Παύση του Γενικού Ελεγκτή αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

H απόφασή του Συμβουλίου είναι ομόφωνη και αποτελείται από 209 σελίδες

Genikos Elegktes 6787809879087098790 Photograp.width 800

Αποδεκτό έγινε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Στην απόφασή του Συμβουλίου που είναι ομόφωνη και αποτελείται από 209 σελίδες, τονίζεται ότι η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο σε αυτό που έπρεπε. Χαρακτηρίζει την συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, απαράδεκτη και επικίνδυνη για το κράτος δικαίου.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης απόφασ 234234Φωτογραφία Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.JPG
Αναφέρεται επίσης σε τάση ασύμμετρης αντίδρασης, εσφαλμένη αντίληψη των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή, από τον οποίος όπως επισημαίνεται, απουσιάζει ο αυτοέλεγχος και ο αυτοπεριορισμός.

Το Συμβούλιο αποδίδει εμπάθεια και έλλειψη σωστής κρίσης στον Οδυσσέα Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι είναι ανίκανος να συνεχίσει τα καθήκοντά του.

Στην απόφαση επισημαίνεται πως ο κύριος Μιχαηλίδης ακολούθησε τον λάθος δρόμο της αποδόμησης των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα και υπόσκαψής τους. Υποδεικνύει μάλιστα ότι ο Γενικός Ελεγκτής όφειλε να περιορίζεται στον επαναλαμβανόμενο έλεγχο, αποφεύγοντας αντεγκλήσεις.

Στην απόφαση επισημαίνεται επίσης πως ο Γενικός Ελεγκτής θα έπρεπε και όφειλε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ζυγίσει όλα τα δεδομένα, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και όχι να στήνει λαϊκά δικαστήρια και να προκαλεί διάβρωση της εμπιστοσύνης του θεσμού.

Παράλληλα υποδεικνύει πως ο Γενικός Ελεγκτής, όχι απλώς πέρασε την γραμμή, αλλά παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας άλλου κρατικού αξιωματούχου και συγκεκριμένα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Screenshot 5 1

Το Συμβούλιο κάνει παραλληλισμό με την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, υποδεικνύοντας πως η ανάρμοστη συμπεριφορά, δεν περιορίζεται στα καθήκοντα του κρατικού αξιωματούχου, αλλά στην όλη συμπεριφορά του.

Το Συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι διαπιστώθηκε σωρεία παρεμβάσεων του Γενικού Ελεγκτή και μια συνεχής τάση παρουσίασης των γεγονότων προς τους πολίτες, εντελώς διαφορετική από αυτή που υφίστανται.

Στο κεφάλαιο που άφορα τις πολιτογραφήσεις, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι ο Γενικός Ελεγκτής είχε στη διάθεσή του όλους του φακέλους και όχι μόνο τους πέντε, στους οποίους ο ίδιος αναφερόταν.

Το Συμβούλιο υποδεικνύει μάλιστα πως έμειναν μετέωρες οι απόψεις του Γενικού Ελεγκτή, περί παρακώλησης του έργου του για άσκηση ελέγχου στο θέμα των διαβατηρίων.

Επίσης το Συμβούλιο υποδεικνύει πως δεν το απασχόλησε η αμφισβήτηση των θεσμών μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας και εκφράζει διαφωνία με τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, περί διπλού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα.

Παράλληλα το Συμβούλιο κάμνει λόγο για έλλειψη σεβασμού του Γενικού Ελεγκτή προς το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, απορίπτωντας τη θέση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι ο τρόπος αντίδρασής του στις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα αποτελούσε απλώς διαφωνία.

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του Συμβουλίου ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν περιορίστηκε στο ρόλο του διαβιβαστή της καταγγελίας στην ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, ο Γενικός Ελεγκτής επεφύλαξε στον εαυτό του ρόλο κριτή, προχωρώντας στην έκδοση συμπερασμάτων.

Μάλιστα το Συμβούλιο, αποδίδει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έλλειψη αυτοσυγκράτησης και κρίσης.

Σε ότι αφορά στην Σελίδα της Ομάδας Στήριξης του Γενικού Ελεγκτή, το Συμβούλιο, επισημαίνει πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέδωσε ανακοίνωση διαχωρίζοντας τη θέση του, ωστόσο επέτρεπε αναρτήσεις με αισχρό περιεχόμενο.

Γενικός Ελεγκτής 6787809879087098790 Φωτογραφία Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.JPG
Στην απόφασή του, το Συμβούλιο αναφέρει ότι στερούνται πειστικότητας οι προσεγγίσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων.

Σημειώνει μάλιστα πως ο Γενικός Ελεγκτής εσκεμμένα έδινε γνωματεύσεις.

Επίσης, το Συμβούλιο χαρακτηρίζει παντελώς λανθασμένη την προσέγγιση του Γενικού Ελεγκτή, στο θέμα του ελέγχου της αστυνομίας για τις ανείσπρακτες εξώδικες καταγγελίες.

Πηγή: riknews