ΚΕ για δηλώσεις Ερντογάν: «Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές»

«Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου είναι καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές.

Screenshot 7 10 Ερντογάν, Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο, ότι δεν χωρούν αναχρονιστικές εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου είναι καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές.

Εδώ και 50 χρόνια, η Κύπρος, πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ, βρίσκεται υπό κατοχή μετά τη βάρβαρη εισβολή του 1974.

Το απαράδεκτο των λεγομένων και η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και προς τον ίδιο τον ΓΓ, η προσωπική απεσταλμένη του οποίου βρισκόταν πριν λίγα 24ωρα στη χώρα μας, με αποστολή τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιλέγει να στέλνει μήνυμα διχασμού, έμπρακτα παραβιάζοντάς και αγνοώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο: Δεν χωρούν αναχρονιστικές εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Δεν νοείται κανένα κράτος να είναι έρμαιο των ορέξεων και των επεκτατικών διαθέσεων ξένων κρατών. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο, αυτό επιτάσσει η δικαιοσύνη και η λογική.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το σύνολο των δυνάμεων μας στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, πλήρως ευθυγραμμισμένη και συνεπή με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη και ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση πιστεύει μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια της κας Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η προσπάθεια της κας Ολγκίν για μας ανοίγει μια νέα περίοδο στις προσπάθειες μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο διορισμος της κας Ολγκίν από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ καταδεικνύει την προσήλωση του ΓΓ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας αποπροσανατολίσει από αυτή την αποστολή, δηλαδή, της επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Δεν θα λυθεί το Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ή να αποδεχθούμε τέτοιου είδους δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας.

Εκείνο το οποίο επιθυμούμε και το κάλεσμα που για ακόμη μια φορά απευθύνουμε είναι να υπάρξει ειλικρινής πρόθεση και διάθεση για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί ούτως ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη, οριστική λύση του Κυπριακού που όφελος θα έχει για ολόκληρη την Κύπρο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή μας».