ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Σωτήρα στον κινηματογράφο (photos)

a2 6 Κουβέντες του καφενέ, Νέα Αμμοχώστου
a2 28 Κουβέντες του καφενέ, Νέα Αμμοχώστου

Σκηνοθετεί η Κατίνα:

Ποιος να μας το έλεγε πως μια μέρα η Σωτήρα θα βρισκόταν στις μεγάλες οθόνες του σινεμά πρωταγωνιστώντας σε μία συμπαραγωγή Ελλάδας-Κύπρου, διεκδικώντας μάλιστα και αξιώσεις για μεγάλα φεστιβάλ.

Τα γυρίσματα, λοιπόν, της ταινίας “Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής” του κύπριου σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου ξεκίνησαν και διεξάγονται στη Σωτήρα, σε τρία διαφορετικά παλιά παραδοσιακά σπίτια τα οποία έχει διαλέξει ο ίδιος ο σκηνοθέτης και αναπαριστούν το σκηνικό της δεκαετίας του 1978.

a 71 Κουβέντες του καφενέ, Νέα Αμμοχώστου

Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής

Η “Ιστορία της Πράσινης Γραμμής” αφηγείται μια ιστορία ανθρώπινη, που διαδραματίζεται το 1978 στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, το «τείχος», που διχοτομεί την πόλη στα δυο. Βασικός ήρωας είναι ένας στρατιώτης, ο Κύπρος, με πολλά ψυχικά τραύματα από τον πόλεμο του 1974 ο οποίος δε μπορεί να θυμηθεί το πρόσωπο του πατέρα του επειδή το είδε μέσα στα αίματα.

a1 13 Κουβέντες του καφενέ, Νέα Αμμοχώστου

Όταν προσπαθεί να τον θυμηθεί, βλέπει μόνο μια κηλίδα με αίμα. Εκεί, στην πράσινη γραμμή όπου βρίσκεται να φυλάει σκοπιά, μαθαίνει ότι ένας Τουρκοκύπριος στρατιώτης που υπηρετεί 20 μέτρα απέναντι, μένει στο σπίτι του. Όταν αυτός του φέρνει μια φωτογραφία με τον πατέρα του, παθαίνει σοκ και αποφασίζει να κάνει ένα κρυφό ταξίδι στο χωριό του.

a4 2 Κουβέντες του καφενέ, Νέα Αμμοχώστου

Η ταινία αφηγείται μια βαθειά και συγκινητική ιστορία φιλίας, μνήμης και νοσταλγίας η οποία αναδεικνύει το δράμα της Κύπρου με ένα ανθρώπινο τρόπο.

a5 4 Κουβέντες του καφενέ, Νέα Αμμοχώστου

Ο Πανίκκος Χρυσάνθου που υπογράφει την σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας είναι ένας βραβευμένος σκηνοθέτης από την Κύπρο. Οι ταινίες του προβλήθηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως αυτό του Βερολίνου και της Βενετίας και προβλήθηκαν σε ευρωπαϊκά κανάλια. Η προηγούμενη του ταινία “Ο Ακάμας” προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας το 2006 καθώς και σε πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ. Εκτός από ταινίες έχει σκηνοθετήσει και πολλά ντοκυμαντέρ που καταγράφουν την ιστορία της Κύπρου με προβολές στα ευρωπαϊκά κανάλια ZDF και ARTE. Επιπλέον έχει πραγματοποιήσει πολλές φωτογραφικές εκθέσεις με θέμα την Κύπρο οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ταινία πρόκειται να είναι μια συμπαραγωγή της Κύπρου και της Ελλάδας (Ν. Καβουκίδης, Τelefilm) και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το κυπριακό κανάλι ΡΙΚ και την ελληνική Δημόσια Τηλεόραση.

a6 2 Κουβέντες του καφενέ, Νέα Αμμοχώστου