Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς – Ποια η θέση της Κύπρου

Ανάγκη συμμετοχής κυρίως των νέων ανθρώπων και τον επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης αλλαγής νοοτροπίας, στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής

imagew 21 διαφθορά, Κύπρος

Όπως αναφέρει η Cyprus Integrity Forum, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας ο οποίος περιλαμβάνει 180 χώρες, το 2020 η Κύπρος βρίσκεται στην 42η θέση με βαθμολογία 57 από τα 100.

H διαφθορά είναι ένα περίπλοκο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό παγκόσμιο φαινόμενο που έχει ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά της Διαφθοράς, η Οργάνωση Cyprus Integrity Forum.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει σημαντική θέση στον διεθνή διάλογο, ιδιαίτερα μετά την οικονομική ύφεση που παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες αλλά και λόγω διαφόρων σκανδάλων όπου το ένα οδηγεί στο άλλο. Αποτελεί ένα σοβαρό έγκλημα που υπονομεύει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις κοινωνίες. Επίσης, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην κυβερνητική αστάθεια», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η Cyprus Integrity Forum, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας ο οποίος περιλαμβάνει 180 χώρες, το 2020 η Κύπρος βρίσκεται στην 42η θέση με βαθμολογία 57 από τα 100, δείχνοντας μια μικρή άνοδο από το 2018 που βρισκόταν στην 38η θέση.

«Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

Η άνοδος της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε δύο χρόνια αποτυπώνει τις προσπάθειες των αρμόδιων κρατικών φορέων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, ωστόσο, η χώρα μας είναι χαμηλά, ακόμη, στην κατάταξη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επιθυμία μας είναι να ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να ανήκουμε και στους καλύτερους της Ευρώπης», σημειώνει.

Αναφέρει, τέλος, ότι φέτος, το CyprusΣτο κείμενο τονίζεται πως οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια είναι παράνομες Forum έχει διοργανώσει την «Εβδομάδα κατά της Διαφθοράς» με μια σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο τους νέους και τις επιχειρήσεις, όπου τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη συμμετοχής κυρίως των νέων ανθρώπων και τον επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης αλλαγής νοοτροπίας, στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