Ανέλαβε τα ηνία του Υφυποουργείου Τουρισμού ο Κώστας Κουμής

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της Κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη

67621 exclusive, Κυβέρνηση, Κώστας Κουμής, Υπουργικό Συμβούλιο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της Κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το πρωί οι νέοι Υπουργοί και Υφυπουργοί έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τρεις Επίτροποι παρέλαβαν τον διορισμό τους.

Οι νέοι Υπουργοί είναι οι:

 • Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος
 • Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός
 • Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου
 • Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας
 • Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου
 • Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης
 • Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου
 • Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος
 • Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου
 • Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Προκοπίου
 • Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Οι νέοι Υφυπουργοί είναι οι:

 • Υφυπουργός παρά τω Προέδρω – Με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την επιτήρηση της υλοποίησης του Κυβερνητικού Έργου Ειρήνη Πική
 • Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Μαρίνα Χατζημανώλη
 • Υφυπουργός Τουρισμού παρά τω Προέδρω Κωστας Κουμής
 • Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω Φίλιππος Χατζηζαχαρία
 • Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω Μαριλένα Ευαγγέλου
 • Υφυπουργός Πολιτισμού παρά τω Προέδρω Μιχάλης Χατζηγιάννης

67620 exclusive, Κυβέρνηση, Κώστας Κουμής, Υπουργικό Συμβούλιο

Οι νέοι Επίτροποι είναι οι:

 • Eπίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου
 • Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου

Τον διορισμό τους παρέλαβαν, επίσης, οι:

 • Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους
 • Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου
 • Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πριν όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να εκφράσω τον συγκλονισμό μου για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Σε λίγο θα μιλήσω και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να μεταφέρω τα συλλυπητήρια της Κυβέρνησης και φυσικά και του κυπριακού λαού.

Προβαίνοντας χθες στη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά το τυπικό όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της παραλαβής της προεδρίας από τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στην επίσημη πρώτη της νέας διακυβέρνησης στην οποία ο κυπριακός λαός εναπόθεσε με εμπιστοσύνη τις ελπίδες του.

Δήλωσα χθες και θέλω να το επαναλάβω και σήμερα, την ετοιμότητά μου να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας, εκφράζοντας την πλήρη επίγνωση, της αναγκαίας από μέρους μου απόλυτης αφοσίωσης στο κράτος, στους θεσμούς του, στους πολίτες και στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, βάσει των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ισχυόντων Νόμων. Δήλωσα ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τη βαριά ιστορική ευθύνη την οποία αναλαμβάνω με υπερηφάνεια, δέος και αποφασιστικότητα.

Όλα αυτά, με τη δέουσα αυστηρότητα, αναμένω και από όλους εσάς, τους πιο στενούς μου συνεργάτες που αναλαμβάνετε σήμερα τα υψηλά, για την πατρίδα μας, καθήκοντα.

Έχοντας την υπέρτατη τιμή να είμαι ο πρώτος της εκτελεστικής εξουσίας, θέλω και ενώπιόν σας να επαναλάβω ότι θα κάνω το παν ώστε να αποτελώ παράδειγμα εργατικότητας, ήθους, αφοσίωσης, αναμένοντας και από τον καθένα από εσάς που εκούσια και συνειδητά αναλαμβάνετε σήμερα, να ακολουθείτε τον ίδιο δρόμο.

Οδηγός και πυξίδα μας αποτελούν πάντα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ισχύοντες νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες που μας δεσμεύουν, τους οποίους και πρέπει συνεχώς να μελετάτε.

Αναμένω ότι θα ενεργείτε όλοι πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους, υπηρετώντας το συμφέρον της Κύπρου και του πολίτη. Το προσωπικό σας συμφέρον θα πρέπει να παραμεριστεί όσο ασκείτε τα καθήκοντά σας. Ο σεβασμός μας στον κυρίαρχο κυπριακό λαό, σε αυτόν που μας εξέλεξε, που εναπόθεσε σε εμάς τις ελπίδες του, που δικαιολογημένα έχει πολλές προσδοκίες από τη διακυβέρνησή μας, θα αποδειχθεί μόνον μέσα από την προσήλωση στη δουλειά μας, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραχθεί έργο το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή του πολίτη σε όλους τους βασικούς τομείς.

