Πολιτικη

Άγκυρα: Eξέδωσε Βιβλίο για το Κυπριακό – Tο προλογίζει ο Ερντογάν

Βιβλίο για το Κυπριακό στα τουρκικά και αγγλικά κυκλοφόρησε η τουρκική προεδρία με στόχο, όπως ισχυρίζεται «την καταπολέμηση των πολιτικών ψεμάτων και της παραπληροφόρησης των Ε/κ». Υποστηρίζει ότι «το Κυπριακό δεν περιορίζεται στα γεγονότα του 1974». Πρόκειται για επανέκδοση παλιού βιβλίου, που είχε κυκλοφορήσει στα γαλλικά η Άγκυρα το 1974, το οποίο προλογίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και επαναλαμβάνει τη θέση του «για δύο ισότιμα κράτη που ζουν πλάι – πλάι».

Το βιβλίο της τουρκικής προεδρίας για το Κυπριακό έχει τίτλο «Ποιος φταίει; Η σημερινή μέρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή από το παρελθόν». Στην εισαγωγή ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι δεν υπάρχει ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που να δικαιολογεί το γεγονός ότι «αγνοήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι» και χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως «ένα σύνθετο φαινόμενο που ίσως βρέθηκε υπό διαπραγμάτευση για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν έχει επιλυθεί στον τομέα των διεθνών σχέσεων».

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι «η τεκμηρίωση και η εξήγηση του ιστορικού υπόβαθρου που διαμορφώθηκε από διάφορες εθνοτικές και πολιτικές εντάσεις, γεωπολιτικά συμφέροντα και διεθνείς παρεμβάσεις σε όλη την ιστορία και η κατανόηση της κοινωνιολογικής υφής του νησιού είναι απαραίτητα για τη συμβολή στη λύση».

Αναφέροντας ότι οι εθνοτικές και πολιτικές εντάσεις στο νησί της Κύπρου, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1960, αποτέλεσαν τη βάση του ζητήματος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι «οι αδικίες και οι επιθέσεις στις οποίες έχει υποστεί ο τουρκοκυπριακός λαός σε όλη την ιστορία αποτελούν μια κριτική προοπτική για την κατανόηση των σημερινών προβλημάτων».

Υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις με στόχο την τουρκική κοινότητα, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 και εντάθηκαν το 1963, έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της τ/κ κοινότητας.

«Φυσικά, οι δραστηριότητες που στοχεύουν στην καταστροφή της τουρκικής παρουσίας στο νησί συνδέονται στενά με τη στρατηγική θέση του νησιού και τις προσπάθειες για την κυριαρχία στο νησί και δεν μπορούν να θεωρηθούν ανεξάρτητα από αυτές. Οι σφαγές κατά της τ/κ κοινότητας στο νησί, μαζί με τον στόχο της Ένωσης, τη σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα έχει γίνει ένα στοιχείο που απειλεί την ύπαρξη της τ/κ κοινότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο τουρκοκυπριακός λαός αγωνίστηκε για να προστατεύσει την ασφάλεια και την ύπαρξή του» ισχυρίζεται ο Ερντογάν.

