Χάρης: Το απογοητευτικό αποτέλεσμα, οι χαμηλές πρώτες μετρήσεις και το δίλημμα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν έχουμε βρεθεί ξανά με αυτό το δίλημμα»

37F50E7B 3D38 40B1 9402 F000460D95C7

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Χάρης Γεωργιάδης, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος που θα γίνει το απόγευμα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε για την επόμενη μέρα στην Πινδάρου και για το βαρύ κλίμα που επικρατεί την ώρα που πρέπει να παρθεί και μια ομολογουμένως δύσκολη απόφαση στήριξης ενός εκ των δυο μονομάχων του Β’ Γύρου.

«Δεν έχουμε βρεθεί ξανά με αυτό το δίλημμα.

Να υπάρχει δεύτερος γύρος και να μην έχουμε υποψήφιο. Αυτό δημιουργεί μια δυσκολία. Δεν μπορώ να πω ότι οι δυο που πέρασαν, με τα δεδομένα που τους χαρακτηρίζουν μας προσφέρουν μια εύκολη και ξεκάθαρη επιλογή.

Το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια και σεβασμό προς τους δυο. Από την μια ο κ.Μαυρογιάννης είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ, στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Έγινε μια συνάντηση σε πολύ κόσμιο κλίμα, δεν μπορώ να πω ότι βγαίνει κάτι συγκεκριμένο. Με το ΑΚΕΛ έχουμε σοβαρές διαφορές, κυρίως σε θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, ακόμη και στο Κυπριακό. Δυσκολίες όμως υπάρχουν και με την επιλογή Χριστοδουλίδη». Παραμένοντας στο θέμα του Μαυρογιάννη ο κ.Γεωργιάδης επανέλαβε ότι και οι δυο επιλογές έχουν τις δυσκολίες τους. καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα ως ΔΗΣΥ.

Στο θέμα του Χριστοδουλίδη και αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία ο κ.Γεωργιάδης είπε ότι και εδώ υπάρχει δυσκολία γιατί δεν αναιρούνται οι διαπιστώσεις που είχαμε πει μέχρι σήμερα. «Ένας απ’ τους δυο θα είναι ο νέος Πρόεδρος. Δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του πολιτικού γραφείου, όμως μπορεί να μην είναι και κανείς από τους δυο ως επιλογή του ΔΗΣΥ αφού υπάρχει και η επιλογή της κατά βούλησης ψήφου. Ως πολίτες θα επιλέξουμε έναν απ’ τους δυο ως Πρόεδρο».

Τι πήγε λάθος

Ερωτηθείς για το τι πήγε λάθος και ο ΔΗΣΥ δεν μπόρεσε να προκριθεί στη δεύτερη Κυριακή ο κ.Γεωργιάδης είπε, «θέλω να θυμίσω από πού ξεκίνησε και πού έφθασε αυτή η προεκλογική προσπάθεια. Οι πρώτες μετρήσεις ακόμα και του δικού μας επιτελείου ήταν μονοψήφια ποσοστά. Στη συνέχεια ανέβηκαν λίγο πάνω από το 10% στα αρχικά στάδια. Σε αυτά τα στάδια η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη ήταν πολύ πιο ψηλά. Η εκκίνηση δεν βρήκε τους δυο στα ίδια επίπεδα. Η υποψηφιότητα Αβέρωφ ξεκίνησε από πολύ χαμηλά. Η εξέλιξη της προεκλογικής δεν έφερε κάμψη. Βελτιώνονταν τα δεδομένα, φθάσαμε σε ένα σημείο που δεν ήταν αρκετό. Δεν είναι άσχημα τα ποσοστά, προσεγγίσαμε τα ποσοστά των προηγούμενων βουλευτικών αλλά εγώ θα έθετα τον πήχη πιο ψηλά. Ίσως να έπαιξε ρόλο και ότι βλέπαμε τη συσπείρωση. Δεν είχαμε την άνεση που είχαμε στις περασμένες εκλογές. Και στις δυο φορές είχαμε την άνεση να θεωρούμε αρκετά βέβαιη τη στήριξη από φίλους και υποστηρικτές του ΔΗΣΥ και κοιτάζαμε πέραν..».

