Οσάτσι: Μεγάλης σημασίας η επίσκεψη του ΠτΔ στη Μόσχα

c8a59d266dc29942191b2dcd8428fab9 XL

Μεγάλης σημασίας, χαρακτηρίζει ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο του κυπρο-ρωσικού φόρουμ, είπε ότι η Μόσχα αναμένει με πολύ ανυπομονησία την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη, αφού όπως ανέφερε, η Κύπρος είναι η νούμερο ένα χώρα στις επενδύσεις στη Ρωσία.
Ο κύριος Οσάτσι αποκάλυψε, μάλιστα, ότι θα υπογραφούν έξι συμφωνίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες.
Ανέφερε, ακόμη ότι εκτός από θέματα οικονομίας, κατά την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη θα συζητηθούν και πολιτικά θέματα, με πρώτο το Κυπριακό, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και η κρίση στη Συρία.
Περιμένουμε, είπε ο Ρώσος Πρεσβευτής, ότι η επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη θα είναι επιτυχής.
Ο κύριος Οσάτσι κλήθηκε να σχολιάσει και το ζήτημα που προέκυψε με την υπόθεση του αγγλο-αμερικανού επιχειρηματία, Γουίλιαμ  Μπράουντερ, ο οποίος κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές για παράνομη εξασφάλιση μετοχών του ενεργειακού ρωσικού κολοσσού “Γκάζμπρομ”, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Ρώσος Πρεσβευτής είπε πως δεν πρόκειται για διαφωνίες με την Κύπρο, αλλά για διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και του Μπράουντερ, ο οποίος όπως ανέφερε, έχει κλέψει πολλά χρήματα από την “Γκάζμπρομ”.
Τόνισε, πάντως, ότι παραμονές της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Ρωσία, αυτό δεν ήταν και τόσο καλό για τις διμερείς σχέσεις.
Οι κυπριακές αρχές είχαν δώσει αρνητική απάντηση στο ρωσικό αίτημα για άφιξη ανακριτών από τη Μόσχα.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του ΡΙΚ, γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις για εκτόνωση της κρίσης.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαϊδου