Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Κυπριανού διερωτήθηκε που διοχετεύεται η ανάπτυξη, του 3,7%.
Είμαστε, είπε, η χώρα με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της ανισότητας, η ανεργία εξακολουθεί να είναι ψηλά, ενώ δεν υπάρχουν προτάσεις για δημιουργία νέων-ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πράξει η Κυβέρνηση θα ήταν να μεταφέρει πόρους εκεί όπου χρειάζονται όπως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Κοινωνικών παροχών.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές οι οποίες να περιορίζουν τη δυνατότητα κάποιων να κερδοσκοπούν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε επίσης ότι ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς θα κατοχυρώσει νομοθετικά τις συλλογικές συμβάσεις, θα προχωρήσει στον καθορισμό κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα, θα διασφαλίσει την παροχή σε όλους τους εργαζομένους του 13ου μισθού και θα δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόζουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας.
ΔΗΚΟ
Ασυνεπής θα ήταν κάποιος αν τηρούσε διαφορετική στάση από εκείνη που τηρούσε στα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας επικρίσεις για τη στάση που τήρησε το κόμμα σε ό,τι αφορά τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Πάντα, είπε, για το Δημοκρατικό Κόμμα, η οικονομία αποτελούσε εθνική υπόθεση και δεν θα μπορούσε να την βάλει στο προεκλογικό σκηνικό νομίζοντας ότι θα αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη.
Η κυρία Ερωτοκρίτου, πρόσθεσε, ότι χθες ένας πολύ μεγάλος αριθμός τροπολογιών, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και του ανεξάρτητου βουλευτή Παύλου Μυλωνά, εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία.
Και με αυτό, κατέληξε, δώσαμε το δικό μας στίγμα στο προϋπολογισμό, περιορίζοντας πολλές ανησυχίες.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Είναι πολιτική ασυνέπεια από τη μιά να αναλώνεται κάποιος σε κριτική σε βάρος της κυβέρνησης την οποία να κατηγορεί για κοινωνική αναλγησία και από την άλλη υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό , δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Λιλλήκας.
Ο κύριος Λιλλήκας, πρόσθεσε, πως αν η Κυβέρνηση γνώριζε ότι τα κόμματα θα ήταν συνεπή με τις διακηρύξεις τους, θα φρόντιζε, όπως κάνει και με νομοσχέδια, να κάμει ένα ειλικρινή διάλογο και να διαμορφώσει τις πτυχές εκείνες για τις οποίες υπήρχαν οι μεγαλύτερες ευαισθησίες.
Ο διάλογος, είπε, θα αφορούσε τις πολιτικές κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα έγινε στην περίπτωση του ΓΕΣΥ.
Σε επισήμανση ότι σε περίπτωση μή έγκρισης του Προϋπολογισμού θα δημιουργείτο πρόβλημα, ο κύριος Λιλλήκας, είπε ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει με δωδεκατημόρια και ύστερα από διάλογο να τον επαναφέρει βελτιώνοντας τις πτυχές στις οποίες υπήρχαν ενστάσεις.
Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Ρολάνδος Σκέττος