Ε/κ και τ/κ κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας

Screenshot 2 21

Τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Λευκωσία στο πλαίσιο του δικοινοτικού διαλόγου στο Λήδρα Πάλας συμφώνησαν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να αξιοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο.

Σε Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν απόψεις για το θέμα που πρότεινε το φιλοξενών κόμμα Ενωμένοι Δημοκράτες με θέμα «Ο χρόνος είναι ουσιαστικός: Δύο γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πέρασαν τη ζωή τους σε προσμονή και απογοήτευση. Ας δώσουμε την προοπτική της ειρήνης, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στις νεότερες γενιές των Κυπρίων, πριν να είναι πολύ αργά. Ας κάνουμε τη γεωγραφία να λειτουργήσει προς όφελός μας».

«Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων συμφώνησαν ότι το σημερινό παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά», αναφέρεται στο Κοινό Ανακοινωθέν.

Προστίθεται ότι αναγνώρισαν πως -όπως έχει γίνει εμφανές από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο- ότι δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι συμφώνησαν ότι “και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο καθώς και οι γείτονές μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα επωφεληθούν από μια ειρηνική αμοιβαία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού”.

Επίσης, αναφέρει ότι χαιρετίζουν το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή όλων των ομήρων.

Η επόμενη συνάντηση των αρχηγών και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, και θα την φιλοξενήσει το τ/κ Κόμμα Νέας Κύπρου (YKP).

Πηγή: ΚΥΠΕ