Στην πρόθεση της Κύπρου να συμβάλει άμεσα στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και στις λεπτομέρειες της πρότασης για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στο Associated Press, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση της Κύπρου για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα είναι η «μόνη που συζητείται επί του παρόντος σε διεθνές επίπεδο».
Χαρακτήρισε δε την πρόταση ως έναν εφικτό τρόπο για να ενισχυθεί σημαντικά η ποσότητα της βοήθειας που φθάνει στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του περάσματος της Ράφα.
Οπως ανέφερε, ο σχεδιασμός για τον διάδρομο των περίπου 370 χιλιομέτρων έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να εισρέει στη Γάζα μόλις κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την πρόταση για τον θαλάσσιο διάδρομο, δήλωσε ότι το να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των αποστολών είναι περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί σύνθετες διαπραγματεύσεις.
«Ολοι υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε, τονίζοντας πως «όταν λέμε ότι είμαστε γέφυρα προς την περιοχή, το δείχνουμε στην πράξη. Είναι κάτι σημαντικό για τη χώρα μας».
Είπε, μάλιστα, ότι στο άμεσο μέλλον, θα χρησιμοποιηθούν πλοία με ρηχό βύθισμα για τη μεταφορά της βοήθειας και ότι η Κύπρος βρίσκεται σε επαφή με χώρες του Κόλπου που έχουν στη διάθεσή τους τέτοια πλοία.
«Τι θέλουμε; Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα, ώστε όταν η κατάσταση το επιτρέψει, να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.
«Μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένα λιμάνι της Γάζας»
Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή πλωτής αποβάθρας στα ανοικτά της Γάζας, όπου θα μπορούν να ξεφορτώνουν βοήθεια όλα τα είδη πλοίων. Μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένα λιμάνι της Γάζας, εξήγησε.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν διάδρομο «μονής κατεύθυνσης», που σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται σε Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν τα πλοία για να εγκαταλείψουν τον θύλακα.
Η βοήθεια που θα φτάνει στη Γάζα θα διανέμεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας το καθιερωμένο της δίκτυο, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.