάθηση θα χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές αρχές: Πρώτο, θα είναι συστηματική και συνεχής, δηλαδή θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, κάθε εκπαιδευτικός θα καλείται να συμπληρώσει 50 ώρες εκπαίδευσης σε περίοδο δύο χρόνων, η οποία θα περιλαμβάνει παρακολούθηση σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων και άλλων δράσεων. Δεύτερο, θα είναι καθολική, αφού θα αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Τρίτο, θα είναι στοχευμένη, καθώς θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Βάσει της απόφασης του Υπουργικού, η πιλοτική εφαρμογή θα υλοποιηθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά από τα σχολεία που θα δηλώσουν ενδιαφέρον. Κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, ο αριθμός των σχολείων αυτών δεν θα υπερβαίνει τα δεκαπέντε στην Πρωτοβάθμια και τα δέκα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όλα τα πιλοτικά σχολεία θα τύχουν στήριξης και καθοδήγησης από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το οποίο στη συνέχεια θα προβεί στην αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών θα υλοποιείται μέσα από τέσσερα βασικά στάδια: α) τη διερεύνηση και ανάλυση των αναγκών, β) τον σχεδιασμό και την οργάνωση του προγράμματος, γ) την εφαρμογή του προγράμματος και δ) την αξιολόγησή του. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος θα έχουν οι συντονιστές (σε επίπεδο σχολικής μονάδας) και οι υποστηρικτές (σε επίπεδο Παιδαγωγικού Ινστιτούτου).

7. Σαρωτικές αλλαγές στη Μέση Εκπαίδευση

Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ώρες διδασκαλίας στα γυμνάσια αυξάνονται από 37 σε 38, το 8ωρο επεκτείνεται σε τρεις ημέρες την εβδομάδα και ανακατανέμεται ο διδακτικός χρόνος των γνωστικών αντικειμένων. Η Α’ Λυκείου παύει να είναι εξ ολοκλήρου κοινού κορμού, καθώς εμβολιάζεται με ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού που δεσμεύουν τους μαθητές για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν στην επόμενη τάξη. Τον Σεπτέμβριο του 2016, έξι κατευθύνσεις αντικαθιστούν την πληθώρα επιλογών στη Β’ Λυκείου και τα εξεταζόμενα αυξάνονται από τέσσερα σε πέντε. Τον Σεπτέμβριο του 2017 επεκτείνεται το σύστημα των έξι κατευθύνσεων και στη Γ’ Λυκείου. Με βάση τα πιο πάνω, το σημερινό Ενιαίο Λύκειο ολοκληρώνει οριστικά τον κύκλο του και καταργείται.

Ας σημειωθεί ότι καθεμιά από τις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού που δημιουργούνται στην Α’ Λυκείου αποτελείται από δύο μαθήματα ως ακολούθως:

1η ΟΜΠ: Αρχαία και Ιστορία.
2η ΟΜΠ: Μαθηματικά και Φυσική
3η ΟΜΠ: Μαθηματικά και Οικονομικά.
4η ΟΜΠ: Οικονομικά και Αγγλικά.

Όσον αφορά στα εξεταζόμενα στην Α’ Λυκείου, διαμορφώνονται ανάλογα με την ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (ΟΜΠ) που θα επιλέξει ο κάθε μαθητής. Έτσι, τα εξεταζόμενα ανά ομάδα είναι:

– Για την 1η ΟΜΠ: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αρχαία, Ιστορία.
– Για τη 2η ΟΜΠ: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία.
– Για την 3η ΟΜΠ: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Οικονομικά, Ιστορία.
– Για την 4η ΟΜΠ: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά, Οικονομικά.
Στη Β’ και Γ’ τάξη τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι πέντε: Τα Νέα Ελληνικά και τα τέσσερα μαθήματα (υποχρεωτικά και επιλεγόμενο/α) της κατεύθυνσης που θα έχει επιλέξει να παρακολουθήσει ο μαθητής.

Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει, επίσης, ότι ο μαθητής μπορεί να επιλέξει κατεύθυνση στη Β’ Λυκείου ανάλογα με την ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού που έχει παρακολουθήσει στην Α’ Λυκείου:

Η 1η ΟΜΠ οδηγεί στις ακόλουθες κατευθύνσεις στη Β’ και Γ’ Λυκείου: α) Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, β) Ξένων γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, γ) Καλών Τεχνών.
Η 2η ΟΜΠ οδηγεί στις ακόλουθες κατευθύνσεις στη Β’ και Γ’ Λυκείου: α) Θετικών Επιστημών, Βιοεπιστημών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας, β) Καλών Τεχνών.
Η 3η ΟΜΠ οδηγεί στις ακόλουθες κατευθύνσεις στη Β’ και Γ’ Λυκείου: α) Οικονομικών Επιστημών, β) Καλών Τεχνών.
Η 4η ΟΜΠ οδηγεί στις ακόλουθες κατευθύνσεις στη Β’ και Γ’ Λυκείου: α) Υπηρεσιών και β) Καλών Τεχνών.