Οι ε/κ επιθέσεις και ο στόχος της Ένωσης στο πλαίσιο ενός σχεδίου εθνοκάθαρσης απείλησαν την ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθιστώντας αναγκαία την επέμβαση της Τουρκίας το 1974. Χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της ως εγγυητής και αφού δοκίμασε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, η Τουρκία πραγματοποίησε την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, προκειμένου να προστατεύσει τον ‘τουρκοκυπριακό λαό’ και να εξασφαλίσει την ειρήνη στο νησί. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποδοχή του Κυπριακού ότι ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974 θα σήμαινε ότι αγνοούνται τα προβλήματα που ξεκίνησαν πολύ πριν από αυτή την ημερομηνία, ιδιαίτερα οι εθνοτικοί και πολιτικοί αγώνες μεταξύ 1963 και 1974 και οι διώξεις των Τουρκοκυπρίων. Αυτό θα δυσκολέψει την εξεύρεση γνήσιων και δίκαιων λύσεων σε ένα ζήτημα που είναι αποκομμένο από το πλαίσιο της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να δικαιολογεί την αγνόηση και την αποκοπή από τον κόσμο των Τ/κ» και τον περιορισμό του Κυπριακού στα γεγονότα του 1974. «Είναι επιθυμία μας ως Τουρκική Δημοκρατία να άρουμε τους περιορισμούς που δεν έχουν νομική βάση και είναι καθαρά πολιτικοί. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να επαναλάβω το ιδανικό μου για δύο ισότιμα κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα και μαζί σε ένα βιώσιμο κλίμα ειρήνης, βασισμένο στις πραγματικότητες του νησιού», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εκφράζει ευγνωμοσύνη σε όσους «συνέβαλαν στο βιβλίο με στόχο την παρουσίαση ιστορικών γεγονότων στο διεθνές κοινό» που χρησιμεύει στον αγώνα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους «κατά της παραπληροφόρησης» όπως αναφέρει.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για την επανέκδοση του βιβλίου στα τουρκικά και αγγλικά που «κυκλοφόρησε στα γαλλικά από τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Εκδόσεων το 1974, με σκοπό να ρίξει φως στο ξεχασμένο παρελθόν του Κυπριακού».

«Το βιβλίο μένει στην ιστορία αποκαλύπτοντας την αλήθεια με ντοκουμέντα και φωτογραφίες, ενάντια στις προσπάθειες να περιοριστεί το Κυπριακό μόνο στα γεγονότα του 1974 και να αγνοηθεί η καταπίεση και ο βαθύς πόνος που προκλήθηκε στους Τουρκοκύπριους», αναφέρεται.

Η τουρκική προεδρία ισχυρίζεται ότι το βιβλίο, που στοχεύει στην «καταπολέμηση πολιτικών ψεμάτων και παραπληροφόρησης» είναι μια αρχειακή εργασία που απεικονίζει με έγγραφα και φωτογραφίες τα αίτια για την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο νησί, που – όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα – απορρέουν από τα εγγυητικά της δικαιώματα, αλλά και τη σταδιακή πορεία προς την «ειρηνευτική επιχείρηση» όπως αναφέρεται στην τουρκική εισβολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Στο κελί 5,5 χρόνια 29χρονος στη Λάρνακα για ναρκωτικά

Ποινή φυλάκισης 5,5 ετών επέβαλε σήμερα το Κακουργιοδικείο Λάρνακας, σε 29χρονο κάτοικο Λάρνακας, ο οποίος…

29 Ιουλίου, 2024

ΥΠΕΣ: Κατέγραψε προβλήματα στους ΕΟΑ μετά τις έκτακτες επισκέψεις

Προβλήματα που αναμένετο ότι θα υπάρξουν, όπως σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, καταγράφονται μέχρι στιγμής στους…

29 Ιουλίου, 2024

Συγκίνηση: Ανέβηκε γονατιστός στο Σταυροβούνι για την αρραβωνιαστικιά του που παλεύει με καρκίνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκίνηση προκαλεί ο Μάριος Νικολάου ο οποίος γονατιστός ανέβηκε στο Σταυροβούνι για να εκπληρώσει το…

29 Ιουλίου, 2024

ΕΙΚΟΝΑ: Χάθηκαν τα ίχνη 27χρονου στην Αγία Νάπα

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες, που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του ALEXANDAR GLIGORIJEVIC, 27 ετών,…

29 Ιουλίου, 2024

Υπέρμετρη αύξηση τιμών φρούτων-λαχανικών εντοπίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Υπέρμετρη αύξηση των λιανικών τιμών στην πώληση φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε σχέση με τις…

29 Ιουλίου, 2024

Καταζητείται για πλαστογραφία ο 46χρονος Πρόδρομος (ΕΙΚΟΝΑ)

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες, που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Πρόδρομου Προδρόμου, 46 ετών,…

29 Ιουλίου, 2024