Ενώπιον χθες της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, εξέφρασα επίσης την ειλικρινή μου πολιτική βούληση να εργασθώ σκληρά για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στο σύνολο του κυπριακού λαού. Όχι μόνο επειδή το αξίζει αλλά και επειδή αυτό θα ενισχύσει την κρατική μας υπόσταση, αυτό εμμέσως αλλά καθοριστικά θα ενισχύσει την Κύπρο σε όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις.

Για αυτό και στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας έχει τεθεί ο άνθρωπος και το ευ ζην του, και σήμερα, στη δική σας επίσημη πρώτη, σας ζητώ να εγκύψετε στις πολιτικές προτεραιότητες και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως συμπεριλήφθηκαν στο Πρόγραμμά μας, να τις κάνετε κτήμα σας, να ξεκινήσετε αμέσως τη στρατηγική υλοποίησης και να προχωρήσετε σε δουλειά που θα επιφέρει έργο.

Με χρηστή διοίκηση, δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα, αξιοποιήστε το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που η κυπριακή δημόσια υπηρεσία διαθέτει και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πετύχουμε όλους τους στόχους τους οποίους θέσαμε.

Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που διαμορφώσαμε μαζί με την κοινωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα, τις οποίες εσείς καλείστε τώρα να υλοποιήσετε υπό την δική μου καθοδήγηση και στήριξη: Για τη σύντομη ανακούφιση των συμπολιτών μας με στοχευμένα οικονομικά μέτρα, για την επίλυση σημαντικών εργασιακών ζητημάτων που εκκρεμούν ώστε να διαφυλαχθεί η εργατική ειρήνη, για επίλυση προβλημάτων στην παιδεία, για διορθωτικές κινήσεις στον τομέα της υγείας, πάντα εντός του πλαισίου του ΓεΣΥ, για αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, για την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογικής αναβάθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, για την προαγωγή του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, για πιο φιλική προς τον πολίτη δημόσια διοίκηση.

Διορίζοντας σας σήμερα στα υψηλά σας καθήκοντα, δείχνω σε εσάς την ίδια εμπιστοσύνη που επέδειξε σε μένα ο κυπριακός λαός με την ψήφο του. Υπογραμμίζω ενώπιόν σας ξανά ότι όλες οι πολιτικές μας έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και ότι καθ’ όλη τη διάρκεια που θα παραμείνετε στο πόστο σας θα πρέπει να είστε παραγωγικοί, δραστήριοι, αφοσιωμένοι, οι πρώτοι των πρώτων σε εργατικότητα και ήθος, πάντα πιστοί στο Σύνταγμα και στους νόμους.

Αναμένω και απαιτώ από εσάς ό,τι απαιτώ και από τον εαυτό μου. Είμαστε εδώ για να παράξουμε έργο για την Κύπρο, ώστε όταν εμείς παραδώσουμε με την ολοκλήρωση της θητείας μας, να αφήσουμε στον κυπριακό λαό χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα.

Σας καλώ να μη λησμονήσετε ποτέ ότι η εξουσία την οποία έχετε είναι προσωρινή και εκπορεύεται από το λαό με μοναδικό σκοπό να αποδώσει οφέλη στους πολλούς και όχι στους λίγους.

Υλοποιώντας μεθοδικά το πρόγραμμά μας, να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία του ενός, είναι επιτυχία όλων και η αποτυχία οποιουδήποτε θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της Κυβέρνησης, στον Πρόεδρο και στον λαό.

Να θυμάστε ότι είμαστε εδώ για να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά και όχι για να καλύπτουμε πυροσβεστικά κενά και παραλείψεις. Για αυτό και πρέπει να προηγείται των όποιων διορθωτικών κινήσεων, η στρατηγική υλοποίησης του προγράμματός μας με μεθοδικότητα και συνέπεια.

Επιλεγήκατε για να υπηρετήσετε τη χώρα μας, ο καθένας και η κάθε μία από εσάς από το χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε, με βάση τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις ικανότητές σας και την έντονή μου πεποίθηση ότι μπορείτε με επιτυχία να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας.

