Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της συνάντησης τους σήμερα, στο Κρεμλίνο, υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης , ενώ διμερείς συμφωνίες, μνημόνιο συνεργασίας, και Κοινή Διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες, υπέγραψαν Υπουργοί των Κυβερνήσεων Ρωσίας και Κύπρου.
Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς των δυο χωρών συμφωνίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία, τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, τις Θαλάσσιες Μεταφορές, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας. Επίσης υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συνεργασία στον τομέα του Εκσυγχρονισμού των Οικονομιών. Το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2018-2020 υπέγραψαν οι δύο Πρόεδροι.
Στο περιθώριο της συνάντησης τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Πρόεδρο Πούτιν το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο για την πρόσκληση του φίλου Προέδρου όσο και τη θερμή φιλοξενία. Οι σημερινές μας διαβουλεύσεις και συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και δημιουργικές, είπε προσθέτοντας ότι οι συνεχείς επαφές σε όλα τα επίπεδα καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα που Κύπρος και Ρωσική Ομοσπονδία αποδίδουν στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας μας, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.
Κύπρος και Ρωσία συνδέονται με διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Οι σχέσεις μας στηρίζονται σε κοινές πολιτιστικές, πνευματικές και θρησκευτικές αξίες, οι οποίες έχουν επεκταθεί και ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο ΠτΔ είπε πως εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση τόσο του ιδίου όσο και ολόκληρου του Κυπριακού λαού για την διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αρχές, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των σχετικών με την Κύπρο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η συζήτηση μας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, και πιο συγκεκριμένα στα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κράνς Μοντανά της Ελβετίας, και ειδικότερα τους λόγους που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί έναν θετικό αποτέλεσμα. “Δυστυχώς, όπως εξήγησα στον φίλο Πρόεδρο, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησαν τη Διάσκεψη σε αποτυχία. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον Πρόεδρο Πούτιν την ετοιμότητα μου για άμεση συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου αλλά και για την ανάγκη όπως μια νέα Σύνοδος για την Κύπρο προετοιμαστεί κατάλληλα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσα τον Πρόεδρο ότι στην προετοιμασία της όποιας νέας πρωτοβουλίας, και με στόχο να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, καταλυτικό ρόλο δύναται να διαδραματίσει τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και συλλογικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης.
Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, η υπογραφή 7 νέων Συμφωνιών και Μνημονίων Συναντίληψης, όχι μόνο αποδεικνύει το ευρύ φάσμα που καλύπτει η μεταξύ μας συνεργασία, αλλά και συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα επιδρούν καταλυτικά στην ποιοτική διεύρυνση του υφιστάμενου συμβατικού πλαισίου, που με τις σημερινές καλύπτουν 67 συμφωνίες.
Με τον Πρόεδρο Πούτιν συμφωνήσαμε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών, οικονομικών, επενδυτικών και πολιτιστικών σχέσεων είναι ευοίωνες και συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, προς επίτευξη του εν λόγω στόχου. Με τον Ρώσο Πρόεδρο είχαμε περαιτέρω την ευκαιρία να συζητήσουμε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την σημασία, για όλες τις πλευρές, της εξομάλυνσης και περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης τους. Η ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εκφράζεται έμπρακτα και μεθοδικά κατά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είναι υπέρ της επικράτησης μιας πραγματιστικής προσέγγισης στην σχέση μας με τη Μόσχα. Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας είναι στρατηγικής σημασίας και θεωρούμε ότι η συνεργασία Βρυξελλών και Μόσχας σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιτακτική. Ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι να εργαστούμε για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ανοίξουν τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στο ουκρανικό και στο συριακό. Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό, η Κύπρος τάσσεται υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης και της εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων για επίτευξη σταθερότητας στην ανατολική Ουκρανία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο να υπάρξει προσήλωση και εφαρμογή της Συμφωνίας του Μίνσκ. Αναφορικά με τη συριακή κρίση, η Κύπρος εξέφρασε την ευαρέσκεια της για την αισθητή μείωση των εχθροπραξιών στη χώρα και χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις σε μια διεθνή συνεννόηση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους». Διαπιστώσαμε πως η Κύπρος, ως παράγοντας σταθερότητας και πυλώνας ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, και με άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κοινή μας επιδίωξη για τη θεμελίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πηγή: ΓΤΠ
Πηγή: RIK News