Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

«Η ενίσχυση της ισχύος της Εθνικής Φρουράς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα»

Εθνική Φρουρά, Επιτρόπου Άμυνας, ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας, εξέφρασε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο φυλάκιο «Κομμόροτσος», στην Κοκκινοτριμιθιά, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνοδευόταν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, τον Υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η συνοδεία του, είχαν επισκεφθεί το στρατόπεδο «Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου» στην Κλήρου, όπου ο Πρόεδρος εξήγγειλε αναθεώρηση των όρων εργοδότησης, ανέλιξης και μισθολογικής αναβάθμισης του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) και την επαναφορά του ύψους του επιδόματος σε σπουδαστές στις Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδος.

«Η ενίσχυση της ισχύος της Εθνικής Φρουράς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα»

Κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο «Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου» στην Κλήρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, απευθυνόμενος στο προσωπικό της Δευτέρας Ταξιαρχίας Πεζικού, πως «η χώρα μας αποδεικνύει μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες ότι είναι ένας πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι η Κύπρος, ένα μέλος της ΕΕ, εδώ και 50 χρόνια βρίσκεται υπό κατοχή, τονίζοντας ότι «όσο βρισκόμαστε υπό κατοχή, η ενίσχυση της ισχύος της Εθνικής Φρουράς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλες τις Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τη δική μας Κυβέρνηση, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς ξεκινά από όλους εσάς, τους κληρωτούς και τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς».

«Όπως είχα υποσχεθεί πριν από την εκλογή μου, προχωρούμε με την επίλυση ενός θέματος που γνωρίζω πολύ καλά ότι απασχολούσε την Εθνική Φρουρά, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Όλα τα αρμόδια Υπουργεία συμφώνησαν στην αναθεώρηση των όρων εργοδότησης, ανέλιξης και μισθολογικής αναβάθμισης του θεσμού των ΣΥΟΠ (Συμβασιούχων Οπλιτών), ενός θεσμού που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για να λειτουργήσουμε ένα ημιεπαγγελματικό στρατό», εξήγησε.

«Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο νέα στελέχη που θα εργοδοτηθούν στην Εθνική Φρουρά ως ΣΥΟΠ, αλλά και όλους εσάς που υπηρετείτε σήμερα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις μας είναι στη βάση της συζήτησης και του διαλόγου που είχε η Κυβέρνηση με όλους εσάς».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Πρόεδρος, αποφασίσαμε να επαναφέρουμε το ύψος του επιδόματος σε σπουδαστές στις Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδος. Ανέφερε ότι «το επίδομα είχε μειωθεί κατά 50% το 2013 και σήμερα το ποσό διπλασιάζεται, γιατί θεωρούμε την εκπαίδευσή σας στις Παραγωγικές Σχολές ως ιδιαίτερα σημαντική».

«Είμαι εδώ σήμερα σε ένα στρατόπεδο στο οποίο είμαι σίγουρος ότι είστε υπερήφανοι που υπηρετείτε. Το στρατόπεδο φέρει το όνομα του Τάσου Μάρκου, ενός ήρωα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θεωρώ ότι όλοι γνωρίζετε την πορεία του για να υπηρετείτε σε αυτή τη μονάδα. Στέλνει παραδείγματα και μηνύματα για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε”, επεσήμανε.

Αφότου ευχήθηκε Καλή Ανάσταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η παρούσα διακυβέρνηση είναι δίπλα στην Εθνική Φρουρά. «Για μας, η Εθνική Φρουρά και οι ανάγκες του προσωπικού είτε σε θέματα υποδομών είτε σε θέματα εξοπλισμών είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας», ανέφερε καταληκτικά.

Ο Διοικητής της Δευτέρας Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Αλκιβιάδης Αλκιβιάδη, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εικόνισμα της Αναστάσεως, στην οπίσθια πλευρά του οποίου αναγράφεται ευχή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φέρει την ανάσταση της Κύπρου αυτή τη χρονιά. Ακόμη, επέδωσε στον Υπουργό Άμυνας πλακέτα του σχηματισμού της Δευτέρας Ταξιαρχίας Πεζικού.

«Πρέπει να ενισχυθεί ο πυλώνας της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ»

Κατά την επίσκεψή του στο φυλάκιο «Κομμόροτσος», στην Κοκκινοτριμιθιά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τους κληρωτούς στρατιώτες του φυλακίου για την υπηρεσία τους και ευχήθηκε Καλή Ανάσταση. «Όσο η πατρίδα μας είναι υπό κατοχή, έχουμε καθήκον προς εσάς και προς τις νέες γενιές να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

«Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Είμαστε από εκείνα τα κράτη μέλη που θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο πυλώνας της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Θέλουμε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Εθνικής Φρουράς να συμμετέχει στις αποστολές της ΕΕ και εργαζόμαστε, μαζί με άλλα κράτη που έχουν την ίδια προσέγγιση με μας, για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε τη στήριξή του στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου για Θέματα Άμυνας, που αφορά, κατά κύριο, λόγο την αμυντική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η θέση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον πυλώνα της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το 2024 είναι μια χρονιά με σημαντικά ορόσημα, που είναι αφενός η συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι βασική συνιστώσα της πολιτικής μας», και αφετέρου η συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία, όπως είπε, «είναι η σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από της ιδρύσεώς της».

Πηγή: ΚΥΠΕ