Κύπρος και Ελλάδα θα διεκδικήσουν από κοινού κονδύλια ΕΕ για μεταναστευτικό

Κύπρος και Ελλάδα θα διεκδικήσουν από κοινού κονδύλια από το ταμείο για Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ

Screenshot 1 9 Ελλάδα, Κύπρος, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Κύπρος και Ελλάδα θα διεκδικήσουν από κοινού κονδύλια από το ταμείο για Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, συμφωνήθηκε σήμερα από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.

Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε τον κ. Καιρίδη, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό, για την πρωτοβουλία που προωθεί η Κύπρος για δημιουργία ομάδας για το ζήτημα της Συρίας και την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή στα κράτη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για περαιτέρω συντονισμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική και μετέφερε τη βούληση της Ελλάδας να μετάσχει σε αυτή. Οι κύριοι Ιωάννου και ο Καιρίδης αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδας Κύπρου-Ελλάδας για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων μέσω του νέου ταμείο του Συμφώνου.

Ιωάννου και Καιρίδης συναντήθηκαν στους Δελφούς, στο περιθώριο του 9ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Υπουργών, συζητήθηκαν πτυχές του μεταναστευτικού. Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε τον κ. Καιρίδη για την πρωτοβουλία που προωθεί η Κύπρος για δημιουργία ομάδας για το ζήτημα της Συρίας και την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή στα κράτη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για περαιτέρω συντονισμό. Ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική και μετέφερε τη βούληση της Ελλάδας να μετάσχει σε αυτή.

Οι δύο Υπουργοί, επίσης, συζήτησαν για το ζήτημα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και για την ανάγκη για ανάληψη κοινών δράσεων καλύτερης διαχείρισης. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν παράμετροι που αφορούν το σύστημα παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής και οι διαδικασίες ενσωμάτωσης.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου και ο κ. Καιρίδης αντάλλαξαν απόψεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδας Κύπρου-Ελλάδας για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων μέσω του νέου ταμείο του Συμφώνου.

Σε ανάρτησή του στο X, o Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου καλωσόρισε την Ελλάδα στην ομάδα κρατών μελών ης ΕΕγια το ζήτημα της Συρίας.

«Εξετάσαμε με τον Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, απόρροια διάφορων εξωγενών παραγόντων. Συμφωνήσαμε για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων από το νέο ταμείο του Συμφώνου», ανάφερε στην ανάρτησή του ο κ. Ιωάννου.

Πηγή: ΚΥΠΕ