Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων

Προβληματισμούς εξέφρασαν Βουλευτές και συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Επιτροπή Οικονομικών

a 770x481 1 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, Επιτροπή Οικονομικών

Προβληματισμούς για τις συνέπειες του προτεινόμενου προς ψήφιση μέτρου άρσης των ορίων ανανέωσης των αποσπάσεων των δημοσίων υπαλλήλων προς τους ημικρατικούς οργανισμούς και αντίστροφα, εξέφρασαν Βουλευτές και συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.

Η προτεινόμενη νομοθεσία είχε πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη, ωστόσο, με πρόταση του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη επανήλθε προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι αποσπάσεις από ημικρατικούς οργανισμούς προς το δημόσιο και αντίστροφα, έχουν ισχύ τρία χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα τρία, ενώ με την πρόταση θα μπορεί ο υπάλληλος να μένει σε απόσπαση εσαεί.

Ο κ. Τρυφωνίδης σημείωσε ότι δεν διαφωνεί με την κατάργηση του ορίου στις αποσπάσεις, αλλά σημείωσε ότι μένει ανοιχτή η θέση στον οργανισμό από τον οποίο έφυγε ο υπάλληλος. Αντίθετα, όταν πρόκειται να πάρει προαγωγή, προάγεται από τον οργανισμό στον οποίο είχε αρχικά προσληφθεί, ενώ συνεχίζει να εργάζεται σε άλλη θέση.

Πρότασή του, είναι, μετά την εξαετία, να δημιουργείται η θέση την οποία καλύπτει με απόσπαση, αφού υπάρχει η ανάγκη της απόσπασης, και να ελευθερώνεται η θέση που έχει στον οργανισμό από τον οποίο προέρχεται και να δημιουργείται εκεί μια θέση. Διαφορετικά, σε περίπτωση που προαχθεί, να πρέπει να επιστρέφει στην υπηρεσία από την οποία προέρχεται.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της ΕΔΥ, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση, καθώς ο υπάλληλος που αποσπάται διατηρεί την αρχική του θέση στον οργανισμό που προσλήφθηκε. Έθεσαν ζήτημα νομιμότητας και συνταγματικότητας, καθώς, είπαν, δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να αφήσει τη θέση του επειδή αποσπάστηκε.

Όσον αφορά το ζήτημα δημιουργίας θέσης στη νέα υπηρεσία, είπαν ότι αυτό είναι θέμα εκτελεστικής εξουσίας, ενώ υπογράμμισαν ότι αν δημιουργηθεί η θέση, ο αποσπασμένος υπάλληλος θα πρέπει να τη διεκδικήσει ισότιμα με άλλους υποψηφίους.

Εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι δεν συμφωνούν με την εισήγηση του κ. Τρυφωνίδη.

Ο Ανδρέας Ηλία, ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ είπε ότι θέση της συντεχνίας είναι ότι εκεί που υπάρχει μακροχρόνια απόσπαση και καταδεικνύεται ανάγκη «θα διεκδικούμε δημιουργία θέσεων».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ είπε ότι «παραβιάζεται η λογική και η κανονικότητα», καθώς «σε ένα κανονικό κράτος θα έπρεπε ο σχεδιασμός να είναι εκεί που διορίζεσαι να εκτελείς τα καθήκοντα σου και να είναι η εξαίρεση αν για κάποιο διάστημα πρέπει να πας αλλού». Αντίθετα, σημείωσε, το μέτρο της απόσπασης «χρησιμοποιείται για βόλεμα». Σημείωσε ότι τιμωρούνται οι Οργανισμοί, όταν δίνεται προαγωγή σε άτομα τα οποία δεν προσφέρουν τελικά στους οργανισμούς, καταγγέλλοντας κομματικές παρεμβάσεις και καταλήγοντας ότι στο τέλος δεν είναι κερδισμένη η κυβερνητική μηχανή.

Εκπρόσωπος της Συντεχνίας Ισότητα ζήτησε ο εργαζόμενος με πολύχρονη απόσπαση να ερωτάται ο ίδιος πριν γίνει αυτό, καθώς θα έχει αντίκτυπο στην απόκτηση πείρας, επηρεάζοντας την ανέλιξή του.

Εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ ανέφερε ότι είναι θετικό το ότι θα υπάρχει η αναγκαιότητα ανανέωσης της απόσπασης κάθε τρία χρόνια. Επιπλέον, συμφώνησε με την ΕΔΥ ότι ο εργοδοτούμενος πρέπει να διατηρεί την οργανική του θέση και τα δικαιώματα που είχε εκεί που διορίστηκε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι το θέμα δεν άπτεται της νομοθετικής εξουσίας, αλλά της εκτελεστικής.

Αντίστοιχα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με την προσέγγιση του κ. Τρυφωνίδη, καθώς υπάρχει εξαρχής διαδικασία για να μετακινηθεί κάποιος, υπάρχουν κανονισμοί, τρόπος χειρισμού και «θα μας ανησυχούσε ότι θα δημιουργηθούν επιπρόσθετες θέσεις», ανέφερε.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι δημιουργείται «σοβαρότατη πρόκληση και στρέβλωση, δημιουργούνται αδικίες μεταξύ υπαλλήλων». Σημείωσε ότι «δεν διαφωνούμε να παραμένει ο υπάλληλος όταν υπάρχει ανάγκη, αλλά όταν προαχθεί στον οργανισμό που προέρχεται να μένει εκεί για να εργαστεί και να αποδώσει για την προαγωγή που πήρε».

Όπως ανέφερε, «δυστυχώς και το Τμήμα Προσωπικού και η Νομική Υπηρεσία πρόβαλαν συνταγματικά κωλύματα». Κάλεσε τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Οικονομικών να εγκύψουν στο θέμα «για να λύσουμε στρεβλώσεις που δεν προάγουν ισονομία και παραγωγικότητα στον δημόσιο και ημικρατικό τομέα».

Πηγή: ΚΥΠΕ