Προκλητικές αναφορές Ερντογάν για Κυπριακό σε συνέντευξη στο ΒΗΜΑ

Ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές για το Κυπριακό κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» δύο μόλις 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Ελλάδα « Οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί», αυτό είναι ένα «όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ», επισηαμάινει μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν και σημειώνει πως «οι Ελληνιοκύπριοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όσο αφορά την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συναιτερικό κράτος.

Αυτοί εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως Ελληνικό νησί. ….» . Ο κ. Ερντογάν τονίζει ακόμα πως «οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς μειονότητας στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι…». Σημειώνει ακόμα πως αυτή τη στιγμή κατόπιν έκκλησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗ.Η.Ε προς τις πλευρές βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης. Μετά τις εκλογές που θα γίνουν και στις δύο πλευρές του νησιού, στις αρχές του 2018 , θα προκύψει τι μπορεί να συζητηθεί στο Κυπριακό.
Ο κ. Ερντογάν σημειώνει πως
Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο.  Εμφανίζεται όμως ανοιχτός για διάλογο, κάτι που οδηγεί, όπως φαίνεται, στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Ο τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο όσων ειπώθηκαν περί της «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης, χρησιμοποιεί μια διαφορετική γλώσσα, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη». Σημειώνει πάντως ότι η Αγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Ο κ. Ερντογάν, όμως, χρησιμοποιεί καθαρά δύο φορές τον όρο «τουρκική μειονότητα» και απαιτεί αυτή να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η «εθνική» της ταυτότητα όσο επίσης τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και στις θρησκευτικές ελευθερίες.

Παρά την κριτική που του ασκείται σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί στην Τουρκία, εμφανίζεται αμετακίνητος, ενώ επιμένει ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται στρατηγικά μόνο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και όχι για ειδική σχέση.

Πηγή: Αλφόνσος Βιτάλης, ΡΙΚ Αθήνα

 

Πηγή: RIK News

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024