Πολιτικη

Η Πύλα δεν ανήκει πουθενά και νοιώθει απομονωμένη, λέει ο Κοινοτάρχης

Μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Πύλα δεν ανήκει πουθενά όχι μόνο στον Δήμο Λάρνακας, που ήταν επιθυμία της, αλλά και σε κανένα σύμπλεγμα Κοινοτήτων, ανέφερε σήμερα ο Κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μιτίδης, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι νοιώθουν σήμερα περισσότερο απομονωμένοι.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησης που είχε σήμερα με βουλευτές της Λάρνακας, ο Κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μιτίδης ανέφερε ότι «η συνάντηση ορίστηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου διότι τα προβλήματα που είχαμε πριν από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο συνεχίζουν αλλά είναι και χειρότερα».

Πρόσθεσε ότι «αναμέναμε ότι μετά τη μεταρρύθμιση, η Πύλα θα αναβαθμιζόταν, αλλά τελικά μείναμε μόνοι παγκύπρια, αφού είμαστε η μοναδική Κοινότητα στην Κύπρο χωρίς να γνωρίζουμε ποιο καθεστώς υπάρχει και οι αρμόδιοι λειτουργοί, μας παίζουν μπαλάκι ο ένας στον άλλο».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «πριν τη μεταρρύθμιση της ΤΑ μας είπαν πως υπήρχαν κάποιες αδυναμίες και κάποιοι πολιτικοί λόγοι, για να ενωθεί η Πύλα με το Δήμο Λάρνακας που ήταν επιθυμία μας, ενώ οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν πως θα έβλεπαν την περίπτωση της Πύλας μετά τις εκλογές. Δυστυχώς από τη μέρα των εκλογών μέχρι σήμερα, δεν ξέρουμε που βαδίζουμε, δεν ξέρουμε αν αυτά που κάνουμε είναι σωστά και νοιώθουμε ακόμα περισσότερο απομονωμένοι».

Ολοι, συνέχισε ο Κοινοτάρχης, «γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της Πύλας και είναι καιρός πλέον η Πολιτεία να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να αναλάβει ο καθένας τις δικές του ευθύνες και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι στη σημερινή συνάντηση με τους βουλευτές Λάρνακας «θα συζητηθούν και αναπτυξιακά έργα, που χρονίζουν και δεν υλοποιούνται. Βασικά είναι για να ζητήσουμε από τους βουλευτές της Λάρνακας, που είναι οι εκπρόσωποι μας, να ενισχύσουν τη φωνή μας, ούτως ώστε να δικαιωθούμε και να μην θεωρούν ότι εμείς στην Πύλα είμαστε δεδομένοι».

Όπως είπε ο κ. Μιτίδης, «είναι γνωστό ότι στην Πύλα υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας, ένα καθεστώς ανισότητας και σήμερα δυστυχώς μετά τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, από την οποία όλοι επωφελήθηκαν, η Πύλα έμεινε υποβαθμισμένη, κάτι που πιστεύουμε πως δεν μας αξίζει. Από την κατάσταση αυτή έχουν δημιουργηθεί πολίτες δύο κατηγοριών και δύο ταχυτήτων, υπάρχει μια διάκριση μεταξύ των κατοίκων και μη αστυνόμευση».

Δημιουργούνται, συνέχισε «πάρα πολλά προβλήματα, μείναμε έξω από τον ΕΟΑ, λόγω του ότι δεν ανήκουμε πουθενά, μας είπαν πως ούτε σε σύμπλεγμα Κοινοτήτων δεν ανήκουμε. Εάν κάποιος μπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών θα δει ότι η Πύλα δεν υπάρχει και δεν ανήκει πουθενά» είπε. «Θέλουν να μας ενσωματώσουν στα κατεχόμενα; Ας μας το πουν ξεκάθαρα», είπε.

Ερωτηθείς για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μυτίδης είπε πως «υπάρχουν πάρα πολλές αδυναμίες με τα Ηνωμένα Εθνη αλλά δεν φταίνε αυτοί που εργάζονται εκεί, η αποστολή τους είναι να κρατούν τα ισοζύγια και τις ισορροπίες, δεν έχουν καμία εκτελεστική εξουσία. Από τη στιγμή που η αστυνόμευση τους ανήκει και δεν έχουν εκτελεστική εξουσία, είναι σαν να μην υπάρχει αστυνόμευση» είπε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να υπάρχουν στην Πύλα για ευνόητους λόγους, ενώ προσπαθούμε και εμείς να κρατούμε τις ισορροπίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κοινοτάρχης είπε πως τα έργα που ξεκίνησαν οι κατοχικές αρχές για την κατασκευή του δρόμου Αρσους – Πύλας, «σταμάτησαν πέρσι τον Νοέμβριο. Πιστεύω ότι ήταν μια καλή συμφωνία συναντίληψης, όπως ονομάστηκε, που στο τέλος η τ/κ πλευρά έκανε πίσω και τα Ηνωμένα Εθνη υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τα έργα που έκαναν και οι δύο πλευρές».

Σήμερα, συνέχισε, «θα μπορούσε να ήταν όλα τα έργα τελειωμένα στη περιοχή και να δίναμε και οικόπεδα σε νεαρά ζευγάρια και νέες οικογένειες με βοήθεια του κράτους»

Ανεξάρτητα με όλα αυτά, είπε ο κ. Μιτίδης «η Πύλα έχει ένα παραλιακό μέτωπο 2,5 χιλιομέτρων, έχουμε ξενοδοχεία, ίσως να είμαστε η μόνη Κοινότητα που έχει Πανεπιστήμιο, έχει αυτή τη στιγμή 5,5 χιλιάδες φορολογούμενες μονάδες, είμαστε η πιο μεγάλη κοινότητα σε έκταση, δύο φορές μεγαλύτερη από την Ορόκλινη και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τα Λιβάδια και η ανάπτυξη που υπάρχει τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πολύ μεγάλη».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, είπε ότι «συνεχίζουν όπως πριν» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ήταν αυτό που μας κράτησε τόσα χρόνια μαζί, δηλαδή οι σχέσεις και ο αλληλοσεβασμός που υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Η πρωτοβουλία Tourism Cares ενώνει την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου για ένα καθαρότερο μέλλον

Η πρωτοβουλία «Tourism Cares: Unite for a Cleaner Cyprus» ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Σχεδόν 60…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφ. Πρόνοιας: Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023

Μέσω των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις δόθηκαν για το 2023 πέραν των…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Οπλισμένος ο ισοβίτης «κομμωτής» – Σχεδιάζει να διαφύγει στη Λατινική Αμερική

Οπλισμένος και αποφασισμένος να μην παραδοθεί, είναι ο ισοβίτης Δώρος Θεοφάνους, ο οποίος δραπέτευσε, χθες,…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Η στήριξη νησιωτικών κρατών στρατηγικής σημασίας για ΕΕ

Η υποστήριξη των νησιωτικών κρατών δεν είναι μόνο ζήτημα δίκαιης κατανομής βαρών, αλλά και στρατηγικής…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τους τσάκωσαν να μεταφέρουν πάνω από 140 kg πουργούρι από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κατά τον έλεγχο οχημάτων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου στις 26 Σεπτεμβρίου2024, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Χειροπέδες σε 61χρονη για σφετερισμό ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα

Την 7ημερη κράτηση διέταξε σήμερα το Δικαστήριο εναντίον 61χρονης Ευρωπαίας πολίτη σε σχέση με υπόθεση…

27 Σεπτεμβρίου, 2024