Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών παρουσία του Προϊστάμενου της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος και εξήγησε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα είναι «προσωρινό» με την έννοια ότι θα ισχύσει μόνο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Δημητρίου, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύντμηση της τελευταίας τριμηνίας πριν από τις εκλογές σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και συνακόλουθα των δηλώσεων για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.
Έτσι με την έγκριση του νομοσχεδίου η τελευταία ημερομηνία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ή δήλωσης για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού μετακινείται στις 18 Δεκεμβρίου 2017 αντί για τις 2 Ιανουαρίου που θα ήταν με βάση το τι ισχύει συνήθως σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία.
Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική – αισιόδοξη καθώς, όπως εξήγησε, η προηγούμενη τριμηνία που έληξε στις 2 Οκτωβρίου συγκρινόμενη με την αντίστοιχη τριμηνία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2013 κατέγραψε μείωση περίπου 25%. «Ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια με την ενεργοποίηση των διάφορων κομματικών μηχανισμών αλλά και μια εκστρατεία που, σε συνεργασία με το ΓΤΠ, έχουμε στα σκαριά, θα πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους».
Κληθείς να διευκρινίσει σε σχέση με την εκστρατεία, ανέφερε ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι μέσω μηνυμάτων με αποδέκτες κυρίως τους νέους, να πεισθούν οι νέοι για την αναγκαιότητα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Εξήγησε ακόμη ότι η εκστρατεία θα καλύψει όλα τα ΜΜΕ, με έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι πιο προσιτά στους νέους.
Απαντώντας σε άλλα ερώτηση, ο Προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών δήλωσε ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 18-30 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο ξεπερνούν τις 40.000.
«Έχοντας υπόψη το τι συνέβη πριν από τις εκλογές του 2013, όταν και είχαμε εγγράψει 15.500 περίπου νέους ψηφοφόρους και πως ακριβώς έτρεξε η τελευταία τριμηνία, προσδοκούμε ότι όπως και τότε, το τελευταίο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει ενεργοποίηση» σημείωσε, εξηγώντας ότι η τελευταία βδομάδα είναι η πιο κρίσιμη.
Σε ερώτηση κατά πόσο το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει κάποιες σκέψεις για αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε να γίνεται αυτόματα η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όλων όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος, ο κ. Δημητρίου υπενθύμισε ότι σχετικό νομοσχέδιο είχε προωθηθεί πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, ωστόσο υπήρξε αρνητική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, και πρόσθεσε ότι πέρα από το θέμα τα συνταγματικότητας υπάρχουν και άλλα ζητήματα που καθιστούν την εν λόγω ρύθμιση μη εφαρμόσιμη στο άμεσο μέλλον όπως για παράδειγμα θέματα που έχουν να κάνουν με τα στοιχεία των πολιτών στο Αρχείο Πληθυσμού (διευθύνσεις διαμονής, εξάμηνη συνήθης διαμονή στην Κύπρο κλπ).
Πηγή: KYΠΕ