Δηλώσεις υποψηφίων προέδρων και κομμάτων για Καταλονία

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υποψήφιος για την Προεδρία, πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι, η αρχή πως δεν αναγνωρίζονται τα αποσχιστικά κινήματα, θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο.Και γι αυτό ακριβώς τον λόγο, τόνισε, εμείς πρέπει να διατηρήσουμε θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
 Ο κύριος Παπαδόπουλος δήλωσε επίσης ότι όσα συμβαίνουν στην Καταλονία επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ευχήθηκε παράλληλα,  η Ισπανία να μπορέσει να ξεπεράσε αυτή την κρίση χωρίς συγκρούσεις και ο λαός της να βρει τις δικές του λύσεις μέσα στα πλαίσια της  νομιμότητας και της συνταγματικότητας.

Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ


Ο υποψήφιος για την Προεδρία, πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, επισήμανε ότι πρέπει να προσέξουμε την τάση που δημιουργείται με την Καταλονία.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποδεχθεί και δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποσχιστικό κίνημα.Επισήμανε ωστόσο, ότι αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάσει, καθότι δημιουργείται ένα κλίμα, μιά ατμόσφαιρα και μιά τάση.Θα πρέπει, τόνισε ο κύριος Λιλλήκας,  οπωσδήποτε να μας απασχολήσει, προσθέτοντας ότι είναι αναμενόμενο να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το θέμα η τουρκοκυπριακή ηγεσία και ενδεχομένως η Τουρκία.


ΔΗΣΥ


Θα πρέπει και εδώ στην Κύπρο να κατανοήσουμε τα ξεκάθαρα μηνύματα που φεύγουν από την Ισπανία δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι άλλο είναι η αυτονομία και άλλο η ανεξαρτησία.
Τέτοιες διασπαστικές κινήσεις, πρόσθεσε, δεν μπορούν να τύχουν της υποστήριξης του διεθνούς παράγοντα.
 Ο κύριος Νεοφύτου, επισήμανε, ότι όσοι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα φλερτάρουν ή πιστεύουν σε δύο κράτη στην Κύπρο, πρέπει να το ξεχάσουν.
 Δήλωσε επίσης ότι δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο της διεθνούς τάξης, απόψεις που εκφράζονται και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, με τις οποίες φλερτάρουν με προσεγγίσεις για δύο κράτη και με τη λογική,  ¨εκείνοι από κει και εμείς από δω¨.

ΑΚΕΛ

Την ανάγκη να διατηρηθεί ψυχραιμία αναφορικά με τις εξελίξεις στην Καταλωνία και να υπάρξει επικέντρωση στον αγώνα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, για απελευθέρωση και επανένωση, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Καταλωνία απασχολούν όχι μόνο την Ισπανία, αλλά ευρύτερα την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα πάντοτε πρέπει να τα επιλύει ο λαός, ασκώντας τη βούλησή του στην ίδια τη χώρα.
Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κύριος Στεφάνου σημείωσε ότι η Τουρκία νιώθει αποενοχοποιημένη από τη στιγμή που κανείς δεν τις αποδίδει ευθύνες για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δεν θεωρεί ότι οι εξελίξεις στην Ισπανία, επηρεάζουν την Κύπρο προς το παρόν αλλά σίγουρα πρέπει να μελετηθεί το τι έχει γίνει, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τυχόν τέτοια θέματα, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης
Πόλυς Παλλήκαρος. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πιό δυναμικό τρόπο.


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Από πλευράς των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, η Εφη Ξάνθου δήλωσε ότι το Κίνημα δεν είναι υπέρ της δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου κράτους εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης.Οι αποσχιστικές τάσεις, πρόσθεσε, είναι προβληματικές σε ένα οικοδόμημα το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει περισσότερη ενσωμάτωση των κοινωνιών.


ΕΛΑΜ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, δήλωσε ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε ως Κύπρος σχετικά με το τί μπορεί να προκύψει με μια λύση ομοσπονδίας.Λύση ενιαίου κράτους, είπε, προφυλάσσει από αποσχιστικές κινήσεις.

Σύνταξη: Γιώργος Αβραάμ. Εύα Αργυρού, Παναγιώτης Γιωργαλλής

 

Πηγή: RIK News

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024