Συζήτηση στη Βουλή για τον δρόμο Σωτήρας-Δερύνειας (photos)

deryneia sotira Άντρος Καραγιάννης, Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
deryneia sotira Άντρος Καραγιάννης, Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συμμετείχαν χθες Παρασκευή, οι Δήμαρχοι Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας και Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης με τον Έπαρχο Αμμοχώστου, Γεώργιο Χρυσαφίνη.

Κατά τη συνεδρία συζητήθηκε το θέμα την Ανάγκη έναρξης των βελτιωτικών εργασιών στον δρόμο που συνδέει τους Δήμους Σωτήρας και Δερύνειας (αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Χριστάκη Τζιοβάνη, Αντρέα Φακοντή και Κώστα Κώστα).

Κατά τη συνεδρία παρέστησαν εκπρόσωποι του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών.

deryneia sotira1 Άντρος Καραγιάννης, Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Από τη συνεδρία διαφάνηκε ότι η έναρξη των εργασιών καθυστερεί λόγω του μειωμένου προσωπικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων αλλά και λόγω της επικαιροποίησης των σχεδίων. Επιβεβαιώθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα προκηρυχθούν οι προσφορές και κατά τις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο για το οποίο υπάρχει ήδη κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2017 ύψους 1,4 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος Σωτήρας ζήτησε κατά τη διάρκεια των εργασιών να αλλάξει η πορεία του αγωγού ύδρευσης, ούτως ώστε να μην διαπερνά από τον πυρήνα της Σωτήρας, έτσι ώστε όταν παρουσιάζονται βλάβες να μην επηρεάζεται το κέντρο της Σωτήρας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων απαρτίζεται από τους βουλευτές Γεώργιο Προκοπίου ΔΗΚΟ – Πρόεδρο), Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη (ΔΗΚΟ – Αν. Πρόεδρο), Δημήτρη Δημητρίου (ΔΗΣΥ), Ευθύμιο Δίπλαρο (ΔΗΣΥ), Ζαχαρία Ζαχαρίου (ΔΗΣΥ), Χριστάκη Τζιοβάνη (ΑΚΕΛ), Αντρέα Φακοντή (ΑΚΕΛ), Κώστα Κώστα (ΑΚΕΛ), Ηλία Μυριάνθους (Κ.Σ. ΕΔΕΚ), Άννα Θεολόγου (Συμμαχία Πολιτών), Χαράλαμπο Θεοπέμπτου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών)

Ανησυχίες για καθυστέρηση από Χρηστάκη Τζιοβάνη

Τις ανησυχίες του για την καθυστέρηση έναρξης των εργασιών εξέφρασε σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επ. Αμμοχώστου Χρηστάκης Τζιοβάνης. Σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάνη η σημερινή κατάσταση του δρόμου το λιγότερο χαρακτηρίζεται ως θλιβερή, η έλλειψη φωτισμού, πεζοδρομίων , σήμανσης και σηματοδότησης έχουν καταστήσει τον δρόμο άκρως επικίνδυνο. Αναφέρει, επίσης, ότι οι μελέτες και τα έγγραφα προκήρυξης προσφορών για την κατασκευή του Έργου έπρεπε να ήταν ήδη συμπληρωμένα και περί τα τέλη Μαρτίου – Απριλίου 2017 να είχαν ζητηθεί προσφορές. Οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, βρίσκονται στο τμήμα Κτηματολογίου από το 2011, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι μέχρι στιγμής.

Γραπτή δήλωση Βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη μετά τη Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

“Για ακόμα μια φορά οι ανησυχίες μας έχουν επιβεβαιωθεί, έχει γίνει παραδοχή από τα αρμόδια τμήματα Πολεοδομίας και Δημοσίων Έργων, πως αν και υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2017 ύψους 1,4 εκ εντούτοις οι εργασίες για ανακατασκευή του οδικού δικτύου που ενώνει τους Δήμους Δερύνειας – Σωτήρας δεν θα ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά. Είναι ένα έργο όπου όφειλε η πολιτεία να το είχε θέσει ως έργο προτεραιότητας και όχι να μετράμε μια εικοσαετία αδράνειας και κωλυσιεργίας. 
Πρόκειται για ένα δρόμο με αυξημένη κίνηση λόγω της ύπαρξης του Γ Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας, του Γυμνασίου «Ειρήνης και Φιλίας» της Εκκλησίας Αποστόλου Βαρνάβα, του γηπέδου «Αναγέννησης», της λαϊκής αγοράς και της Βιομηχανικής Ζώνης Δερύνειας. Επιπρόσθετα όλη η κίνηση προς τον αυτοκινητόδρομο από την Δερύνεια γίνεται μέσω του συγκεκριμένου δρόμου που οδηγεί και στο κέντρο της Σωτήρας. 
Η σημερινή κατάσταση του δρόμου το λιγότερο χαρακτηρίζεται ως θλιβερή, η έλλειψη φωτισμού, πεζοδρομίων , σήμανσης και σηματοδότησης έχουν καταστήσει τον δρόμο άκρως επικίνδυνο. 
Οι μελέτες και τα έγγραφα προκήρυξης προσφορών για την κατασκευή του Έργου έπρεπε να ήταν ήδη συμπληρωμένα και περί τα τέλη Μαρτίου – Απριλίου 2017 να είχαν ζητηθεί προσφορές. 
Οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων βρίσκονται στο τμήμα Κτηματολογίου από το 2011, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι μέχρι στιγμής. 
Ευελπιστούμε ότι δεν θα παραπεμφθεί και αυτό το έργο στις Ελληνικές καλένδες, αλλά σύντομα θα πάρει μπρός, και επιτέλους το κράτος θα γίνει ανταποδοτικό έναντι σε μια επαρχία που προσφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας.”

SotiraNews