Ομπρέλα προστασίας Κύπρου – Ελλάδας στην ΑΟΖ

Και εγένετο Ενεργειακό Δόγμα Κύπρου-Ελλάδας. Οι δύο χώρες θωρακίζονται με βάση σχεδιασμό και συντονισμένες ενέργειες,  απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας κρίνεται αναγκαία τόσο λόγω των τουρκικών προκλήσεων, όσο και λόγω του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Μιλώντας αποκλειστικά στο ΣΙΓΜΑ ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα και στην ομπρέλα προστασίας που δημιουργείται με την συμμαχία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο Κρατών.

Μέσα από τη συμφωνία Κύπρος και Ελλάδα θα παραμείνουν στην πρώτη ταχύτητα των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και μέσα από τη συμμετοχή σε επιχειρησιακά προγράμματα θα προωθήσουν τα κοινά εθνικά συμφέροντα, στην ταραγμένη και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, με βασικό στόχο την προστασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, συμμετέχουν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαΐδης, οι Αρχηγοί και η στρατιωτική ιεραρχία των δύο χωρών και οι Γενικοί Διευθυντές των δύο Υπουργείων.