Με ποδηλασία ο Δήμος Σωτήρας συμμετείχε στις “Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς” (PHOTOS&VIDEO)

a1 22 Ειδήσεις
a1 58 Ειδήσεις

Με Ποδηλασία συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2014 ο Δήμος Σωτήρας, με ειδική εκδήλωση που διεξήχθη το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 και είχε ως στόχο τη γνωριμία των κατοίκων αλλά και επισκεπτών με τα πολιτιστικά μνημεία της Σωτήρας.

a2 15 Ειδήσεις

Η Ποδηλατική Διαδρομή περιλάμβανε περιδιάβαση στο ιστορικό κέντρο της Σωτήρας, στο οποίο περιλαμβάνονται κτίρια σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μερικά από τα οποία ανάγονται στον 12ο αιώνα.

a3 5 Ειδήσεις


Με τη διαδρομή αυτή, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία της Σωτήρας, χάρις στα οποία δικαιολογημένα ονομάζεται «Βυζαντινή Κωμόπολη».

a4 5 Ειδήσεις

Στη διαδρομή περιλαμβάνονταν κτίρια ιστορικής αξίας του 12ου μέχρι και του 20ου αιώνα, σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, μέσα από τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αντιληφθούν την αξία της χρήσης της πέτρας στην αρχιτεκτονική αλλά και στην ανέγερση κτιρίων στο κέντρο μιας κοινότητας, και παράλληλα να γνωρίσουν την αξία της επανάχρησης ενός κτιρίου, όπως η φιλοξενία του εκκλησιαστικού μουσείου-σκευοφυλάκιου στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

a5 2 Ειδήσεις

Σημεία Επίσκεψης:
1. Εξωκκλήσι Αγίου Μάμα (16ος αιώνας)
2. Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως (δύο ναοί) (4ος αιώνας και τέλη 12ου αιώνα)
3. Νεότερος Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρας (μέσα 20ου αιώνα)
4. Εκκλησιαστικό Μουσείο – Σκευοφυλάκιο (επανάχρηση παλαιότερου Ναού Αγίου Γεωργίου
16ου αιώνα)
5. Α’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας (αρχές 20ου αιώνα)
6. Παναγία Χορδακιώτισσα (12ος αιώνας)
7. Οικισμός «Χορδάκια»
8. Άγιος Θεόδωρος Χορδακίων (12ος αιώνας)
9. Άγιος Γεώργιος Χορδακίων (12ος αιώνας)

a6 1 Ειδήσεις

Τί είναι οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς:
Η Κύπρος, από το 1995, συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα θεσμό που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός του θεσμού είναι να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά την πολιτιστική του κληρονομιά. Kατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί όπου η πρόσβαση δεν είναι πάντα κατορθωτή. Παράλληλα, την ίδια ημέρα διοργανώνονται πληθώρα άλλων εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ. με στόχο την επαφή του κόσμου με την παράδοση του κάθε τόπου.

a8 2 Ειδήσεις

Στην Κύπρο, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως το οποίο είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το Τμήμα προεδρεύει ειδικής Επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Κύπρου) η οποία απαρτίζεται από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με εντολή να παρέχει συμβουλές και να εκφράζει τις απόψεις της για τη διοργάνωση των Ημερών αυτών.

a7 1 Ειδήσεις

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα εδώ: http://www.moi.gov.cy/moi/tph/tph.nsf/All/88592D25CC9DF612C2257D5B0026F71D/$file/Programme%20EYR.%20HMERES%20KLHRONOMIAS.pdf