Δύο σταυρούς προτίμησης για τις εκλογές ανάδειξης μελών Ευρωκοινοβουλίου

Μέχρι και δύο σταυρούς προτίμησης δύναται να σημειώσει ο ψηφοφόρος

euroekloges Eυρωεκλογές, Εκλογές 2024

Μέχρι και δύο σταυρούς προτίμησης δύναται να σημειώσει ο ψηφοφόρος για τις εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Με τη λήψη του ψηφοδελτίου, ο εκλογέας εισέρχεται στο θάλαμο ψηφοφορίας και σημειώνει μυστικά, με πέννα χρώματος μπλε ή μαύρου, το καθορισμένο σημείο, δηλ. «Χ» ή «+» ή «√» μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού, ή δίπλα από το όνομα του μεμονωμένου υποψήφιου της προτίμησής του.

Ο εκλογέας δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει υποψήφιους από διαφορετικούς συνδυασμούς ή/και μεμονωμένους υποψήφιους, καθώς, σε τέτοια περίπτωση, το ψηφοδέλτιό θα είναι άκυρο.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας το επιθυμεί όμως, μπορεί να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένο ή ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της επιλογής του, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετράγωνα δίπλα από το όνομα του κάθε υποψήφιου. Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από δύο σταυρούς προτίμησης για τις εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωκοινοβουλίου, ένα σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερις δημοτικούς συμβούλους ή μέλη Σχολικής Εφορείας.

Αν ο αριθμός των συμβούλων ή μελών διαιρούμενος διά του αριθμού τέσσερα αφήνει υπόλοιπο, ο ολικός αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά ένα.

Επίσης, ο ψηφοφόρος δύναται να σημειώσει ένα σταυρό προτίμησης για κάθε δύο μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου. Αν ο αριθμός των μελών διαιρούμενος διά του αριθμού δύο αφήνει υπόλοιπο, ο ολικός αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά ένα.

Αν ο εκλογέας σημειώσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους προβλέπεται, αυτοί θα αγνοηθούν. Το ψηφοδέλτιο, σε τέτοια περίπτωση, θα θεωρείται έγκυρο και θα λογίζεται ως ψήφος υπέρ του συνδυασμού στον οποίο σημειώθηκαν οι σταυροί προτίμησης, νοουμένου ότι δεν ψηφίστηκε άλλος συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος.