Γιαννάκης Γαβριήλ: Ο αγροτικός κόσμος αναμένει έργα

O αγροτικός κόσμος δεν χορταίνει πλέον ούτε από υποσχέσεις, ούτε από συμπάθεια

Screenshot 7 6 Γιαννάκης Γαβριήλ

Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε, ότι κυβερνά και ότι ο αγροτικός κόσμος δεν χορταίνει πλέον ούτε από υποσχέσεις, ούτε από συμπάθεια αλλά αναμένει έργα και επίλυση των προβλημάτων που γίνονται βουνό, είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ.

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι την ώρα, που οι γεωργοί στενάζουν από το αυξημένο κόστος, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αρκούνται σε φραστικές εκδηλώσεις συμπάθειας και κατανόησης.

«Όποια μέτρα στήριξης έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν αποτελούν παρά ημίμετρα και αποσπασματικές λύσεις. Και αν η Κυβέρνηση δεν πείθεται από εμάς, ας ακούσει το Υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο συμμερίζεται την ίδια άποψη ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν ολιστικές και οριζόντιες λύσεις για την αντιμετώπιση του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του χαλουμιού είπε πως «αποτελεί χωρίς ίχνος υπερβολής, ένα μνημείο ετεροβαρών αποφάσεων, παραλείψεων και παρανομιών την τελευταία δεκαετία».

Επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η Κάρτα του Αγρότη που εξήγγειλε η νέα Κυβέρνηση με προκαταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων στην αρχή του έτους, από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση σημειώνοντας ότι χρειάζεται, με την αποφασιστική εμπλοκή του κράτους, η δημιουργία ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού για τους αγρότες. Δεν γίνεται να αφεθεί αυτό το θέμα στις τράπεζες.

«Έχουμε, δυστυχώς, ενώπιον μας ένα προϋπολογισμό διαχειριστικό, copy paste των προηγούμενων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο οποίος κινείται στη λογική της δημιουργίας πλεονασμάτων από τα αυξημένα έσοδα λόγω ακρίβειας, αγνοώντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πλείστοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα, χωρίς να περιλαμβάνει ούτε ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης των προκλήσεων, ούτε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου στον αγροτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