Αποφυλάκιση Ρίκκου: Mετά τον σάλο επανεξετάζουν

Αίτημα για προεδρική χάρη υπέβαλε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, που εξέτιε ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων από την 1η Μαρτίου 2017, και ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απάντησε στο αίτημά του, το Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ’ αδεία έκανε τη χάρη στον πρώην Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και του έδωσε την ελευθερία του προτού καν εκτίσει το ήμισυ της επιβληθείσας από το δικαστήριο ποινής φυλάκισής του.

Ουσιαστικά το Συμβούλιο εκμεταλλεύτηκε τη διακριτική ευχέρεια που του έδωσε η τροποποιημένη νομοθεσία που ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή και ενέκρινε το αίτημα του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Παρόλο που δεν έχει συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο φυλάκισης, έλαβε υπόψη τη μείωση της ποινής που έχει εξασφαλίσει ή αναμένεται να εξασφαλίσει επί του συνόλου της ποινής του λόγω επίδειξης καλής διαγωγής και εργατικότητας, καθώς και τη μείωση της ποινής κατά ¼ με την επανεκλογή του Προέδρου ως προεδρική χάρη. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η δεύτερη αλλαγή που ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή έτσι ώστε να είναι δυνατή η υποβολή του εν λόγω αιτήματος μέχρι και έξι μήνες πριν από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου φυλάκισης.

Νομικοί κύκλοι εγείρουν ζητήματα μετά την αποφυλάκιση του κ. Ερωτοκρίτου και ανοίγουν θέμα για τον τρόπο που ενεργεί το εν λόγω Συμβούλιο Αποφυλάκισης, δεδομένου ότι ο κ. Ερωτοκρίτου, λόγω της καλής διαγωγής που επιδείκνυε στις Φυλακές και μετά τη χάρη που έλαβε λόγω των προεδρικών εκλογών, θα αποφυλακιζόταν τον προσεχή Μάρτιο, εκτός αν προηγουμένως λάμβανε προεδρική χάρη. 

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» και παρά το γεγονός ότι κόμματα αλλά και βουλευτές που κάκισαν πριν μια εβδομάδα την αποφυλάκιση του κ. Ερωτοκρίτου δεν έκαναν καμία αναφορά στην τροποποίηση του νόμου που ομόφωνα ενέκριναν, εντούτοις, ανεπίσημα κάποιοι αφήνουν να νοηθεί ότι δεν γνώριζαν ότι θα τύχει εκμετάλλευσης η τροποποίηση αυτή. 

Μάλιστα, πηγές του ΔΗΚΟ ανέφεραν στον «Φ» ότι αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα θέσουν θέμα για επαναφορά του νόμου στην προηγούμενή του μορφή. Συγκεκριμένα, όπως μας αναφέρθηκε, τουλάχιστον όσον αφορά στο ΔΗΚΟ, δεν είχε περάσει από το μυαλό τους ότι παρέχοντας το δικαίωμα για πιο γρήγορες αποφυλακίσεις θα τύχαινε εκμετάλλευσης από κάποιους και δεν θα ανακόπτετο από τη διακριτική ευχέρεια του Συμβουλίου. Από το ΔΗΚΟ τονίζεται ότι εφόσον έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει στρέβλωση στον νόμο που εγκρίθηκε, δεν θα διστάσουν να θέσουν θέμα τροποποίησης.  Φυσικά, ακόμη και αυτό δεν πρόκειται να διορθώσει τη στρέβλωση που έγινε με την αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Αμέσως μετά την εφαρμογή του τροποποιητικού νόμου προέκυψε θέμα και επομένως η Βουλή έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε διόρθωση του νομοθετικού πλαισίου. Το ΔΗΚΟ τα βάζει και με το Συμβούλιο Αποφυλάκισης εφόσον φάνηκε ότι η κρίση που άσκησε στην υπόθεση Ερωτοκρίτου δεν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Επιχειρήσαμε να μιλήσουμε (για δεύτερη μέρα) με εκπροσώπους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που συμμετείχαν στην Επιτροπή Νομικών όταν ελήφθη η απόφαση, αλλά κατέστη αδύνατο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου βρέθηκε ένοχος σε έξι κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της Δικαιοσύνης, της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της κατάχρησης εξουσίας. Καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση (42 μήνες) και βγήκε από τη φυλακή με απόφαση του Συμβουλίου στους 17 μήνες. 

 

Πηγή