Σας καλώ να συμβάλετε καθοριστικά ώστε να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, στον οποίο θα λογοδοτούμε καθημερινά και ο οποίος στο τέλος θα μας αξιολογήσει όλους. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για κανένα μας. Αυτό θέλω να το γνωρίζετε πολύ καλά, και είμαι βέβαιος ότι καθημερινά θα κρινόμαστε αυστηρά. Αυτό ήδη γίνεται, ακόμη και πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας, και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, να προσεγγίζεται αρνητικά. Προσωπικά, και σας καλώ να πράξετε το ίδιο, η αυστηρή και από την πρώτη μέρα κριτική είναι ένδειξη των υψηλών προσδοκιών της κοινωνίας ευρύτερα για τη δική μας διακυβέρνηση. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι, ναι, μπορούμε με επιτυχία να ανταποκριθούμε. Άρα, να επιδιώκετε την κριτική, και αυτήν που θα γίνεται με καλές προθέσεις και αυτήν που θα γίνεται για άλλους λόγους, και να γνωρίζετε καλά ότι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα της δουλειάς μας και τίποτα άλλο. Οι υποχρεώσεις μας είναι έναντι του συνόλου του κυπριακού λαού, και κανενός άλλου. Στόχος μας να τιμήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο που υπογράψαμε με την κοινωνία.

Είναι την ίδια στιγμή πολύ σημαντικό να έχετε ανοικτές τις πόρτες σας στους πολίτες, να αφουγκράζεστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Να συνεχίσετε τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Εύκολες λύσεις και μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Παρόλα αυτά με στοχοπροσήλωση, εργατικότητα, συνέπεια, μεθοδικότητα και επιμονή μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, μελέτη, οργάνωση και μεθοδικότητα.

Σας καλώ να είστε πρακτικοί και αποτελεσματικοί, πάντα στο πλαίσιο του νόμου. Σας καλώ να είσαστε ειλικρινείς και δίκαιοι. Να γίνετε υπηρέτες της αξιοκρατίας. Επαναλαμβάνω, να θυμάστε ότι θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα. Όταν εμείς θα φύγουμε, η μόνη επιτυχία μας θα είναι όποιο έργο καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας που είναι επωφελές για τον πολίτη, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κερδίσετε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό θα γίνει μόνο αν η δουλειά σας επιφέρει χειροπιαστό επωφελές έργο και αν πολιτικά διοικείτε με διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία.

Ανεβάστε τον πήχη του ήθους ψηλά, κρατώντας τους τόνους χαμηλά. Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε καμία προσωπική φιλοδοξία ή συμφέρον. Αυτά θα πρέπει να παραμεριστούν από σήμερα.

Φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κρούσματα διαφθοράς και αναξιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Αυτό θέλω να είναι σε όλους σαφές. Κανένας από εμάς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όλοι μας, και βάζω πάνω από όλους τον εαυτό μου, πρέπει να είμαστε, το είπα και στην αρχή, το επαναλαμβάνω, το ζωντανό παράδειγμα, το θετικό πρότυπο για τους συνεργάτες και τους πολίτες, για την κοινωνία.

Σας ζητώ να κάνετε καθημερινά την αξιολόγηση και αυτοκριτική σας, να επιβραβεύετε τους ικανότερους, να είστε δίκαιοι με όλο το προσωπικό και ανοικτοί στην κοινωνία, και να είστε έτοιμοι εφόσον αντιληφθείτε ότι για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα πολύ απαιτητικά σας καθήκοντα ή έχετε περιπέσει σε σημαντικό και επιβλαβές για την πατρίδα μας σφάλμα, να μου υποβάλετε την παραίτησή σας πριν ακόμη χρειαστεί να σας το ζητήσω εγώ. Διότι πρέπει να είναι καλά εμπεδωμένο στη συνείδηση του καθενός που λαμβάνει μέρος στα κοινά και ειδικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον ότι η δική τους ανεπάρκεια να αποδώσουν, ισοδυναμεί με κόστος βαρύ στον πολίτη και στη χώρα, και για αυτό και θα πρέπει να γνωρίζουν τα όρια και την ώρα της εξόδου τους.

Σε αυτή μας την προσπάθεια για την υλοποίηση του προγράμματός μας για την Κύπρο, όπως την έχουμε οραματιστεί, στηριζόμαστε στη συνεργασία με τους θεσμούς, με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, με τους κοινωνικούς εταίρους, τους επαγγελματίες, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη καλής συνεργασίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τα πολιτικά κόμματα.

Όπως ανέφερα και χθες στην τελετή διαβεβαίωσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να είναι ο πιο μεγάλος μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια για αυτό τόσο εγώ όσο και εσείς θα πρέπει να διατηρούμε συνεχώς γέφυρες επικοινωνίας και παραγωγικής συνεργασίας.

