Φοιτητής και στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής

Εγείρονται ερωτήματα περί παράνομης εργοδότησης φοιτητή στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής

annita dimitriou ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Την ανάδειξη ενδεχομένου παρανομίας με εργοδότηση φοιτητή στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής καταγράφει σε σημερινό ρεπορτάζ η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Όπως αναγράφεται στο ρεπορτάζ της Μυρτώς Ζουμίδου, για μικρό χρονικό διάστημα στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής φαίνεται να εργάστηκε και φοιτητής του ΤΕΠΑΚ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο συγκεκριμένος φοιτητής, ο οποίος βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο των σπουδών του, παρείχε υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και σχεδιασμού της ψηφιακής ταυτότητας και της επικοινωνίας της Βουλής, για χρονική περίοδο δέκα μηνών.

Μετά τον σάλο που προέκυψε με την 19χρονη που διορίστηκε ως σύμβουλος του Υφυπουργού Τουρισμού, για την οποία εκ των πραγμάτων δεν καταδεικνύεται απόλυτα το μεμπτό της ενέργειας, εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για την εργοδότηση φοιτητών στις ομάδες των συνεργατών των υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, χωρίς να κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα, παρόλο που επιτρέπεται από το «θολό» νομικό πλαίσιο.

Η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία ανέφερε πως το συγκεκριμένο πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι είναι τελειόφοιτος, εργοδοτήθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφού κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για την αναβάθμιση της ψηφιακής εικόνας της Βουλής.

Διευκρίνισε πως πρόκειται για συμβόλαιο ορισμένου χρόνο χαμηλού κόστους, το οποίο καταβλήθηκε από το κονδύλι που έχει στην διάθεσή της, σε σχέση με τους συνεργάτες της. Ωστόσο η κ. Δημητρίου, αναγνωρίζει πως το τοπίο είναι θολό σε ότι αφορά την πρόσληψη των συνεργατών τόσο της ίδιας όσο και των υπόλοιπων κρατικών αξιωματούχων. Όπως είπε, χρήζει νομοθετικής ρύθμισης για να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα η Προέδρος της Βουλής, σημείωσε πως τον περασμένο Νοέμβριο κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία επιδιώκεται όπως , τα πρόσωπα τα οποία θα απασχολούνται στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής θα πρέπει να πληρούν ελάχιστα , ακαδημαϊκά ή άλλα προσόντα για τη θέση. Επιπρόσθετα θα τηρούνται οι μισθολογικές κλίμακες που ισχύουν στην Δημόσια Υπηρεσία σε συσχετισμό με το γνωστικό αντικείμενο και το αντικείμενο απασχόλησης.

Τόσο η Πρόεδρος της Βουλής, όσο και οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι, βάσει της νομοθεσίας έχουν το δικαίωμα να προλαμβάνουν σύμβουλους- συνεργάτες (πολιτικοί διορισμοί) υπό το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών με συμβόλαια ιδιωτικού δικαίου, καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Ωστόσο, οι θέσεις κυρώνονται στα πρόσωπα που επιλέγει ο ίδιος ο αξιωματούχος, χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού και χωρίς την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Παράνομη η πρόσληψη;

Πάντως από το έτος 2019 βρίσκεται σε εφαρμογή ο περί Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος που θέτει όρους και προϋποθέσεις για την πρόσληψη κοινοβουλευτικών συνεργατών – συμβούλων στη Βουλή, εξ ου και τίθενται ερωτήματα κατά πόσον η πρόσληψη φοιτητή στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής ήταν νομότυπη. Η κείμενη νομοθεσία διασφαλίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν θα προσλαμβάνονται συγγενείς των βουλευτών όπως γινόταν στο παρελθόν, όπου βουλευτές εργοδοτούσαν με τα χρήματα του Δημοσίου συγγενείς πρώτου βαθμού (αδέλφια και παιδιά) στα γραφεία τους.

Προϋποθέσεις εργοδότησης

Με βάση την κείμενη νομοθεσία πρόσωπο δύναται να εργοδοτηθεί ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης νοουμένου ότι:

  • Είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους και έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία.
  • Έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του.
  • Κατέχει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου.
  • Διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο, με το πιστοποιητικό να εκδίδεται από τον αρχηγό της Αστυνομίας.
  • Προκειμένου περί άρρενος, έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές.
  • Δεν έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία βουλευτή.
  • Δεν έχει απολυθεί ή δεν έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή οποιαδήποτε υπηρεσία ή οργανισμό δημόσιου δικαίου της Δημοκρατίας ή της ΕΕ ή κράτους μέλους λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

Απολαβές στην κλίμακα Α8

Οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες εργοδοτούνται δυνάμει σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που συνομολογείται μεταξύ αυτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων ή των βουλευτών που τους προσλαμβάνουν. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις τους αφορούν στο κοινοβουλευτικό έργο του εργοδότη τους, είτε είναι βουλευτής είτε κοινοβουλευτικό κόμμα, και καθορίζονται στον τύπο της σύμβασης που υπογράφουν. Οι απολαβές του κοινοβουλευτικού συνεργάτη καθορίζονται στη σύμβαση εργασίας του και υπολογίζονται κατ’ αναλογία της μισθοδοτικής κλίμακας Α8 της δημόσιας υπηρεσίας και εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, τα ισχύοντα στη δημόσια υπηρεσία σε σχέση με την παραχώρηση μισθοδοτικών προσαυξήσεων, 13ου μισθού, φιλοδωρήματος κοκ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας αναρτά κάθε χρόνο στην ιστοσελίδα του και τη μισθοδοσία των κοινοβουλευτικών συνεργατών με τα αρχικά των ονομάτων τους, εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του νόμου περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης καθώς και του περί του Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου.

Η εισήγηση Οδυσσέα

Η εισήγηση του γενικού ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι να ψηφιστεί ανάλογη νομοθεσία και για τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής, των υπουργών, των υφυπουργών και του κυβερνητικού εκπροσώπου για να καθορίζονται προσόντα και κριτήρια πρόσληψης.

Famagusta.News με πληροφορίες από εφημερίδα “Φιλελεύθερος”