Η ανάγκη διορισμού απεσταλμένου ΓΓ ΟΗΕ στο επίκεντρο συνομιλίας ΠτΔ-Σολτς

20231001 PtD4 cover 1 Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κυπριακό, Νίκος Χριστοδουλίδης
ΠτΔ – Χαιρετισμός στρατιωτικής παρέλασης 1ης Οκτωβρίου Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα δεχθεί τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χ’’Ιωσήφ, στον Στρόβολο. // PoR – Salute of the 1st October military parade The President of the Republic, Mr Niκos Christodoulides, will receive the salute of the military parade on the occasion of Cyprus Independence Day, at Iosif Hadjiosif Avenue, in Strovolos.

Η ανάγκη διορισμού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, το συντομότερο δυνατό, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σότς.

Κυβερνητικές πηγές μετέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η συνομιλία έλαβε χώρα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μεταφέρει εκ νέου στον κ. Σολτς την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές καταγράφουν ενδείξεις πιθανής δυσαρέσκειας της τουρκικής πλευράς για τα επεισόδια στην Πύλα και τον χειρισμό της κατάστασης από την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλλά και για την αντιπαραγωγική στάση που αυτή έχει τηρήσει ως προς το ζήτημα του διορισμού απεσταλμένου.
Υπογράμμισαν, επίσης, τη σημασία του επερχόμενου οροσήμου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του οποίου η Κύπρος επέδειξε καλή και εποικοδομητική διάθεση να συζητηθούν τα ευρωτουρκικά, αρκεί να υπάρχει σύνδεση και με το Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί θετική εξέλιξη η ανυπαρξία οποιασδήποτε εξέλιξης μέχρι τον Δεκέμβριο, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η ΕΕ συνδέει το θέμα του απεσταλμένου της για το Κυπριακό με τον διορισμό απεσταλμένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να έχει καταλήξει σε τρία ονόματα για τη θέση του απεσταλμένου, τα οποία έχουν γνώση και θα θέσουν ως άμεση προτεραιότητα το Κυπριακό, κάτι που θα επιτρέψει σε αυτόν ή αυτήν που τελικά θα επιλγεί να ασχοληθεί σοβαρά και εντατικά με το ζήτημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