«Είναι απογοητευτικό το αποτέλεσμα. Διεκδικήσαμε τις εκλογές για να τις κερδίσουμε όχι για να χάσουμε και να είμαστε ευχαριστημένοι που θα είμαστε στην αντιπολίτευση… εδώ μας τάζουν οι συμπολίτες μας απ’ εδώ θα υπηρετήσουμε». Προφανώς δεν πείσαμε τους συμπολίτες μας απάντησε στην ερώτηση γιατί το 30% ψήφισε Χριστοδουλίδη.

«Δεν με ευχαριστεί καθόλου το γεγονός ότι μια σημαντική μερίδα κινήθηκε προς άλλες επιλογές. Οφείλουμε όμως να παίρνουμε τα μηνύματα. Θέτω τον πήχη του ΔΗΣΥ πιο ψηλά, γι’ αυτό και σήμερα η δική μου έγνοια.. είμαι πολύ προβληματισμένος, δεν θέλω να επιβεβαιωθεί και να διευρυνθεί χάσμα στον ΔΗΣΥ. Δεν υπάρχει διάσπαση στον οργανωμένο ΔΗΣΥ θεωρώ, αλλά προσωπικά δεν χαρίζω αυτή τη μερίδα, υποστηρικτών του ΔΗΣΥ που έκαμαν άλλη επιλογή. Να μείνουμε μακριά από προσεγγίσεις που προκύπτουν από μια συναισθηματική φόρτιση, τύπου «ας παν στο καλό και να μείνουμε ένα μικρό μαγαζάκι να το ελέγχουμε..». Θέλουμε πάση θυσία να κρατήσουμε φίλους που έκαναν άλλες επιλογές και να μην επιβεβαιωθεί χάσμα, όχι στην ηγεσία εκεί είμαστε ενωμένοι μια χαρά, αλλά στη βάση…».

«Να διασφαλίσουμε ότι ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος δυνατός. Υπήρξαν τοποθετήσεις στελεχών.. κι εγώ έχω την άποψη μου. Αρχίσαμε να συζητούμε άτυπα αλλά το απόγευμα θα προτείνει το πολιτικό γραφείο. Θεωρώ σωστό να ακούσω τους συναδέλφους και εκεί να τοποθετηθούμε. Πρέπει να προλάβουμε έναν κίνδυνο να οδηγηθούμε στην εσωστρέφεια και στην περιχαράκωση και να πούμε «αυτοί που μείναμε, καλοί είναι».

O ρόλος του ΠτΔ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο επίτιμος Πρόεδρος της παράταξης, είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για τον ρόλο του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Είναι ο εν ζωή μεγάλος ηγέτης της παράταξης όπως είπε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Έχει και λόγο και ρόλο. Δεν είμαστε κόμμα αρχηγικό. Κάναμε μια πρώτη κουβέντα δεν είναι σωστό να μεταφέρω τι είπε ο ένας ή ο άλλος. Δεν είναι άσπρο μαύρο οι προσεγγίσεις, ούτε του Προέδρου ούτε του Αβέρωφ. Κοινή διαπίστωση είναι ότι όλες οι επιλογές έχουν τις δυσκολίες τους. θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ έχουν ούτως ή άλλως τη δική τους κρίση και βούληση. Είναι μια πολιτική πράξη που δεν σχετίζεται τόσο με την κάλπη, είναι μια πολιτική πράξη αν θα εκδηλώσουμε μια προτίμηση προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο.

Αναφορικά με τις ευθύνες του Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «είμαστε ένα κόμμα απόλυτα δημοκρατικό.. αυτές τις δύσκολες μέρες δεν θέλω να προσθέσω επιπρόσθετα ζητήματα. Τώρα είμαστε εν μέσω εκλογών μόνο αυτό πρέπει να μας απασχολήσει και δεν θέλω να προσθέσω στα προβλήματα..», είπε κλείνοντας.

Δείτε το βίντεο: