Πρόεδρος: Αναμένουμε πράσινο φως από ΗΠΑ για Αμάλθεια

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μόλις πάρουμε το πράσινο φως από πλευράς των ΗΠΑ

Screenshot 2 13 «Αμάλθεια», ΗΠΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μόλις πάρουμε το πράσινο φως από πλευράς των ΗΠΑ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην αναχώρηση του επόμενου πλοίου για την Γάζα στο πλαίσιο της κυπριακής πρωτοβουλίας ‘Αμάλθεια’.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο επίσκεψης στο στρατόπεδο «Υπ/γου Τάσου Μάρκου», με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, είπε ότι οι Αμερικανοί θα ολοκληρώσουν την προβλήτα στις 2 του Μάη και ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Κομισιόν. Κάνουμε όλες τις προεργασίες, πρόσθεσε, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, και την ΕΕ για να ξεκινήσει και πάλι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εξάλλου, σε σχέση με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στον Λίβανο με την Πρόεδρο της Κομισιόν, εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση από πλευράς της κ. φον ντερ Λάιεν λέγοντας ότι είχε θέσει το θέμα του Λιβάνου ήδη στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε ως ΠτΔ πριν ένα χρόνο.

Σχέδιο Αμάλθεια

Ερωτηθείς πότε να αναμένουμε την αναχώρηση του επόμενου πλοίου για την Γάζα, είπε ότι στις 2 του Μάη, όπως τον έχουν ενημερώσει οι Αμερικανοί, ολοκληρώνεται η προβλήτα.

Κάνουμε όλες τις προεργασίες, πρόσθεσε, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, και την ΕΕ για να ξεκινήσει και πάλι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο συγκεκριμένο σημείο.

Σήμερα το απόγευμα, είπε, ο Βρετανός Πρωθυπουργός του ζήτησε να συνομιλήσουν για το θέμα και ανέφερε ότι θα έχουν μια τηλεφωνική επικοινωνία.

Αύριο, συνέχισε, το θέμα θα απασχολήσει και την συνάντηση που θα έχει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία θα είναι στην Κύπρο.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μόλις πάρουμε το πράσινο φως από πλευράς των ΗΠΑ» τόνισε.

Επίσκεψη στον Λίβανο

Ερωτηθείς για την επίσκεψή του στον Λίβανο στις 2 του Μάη μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν και κατά πόσον θα υπάρξει ανακοίνωση για το πακέτο στήριξης προς την χώρα για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κομισιόν χθες ήταν πολύ προσεκτική και δεν έκανε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, γιατί θα τις κάνει η ίδια η Πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοινώσεις, είπε, για τις οποίες έχει ενημερωθεί.

Υπενθύμισε ότι στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε πριν ένα χρόνο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει το θέμα του Λιβάνου.

Χαίρομαι, είπε, που υπήρξε αυτή η ανταπόκριση από πλευράς της Προέδρου της Επιτροπής.

«Θα πάμε μαζί στον Λίβανο την Πέμπτη και αναμένουμε, θα κάνει η ίδια τις ανακοινώσεις, αυτό είναι το σωστό», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