Πολιτικη

Επ.Αμμοχώστου: Eπισκέψεις και συναντήσεις αντιπροσωπειών στο πλαίσιο της Συνόδου MED9

Με στόχο τη συνεργασία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, ανθεκτικού στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, πραγματοποιείται στην Κύπρο η Σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ MED9.

Οι εργασίες της Συνόδου, οι οποίες άρχισαν χθες Κυριακή, θα κορυφωθούν και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με την έκδοση κοινής δήλωσης των Υπουργών, η οποία θα κατατεθεί στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, στόχος της Συνόδου είναι η συνεργασία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, ανθεκτικού στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, καθώς και η ολοκληρωμένη και αειφόρος διαχείριση του νερού στη Μεσόγειο.

Η Σύνοδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των Υπουργών Γεωργίας της Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας, φιλοξενείται στην επαρχία την Αμμοχώστου από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προεδρεύουσας χώρας της άτυπης συνεργασίας MED9 για το έτος 2024. Αποτελεί την πρώτη συντονιστική συνάντηση εργασίας Υπουργών Γεωργίας των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ.

Οι κύριες εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης, με θέμα «Η απειλή της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής στα κράτη μέλη της Μεσογείου», θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, το πρωί, υπό την προεδρία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Μαρίας Παναγιώτου. Στις εργασίες της Συνόδου θα συμμετέχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski.

Σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθούν θεματικές επισκέψεις των αντιπροσωπειών των κρατών μελών σε γεωργικές εγκαταστάσεις υδροπονικής παραγωγής και σε κρατικές υποδομές που αφορούν στην ευρύτερη διαχείριση του νερού.

Το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ στη συνέχεια οι δύο αξιωματούχοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων.

Με την ευκαιρία της παρουσίας των Ευρωπαίων Υπουργών στο νησί, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Μάλτας, της Ελλάδας και της Κύπρου από τους αρμόδιους Υπουργούς.

 

Ροη Ειδησεων

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Γρηγόρη Μόργκαν

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Γρηγόρης Μόργκαν παντρεύτηκαν το απόγευμα της Κυριακής (1/9), μετά από…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο – Εσπευσμένη απογείωση μαχητικών στην Πολωνία

Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή στο…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Ανδρέας Γεωργίου παντρεύτηκε τη Σιμώνη Χριστοδούλου στην Αγία Νάπα

Ο Ανδρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου παντρεύτηκαν στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Επιφανείου στην…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Λιοπέτρι: Έρχεται η κωμωδία Σούππα Λούμα εις μνήμη του μικρού Κυριάκου Σπάου

Η κωμωδία της Θ.Ο. Παρωδία «Σούππα Λούμα» ταξιδεύει στο Λιοπέτρι και 5/9/2024 στο Αμφιθέατρο Λιοπετριού.…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Στα Χανιά ο Πρόεδρος – Ομιλητής στο πολιτικό μνημόσυνο Μίκη Θεοδωράκη

Κύριος ομιλητής στο πολιτικό μνημόσυνο του μεγάλου Έλληνα μουσικού και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη θα είναι…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Αύριο η πανδημοτική συγκέντρωση του δημοτικού διαμερίσματος Παραλιμνίου

Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας στοχεύοντας στην άμεση και καλύτερη ενημέρωση του δημότη διοργανώνει Πανδημοτική…

2 Σεπτεμβρίου, 2024