Ειδική αναφορά επιτρέψτε μου να κάνω και στη δημόσια υπηρεσία, η οποία είναι η ραχοκοκαλιά της εκτελεστικής εξουσίας, το στήριγμά μας σε αυτή την προσπάθεια, ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας. Σας καλώ να είστε αυστηροί αλλά ταυτόχρονα σωστοί και αξιοκρατικοί με όλους τους δημόσιους λειτουργούς σε όλες τις βαθμίδες. Υπάρχει άξιο ανθρώπινο δυναμικό, εσείς πρέπει να φροντίσετε να τους εμπνεύσετε και να τους αξιοποιήσετε, όντας οι καθοδηγητές τους, οι άξιοι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Να έχετε πάντοτε κατά νουν τους κώδικες δεοντολογίας, την ίση αντιμετώπιση αντρών και γυναικών, την ειδική αντιμετώπιση ανθρώπων με αναπηρίες, και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στον σεβασμό της προσωπικότητας του.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επανέλαβα ότι στο δικό μου όραμα για την Κύπρο όλοι οι Κύπριοι είναι ίσοι, όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτή η υπόσχεση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Θα είμαστε Κυβέρνηση όλων των Κυπρίων, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Σπάστε κατεστημένα και αντιλήψεις ότι το κράτος είναι εδώ για να εξυπηρετεί μόνο κάποιους. Φαινόμενα ευνοιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεχτά όποιον και αν αφορούν.

Μπορεί, όπως προανέφερα, να μην έχουμε μαγικά ραβδιά για άμεσες λύσεις, έχουμε όμως την ειλικρινή πολιτική βούληση, το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας έχετε την εργατικότητα, το ήθος, και γνωρίζετε τις σύγχρονες μεθόδους για υλοποίηση πολιτικών. Λειτουργήστε ομαδικά, χωρίς μεγαλοστομίες, με έργα και όχι με λόγια.

Να θυμάστε πάντα ότι έχουμε κάθε στιγμή ευθύνη για την ενίσχυση του κράτους μας. Για την ασφάλειά του. Έχουμε ευθύνη για μια ευημερούσα, για το σύνολο των πολιτών της, Κύπρο. Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε για τους νέους μας το μέλλον που τους αξίζει. Για να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε στο ελάχιστο την εμπιστοσύνη που στο πρόσωπό μας επέδειξε ο Κύπριος πολίτης θα πρέπει να «αγαπήσουμε την ευθύνη» ακόμη και αν μείνουμε μόνοι μας στη διεκδίκηση των στόχων μας.

Έδωσα χθες, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη διαβεβαίωση ότι θα πορευτώ με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την Κύπρο, την υπέροχη πατρίδα μας και θα είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Σας καλώ να πράξετε και εσείς ακριβώς το ίδιο για να γίνουμε μαζί η ισχυρή ομάδα που θα πάρει την Κύπρο στη νέα εποχή.

Καλές επιτυχίες, άξια και παραγωγική θητεία να έχουμε όλοι. Σας ευχαριστώ πολύ».

Εκ μέρους των νέων μελών της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταρχάς να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στον ελληνικό λαό και τα συλλυπητήρια μας για το ψεσινό τραγικό συμβάν.

Εκ μέρους των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας για την εξαιρετική τιμή που μας κάνετε.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος που μας αναθέτετε σήμερα. Οφείλουμε να εργαστούμε ακαταπόνητα έκαστος στους τομείς αρμοδιότητας μας με ανοικτό μυαλό, σταθερή προσήλωση και συλλογικότητα για το δημόσιο συμφέρον.

Έχουμε να λογοδοτήσουμε πέραν από εσάς και στον τόπο και τους πολίτες. Οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι τεράστιες και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει οδοδείκτη.

Δίνουμε τη συνταγματικά προβλεπόμενη διαβεβαίωση και για την επανένωση της πατρίδας μας, κάτι που δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Έχουμε επίγνωση του βάρους της αποστολής μας, συνοδευόμενη από πραγματική και βαθιά ανησυχία για το έαν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Αν δεν είχαμε αυτή την ανησυχία ειλικρινά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να βρισκόμασταν σήμερα εδώ. Τα πολλά λόγια δεν αρμόζουν στη στιγμή. Είναι ώρα των έργων. Καλή αρχή».

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλαισιωμένος από τα μέλη της Κυβέρνησης, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθως ο Πρόεδρος και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του Μεγάρου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.