>> Κατατακτήριες από Α’ προς Β’ Λυκείου
Μαθητής που επιθυμεί να επιλέξει στη Β’ Λυκείου κατεύθυνση διαφορετική από αυτή στην οποία τον οδηγεί η ΟΜΠ που παρακολούθησε στην Α’ Λυκείου θα πρέπει, μετά την προαγωγή του στη Β’ τάξη, να παρακαθίσει και να επιτύχει σε κατατακτήριες εξετάσεις (με βαθμό 10 και άνω). Ο μαθητής πρέπει να επιτύχει σε όλα τα μαθήματα των κατατακτήριων εξετάσεων.
Τα εξεταζόμενα των κατατακτήριων σχετίζονται με την κατεύθυνση στην οποία επιθυμεί να εισαχθεί ο μαθητής στη Β’ Λυκείου. Π.χ. μαθητής ο οποίος στην Α’ Λυκείου επέλεξε την 1η ΟΜΠ και συνεπώς Αρχαία και Ιστορία, εάν επιθυμεί στη Β’ Λυκείου να ακολουθήσει την κατεύθυνση των Οικονομικών Επιστημών, τότε θα πρέπει να παρακαθίσει σε κατατακτήριες και να εξεταστεί στα Μαθηματικά και τα Οικονομικά.

>> Αλλαγή κατεύθυνσης στη Γ’ Λυκείου
Ο μαθητής μπορεί, επίσης, να αλλάξει κατεύθυνση στην Γ’ Λυκείου αφού παρακαθίσει και επιτύχει σε κατατακτήριες εξετάσεις. Τα μαθήματα που θα εξεταστεί είναι τα μαθήματα κατεύθυνσης που επιθυμεί να παρακολουθήσει στη Γ’ τάξη και τα οποία δεν έχει διδαχτεί στη Β’ τάξη. Π.χ. μαθητής της Β’ Λυκείου της 2ης κατεύθυνσης (υποχρεωτικά μαθήματα Αγγλικά και Ιστορία) και με επιλεγόμενα τα Λατινικά και Γαλλικά, που επιθυμεί να παρακολουθήσει στη Γ’ τάξη την 3η κατεύθυνση με μαθήματα Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Αγγλικά, θα πρέπει να παρακαθίσει σε κατατακτήριες εξετάσεις στα Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία.
Επιπρόσθετα, μαθητής που επιθυμεί στη Γ’ Λυκείου να αλλάξει κάποιο ή κάποια από τα επιλεγόμενα μαθήματα της κατεύθυνσής του, θα πρέπει να παρακαθίσει στις αντίστοιχες κατατακτήριες των μαθημάτων αυτών.

Στα σκαριά άλλες τρεις προτάσεις

– Διαχωρισμός Παγκυπρίων Εξετάσεων: Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε ήδη την πρόθεσή του για διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων σε απολυτήριες και εισαγωγικές. Ειδική επιτροπή ολοκλήρωσε σχετική πρόταση, η οποία αναμένεται να δοθεί στους εκπαιδευτικούς εταίρους,εντός των επόμενων εβδομάδων, με στόχο την έναρξη διαβουλεύσεων. Σε πρόσφατες δηλώσεις, ο κ. Καδής δήλωσε ότι απώτερος σκοπός είναι με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον Σεπτέμβριο να προωθηθεί η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας «και αν είναι δυνατό να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του νέου συστήματος από την επόμενη χρονιά».

– Κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων: Ειδική επιτροπή ανέλαβε την ετοιμασία ολοκληρωμένης πρότασης για εκσυγχρονισμό των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον υπουργό, εντός της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Μερικά από τα θέματα που απασχολούν την επιτροπή είναι: οι απουσίες των μαθητών, τα πειθαρχικά μέτρα, η έναρξη και λήξη της σχολικής χρονιάς κ.ο.κ.

– Νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών: Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο, επίσης, συζητείται εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να υπάρξει θετική κατάληξη. Η πρόταση του υπουργού αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην επόμενη περίοδο, με απώτερο σκοπό την έναρξη διαβουλεύσεων με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Θεωρείται πάντως ένα ιδιαίτερα δύσκολο κεφάλαιο και δεν είναι τυχαίο που ο κ. Καδής προτίμησε να κλείσει τα υπόλοιπα προτού το θέσει στο τραπέζι.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