Αμβλώσεις:Επισπεύδεται η συζήτηση πρότασης νόμου

3ad0cb270ab3eac6b8d32c315a58e2b3 XL

Επισπεύδεται η συζήτηση της πρότασης νόμου στη Βουλή, για το θέμα των αμβλώσεων, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη σύλληψη γιατρού και νεαρής γυναίκας.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή τους, μετά την καταγγελία του συντρόφου της νεαρής, ότι τερμάτισε την κύηση, χωρίς να τον ενημερώσει. Χθες αφέθηκε ελεύθερη η γυναίκα και σήμερα ο γιατρός της.
Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ με επιστολές τους στην πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής, προτείνουν τη μεταφορά της πρότασης νόμου από τη Επιτροπή Νομικών στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για συζήτησή της, αμέσως.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ “Από Μέρα σε Μέρα”, είπε ότι η πρόταση νόμου δεν προωθήθηκε προς ψήφιση λόγω φόρτου εργασίας, προσθέτοντας ότι την Τετάρτη θα εγγράψει το θέμα στη Βουλή, ώστε η συζήτηση να προωθηθεί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Απέρριψε, επίσης, επικρίσεις ότι ασκήθηκαν πιέσεις από την Εκκλησία, για να μην συζητηθεί η πρόταση νόμου.
Τις επικρίσεις απέρριψε και ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο οποίος μιλώντας στην ίδια εκπομπή είπε ότι πριν από ένα χρόνο εστάλη επιστολή στη Βουλή, η οποία περιείχε απλώς τις θέσεις της Εκκλησίας επί του θέματος και τίποτε άλλο.
Τόνισε ότι η άμβλωση είναι δολοφονία και κάλεσε τις γυναίκες να μην προχωρούν σε τερματισμό της κύησης, διαβεβαιώνοντας ότι η Εκκλησία θα  στηρίξει όσες βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Ο γραμματέας του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Δημητριάδης, είπε ότι η ρίζα του κακού είναι στη νομοθεσία και τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της.
Επέρριψε, επίσης, ευθύνες στην Αστυνομία για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, ενώ έψεξε την απόφαση του Δικαστηρίου να θέσει υπό κράτηση τη νεαρή και το γιατρό της.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου, Βάσως Οικονόμου, είπε ότι γίνονται χιλιάδες εκτρώσεις κάθε χρόνο και ότι υπάρχουν γυναίκες οι οποίες καταφεύγουν σε μη εγκεκριμένα ιατρικά κέντρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους.
 Ο Χρίστος Ριρής, μιλώντας εκ μέρους της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, είπε ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των αμβλώσεων και τόνισε, με τη σειρά του, την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαϊδου