Πολιτικη

Διακόσια box files μαρτυρικού υλικού ενώπιον δικαστηρίου για 4η υπόθεση πολιτογραφήσεων

Ογκωδέστατο είναι το ανακριτικό έργο της τέταρτης υπόθεσης που καταχωρείται ενώπιον δικαστηρίου και αφορά σε πολιτογραφήσεις ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος σημείωσε ότι το μαρτυρικό υλικό που θα βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου αποτελείται από διακόσια box files.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την υπόθεση που καταχωρίστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και αφορά πολιτογραφήσεις στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο κ. Ανδρέου είπε πως η υπόθεση αυτή είναι η 4η που καταχωρείται ενώπιον δικαστηρίου, για να σημειώσει ότι είναι υπό διερεύνηση, παράλληλα, σημαντικός αριθμός και άλλων υποθέσεων.

«Ήταν μια υπόθεση ογκώδης και το μαρτυρικό υλικό αποτελείται από 200 box files. Οι υποθέσεις αυτές διερευνώνται πάντοτε σε συνεννόηση και με τις κατευθυντήριες γραμμές της Νομικής Υπηρεσίας. Από τον όγκο του μαρτυρικού υλικού αντιλαμβάνεστε πόση δουλειά έγινε», είπε ο κ. Ανδρέου.

Σύμφωνα με το Χρίστο Ανδρέου κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δέκα πρόσωπα και συγκεκριμένα οκτώ φυσικά και άλλα δύο νομικά πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά 59 κατηγορίες, που αφορούν μεταξύ άλλων συνωμοσία προς καταδολίευση και διαφθορά.

Ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται για τα συγκεκριμένα αδικήματα και θα βρεθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 30 Οκτωβρίου του 2024, είναι και ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος με χθεσινή ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναφέρεται σε «προαποφασισμένη στοχοποίησή του» και σε «ψευδείς ισχυρισμούς και κακόβουλες κατηγορίες», ενώ κάνει λόγο και για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

«Κάποιοι πίστεψαν ότι θα είμαι το θύμα των δικών τους ευθυνών, λαθών και παραλείψεων. Θα αποδειχθεί όμως πως δεν είναι έτσι. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, γνωρίζοντας πως στο τέλος πάντοτε η αλήθεια και το δίκαιο επικρατούν», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε τον Ιούλιο του 2021, με αφορμή την έκθεση της τριμελούς επιτροπής, με επικεφαλής την τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, η οποία συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2019, για τον έλεγχο πολιτογραφήσεων επενδυτών.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στη ΝΥ
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης η σύσκεψη που άρχισε στις 10:00πμ στη Νομική, για υποθέσεις πολιτογραφήσεων ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ανδρέου αυτή τη στιγμή είναι υπό διερεύνηση και άλλες υποθέσεις, οι οποίες βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της σύσκεψης στη Νομική Υπηρεσία, υπό τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός της Αστυνομίας με τους ανακριτές και επί τάπητος τέθηκαν οι εν εξελίξει υποθέσεις πολιτογραφήσεων, που βρίσκονται υπό διερεύνηση και είναι σε προχωρημένο επίπεδο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ κατά τη σύσκεψη δόθηκαν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, για περαιτέρω χειρισμό των υποθέσεων αυτών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών συσκέψεων, που συγκαλεί η Νομική Υπηρεσία, για τις υποθέσεις αυτές.

«Η νομική διαδικασία ο μόνος θεσμικός δρόμος για αποκάλυψη της αλήθειας» λέει το Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ

Εξάλλου, σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ αναφέρει ότι «η έναρξη της νομικής διαδικασίας θα μας δώσει τη δυνατότητα, με θέσεις και επιχειρήματα, να αναδείξουμε την πραγματικότητα των γεγονότων, απέναντι σε ψευδείς και καθοδηγούμενες μαρτυρίες, αστήρικτες υποθέσεις, σαθρές εκτιμήσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα».

«Η επιδίωξη είναι ξεκάθαρη. Μια πρωτοφανής, άνευ ορίων, στοχοποίηση μας, που υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Σκοπός είναι να μετατεθούν οι ευθύνες για την εσφαλμένη εφαρμογή, τις ατέλειες και τα εγγενή -εκ σχεδιασμού- προβλήματα του προγράμματος πολιτογράφησης. Κάποιοι αναζητούν εξιλαστήρια θύματα. Δεν πρόκειται να γίνουμε θυσία στο βωμό αλλότριων συμφερόντων», σημειώνει.

Προσθέτει ότι έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και συμπληρώνει πως «η νομική διαδικασία, είναι ο μόνος θεσμικός δρόμος που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Ροη Ειδησεων

ΥΠΕΣ: Οκτώβριο αρχίζει η ανέγερση των πρώτων πολυκατοικίων του «κτίΖΩ»

Τέλος Οκτωβρίου αρχίζει η ανέγερση των πρώτων τεσσάρων πολυκατοικιών στο πλαίσιο του σχεδίου «ΚτίΖΩ» ανέφερε…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για εξασφάλιση πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις (ΕΙΚΟΝΑ)

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες, που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του DIVAIO IRISIO KOLF, 21…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

MED9: Υπέρ πιο βιώσιμης διαχείρισης νερού τάσσονται Υπ. Γεωργίας και αρμόδιος Επίτροπος

Η Κύπρος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προκλήσεων και των επιπτώσεων της λειψυδρίας στη περιοχή της…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε εξέλιξη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία υπό τη σκιά της ποινικής δίωξης του Μ. Δημητριάδη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία σύσκεψη για υποθέσεις πολιτογραφήσεων ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών. Η…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

Δερύνεια: Aιμοδοσία στην μνήμη της μαθήτριας Χρυσταλλένης Ρέβρη

Ο Σύνδεσμος  Γονέων του Α' Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας διοργανώνει την καθιερωμένη αιμοδοσία στην μνήμη της…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

Θανατηφόρο τροχαίο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Nεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σύμφωνα με την…

3 Σεπτεμβρίου, 2024