«Κοινή η γραμμή» Λευκωσίας-Αθηνών παρά τα «ζιζάνια ορισμένων»

Μητσοτάκης: Απόλυτος ο συντονισμός Αθηνών – Λευκωσίας

E636DD02 8B8A 4948 8942 338A08177005

Στην κοινή γραμμή Λευκωσίας – Αθηνών και στον απόλυτο συντονισμό που υπάρχει εντοπίζεται το ενδιαφέρον στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δυο, με το πέρας της ωριαίας συνάντησης, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Δέχθηκαν ερωτήσεις από την ΕΡΤ και το ΡΙΚ καθώς και από τους Μιχάλη Ιγνατίου και Αριστείδη Βικέτο (σ.σ οι δυο τελευταίες δεν ήταν στον προγραμματισμό, ο οποίος όριζε μόνο δυο ερωτήσεις).  Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μάλιστα σημείωσε απευθυνόμενος στον Μιχάλη Ιγνατίου ότι «δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα να γίνει ερώτηση. Αδύνατον, και να θέλαμε δεν μπορούμε!».

«Η στήριξη της Ελλάδος σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναδειχθεί από τον Πρόεδρο και την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δεδομένη και αυτονόητη», είπε μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερώτηση της Στέλλας Μιχαήλ από το ΡΙΚ. Απαντώντας σε ερώτηση του Αριστείδη Βικέτου αν μπορεί να «διαβεβαιώσει ότι γνωρίζει επί της ουσίας των θέσεων για το Κυπριακό ενόψει διαπραγματεύσεων τι θέλει και τι δεν θέλει η Λευκωσία;». «Μιλάτε στον Έλληνα Πρωθυπουργό που ήταν 4 χρόνια. Δεν υπάρχουν στεγανά, πιστεύω ότι γνωρίζω όλα όσα πρέπει να γνωρίζω, όπως και ο Κύπριος Πρόεδρος. Το λέω αυτό διότι είναι πολύ σημαντικό να απαντήσουμε σε διάφορους, λίγους, που με μεθοδικό τρόπο προσπαθούν να σπείρουν ζιζάνια στις σχέσεις των δυο κρατών. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι».

Χριστοδουλίδης: Είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας

Κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είπε ότι «είναι με μεγάλη χαρά που σε καλωσορίζω στην Κύπρο μετά την μεγαλειώδη σου επανεκλογή».
Πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος ότι η εξαιρετική μας συνεργασία θα συνεχιστεί, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Σήμερα μέσα από τις διαβουλεύσεις που θα έχουμε είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινώσουμε και κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, ενέργειες που αποδεικνύουν αυτή την έντονη μας πεποίθηση για περαιτέρω συνεργασία», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας, αλλά ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουμε ενώπιον μας, προσβλέπω στη συζήτηση που θα γίνει και κατ’ ιδίαν και με τις αντιπροσωπείες, ώστε να δούμε πώς μέσα από τις κοινές μας δράσεις, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, να είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονες μας, χωρίς να εξαιρούμε κανέναν απολύτως, φτάνει να εργαζόμαστε με μια θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Μητσοτάκης: Απόλυτος ο συντονισμός Αθηνών – Λευκωσίας

«Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό είτε σε επίπεδο ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών και στο επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών μας να διεκδικούμε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτές οι αποφάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας. Στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να παραμένει ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μια ανεξάρτητη χώρα.

Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του. Για αυτό και είναι εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την συνάντησή τους. «Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο μόνος τρόπος, όπως είπες, είναι να ξεκινήσουν και πάλι υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στηρίζοντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα» ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. «Αυτές οι δύο λέξεις θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα αφελείς», είπε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η συνεργασία των μεσογειακών χωρών θα είναι ολοένα και περισσότερο απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ευχαρίστησε την Κύπρο για την βοήθεια που προσέφερε στην Ελλάδα και τη δέσμευση να συμμετάσχει στην προσπάθεια αναδάσωσης της Ρόδου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσορίζοντας του πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που κάηκαν στη Ρόδο.

Επίσης αφού μίλησε για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση η οποία είχε στο επίκεντρο την έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις και οι επιδιώξεις των δύο χωρών είναι κοινές.
«Όσο κι αν κάποιοι είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία “βλέπουν” για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της ‘Αγκυρας για την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.