Αυτά είναι τα μέτρα της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

2A06EA05 9A6D 4239 88D1 B962BAD1C055 exclusive, Κυβέρνηση, Μετανάστες

Η Κυπριακή Δημοκρατία να προωθήσει περαιτέρω συζήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο της ανάγκης επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας, είναι μεταξύ των αποφάσεων, που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε το πρωί σύσκεψης για αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σύμφωνα με την ενημέρωση στον οποία προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν, ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, ο Υπουργός Εργασίας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Αρχηγός Αστυνομίας, αφού έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και διαπιστώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κατάσταση, στη συνέχεια, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά και αποφασίστηκε η λήψη επιπρόσθετων μέτρων και ενεργειών, ούτως ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η καλή εικόνα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση διαπιστώθηκε ότι η έγκαιρη υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ληφθεί συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης. Μέχρι σήμερα, λήφθηκαν και εφαρμόστηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα αποτελεσματικά μέτρα:

· Εκπόνηση Νομοσχεδίου για ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

· Υπερδιπλασιασμός των εξεταστών αιτήσεων ασύλου, από 31 σε 82 με αποτέλεσμα οι εκκρεμούσες αιτήσεις από 30.188 τον Μάρτιο 2023 να μειωθούν σε 26.875 μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

· Μείωση της περιόδου εξέτασης των αιτήσεων σε 1 μέχρι 3 μήνες το μέγιστο.

· Ενίσχυση του Γραφείου Επιστροφών με επιπρόσθετο προσωπικό.

· Ενίσχυση αριθμού μετεγκαταστάσεων και εξασφάλιση χρονικής επέκτασης του προγράμματος.

· Τροποποίηση των περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα Περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων και προώθησή τους στη Βουλή, ώστε πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν νομικό καθεστώς που προβλέπεται από τον περί Προσφύγων Νόμο, να έχουν υποχρέωση για περίοδο 5 ετών νόμιμης και συνεχούς διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής αίτησης για ΕΕΕ.

· Τοποθέτηση Λειτουργού της Υπηρεσίας Ασύλου σε μόνιμη βάση και πραγματοποίηση αριθμού συνεντεύξεων καθημερινά, βάσει προγράμματος που συμφωνείται με τη Διεύθυνση, στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών.

· Διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας σε χώρες προέλευσης – Νιγηρία, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κόγκο. Η ενημερωτική εκστρατεία έχει συμβάλει στη σημαντική μείωση στον αριθμό αφίξεων από τις χώρες αυτές, 79 αφίξεις τον Νοέμβριο 2023 σε σχέση με 595 αφίξεις τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

· Αύξηση του διαστήματος παρέλευσης για δικαίωμα εργοδότησης αιτητών ασύλου από 1 σε 9 μήνες.

· Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της περίφραξης στο Πουρνάρα για καλύτερο έλεγχο των ατόμων που διαμένουν εκεί και μεγαλύτερη ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

· Ολοκλήρωση της διασύνδεσης του Μηχανογραφημένου Συστήματος της Υπηρεσίας Ασύλου με το Μηχανογραφημένο Σύστημα “Εργάνη” του Υπουργείου Εργασίας.

· Εντατικοποίηση επιχειρήσεων της Αστυνομίας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για ελέγχους αδήλωτης εργασίας.

· Ενίσχυση με 3 επιπλέον σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας για φύλαξη θαλασσίων συνόρων.

· Επίσπευση διαδικασιών αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στο Πουρνάρα και έχουν συγγενείς στην Κύπρο.

· Εκτέλεση και εφαρμογή του διατάγματος της Έπαρχου Πάφου, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2021, για απαγόρευση χρήσης και κατοίκησης του συγκροτήματος ‘’Άγιος Νικόλαος’’ στην κοινότητα της Χλώρακας, δυνάμει του άρθρου 15 του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2023.

· Διπλασιασμός των κοινών πτήσεων, σε σχέση με αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αναγκαστικής επιστροφής του FRONTEX, στις οποίες συμμετέχει η Αστυνομία Κύπρου.

· Αύξηση κατά 200% του ρυθμού απελάσεων από τον χώρο κράτησης στη Μενόγεια.

· Αύξηση εντοπισμών και συλλήψεων διακινητών παράτυπων μεταναστών.

· Ενίσχυση Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου με ουσιαστική αύξηση προσωπικού.

· Στοχευμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας Κύπρου, ανά το Παγκύπριο.

Τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί απέδωσαν, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις ασύλου για τους μήνες Μάρτιο με Νοέμβριο του 2023 να ανέρχονται σε 9.091, σε σχέση με 17.065 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ οι επιστροφές για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2023 ανέρχονται σε 9.324 σε σύγκριση με 5.166 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 80% στις επιστροφές, ενώ τον μήνα Νοέμβριο έγιναν 930 επιστροφές/απελάσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Αν ακόμα προσθέσουμε και τις μετεγκαταστάσεις 1.716 ατόμων τότε ο συνολικός αριθμός επιστροφών ανέρχεται σε 11.040 άτομα και για πρώτη φορά στην ιστορία μεταναστευτικού στην Κύπρο έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από όσοι έχουν έρθει την αντίστοιχη περίοδο.

Πέραν των μέτρων που ήδη έχουν υλοποιηθεί, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν και επιπρόσθετα μέτρα και ενέργειες που μπορούν να ληφθούν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως:

· Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλα κράτη, προωθήσει περαιτέρω συζήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο της ανάγκης επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας και ειδικότερα κάποιων περιοχών που έχουν ήδη χαρακτηριστεί από διεθνείς οργανισμούς ως ασφαλείς.

· Να προωθηθεί η αυστηροποίηση και ο διπλασιασμός των προβλεπόμενων ποινών που αφορούν αδικήματα που σχετίζονται με διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

· Να γίνουν παραστάσεις στην Interpol όπως ενισχυθεί η συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, και ανταλλαγή πληροφοριών.

· Σύσταση ειδικού κλιμακίου καταπολέμησης κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών στην Αστυνομία Κύπρου.

· Καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου μέσω προπληρωμένης κάρτας προς διασφάλιση ότι τα επιδόματα πράγματι αξιοποιούνται για κάλυψη αναγκών διαβίωσης.

· Επίσπευση διαδικασιών του Κανονισμού του Δουβλίνου για επανένωση οικογενειών που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών παραμένει στους άξονες προτεραιότητας της διακυβέρνησής του Προέδρου Χριστοδουλίδη και στο επίκεντρο των πολιτικών που προωθούνται από τα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».