Ψηφίστηκε ομόφωνα νομοσχέδιο για παραχώρηση επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου

d142f11cedc3baead2ca29ef66d852af XL

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι αποκτούν το δικαίωμα για επιπλέον οικονομική στήριξη από την πολιτεία, δηλαδή θα δικαιούνται το επίδομα, το λεγόμενο «μικρό τσεκούι». Θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι το τέλος του 2019.

Η Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας, υπερψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει την δυνατότητα υποβολής αίτησης για παραχώρηση επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου. Προηγουμένως το σώμα υπερψήφισε την αναπομπή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, η Βουλή, ύστερα από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Δικαιούχοι θα είναι:
• Μονήρεις οι οποίοι λαμβάνουν λιγότερα από 10,324 ευρώ το χρόνο, ή 790 ευρώ το μήνα.
• Και ζευγάρια τα οποία λαμβάνουν λιγότερα από 15,486 ευρώ το χρόνο, ή 1191 ευρώ το μήνα.
Θα λαμβάνονται υπόψη και θα αφαιρούνται άλλα επιδόματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, όπως επιδόματα από τον ΚΟΑΠ, καθώς και οι τόκοι που λαμβάνουν από καταθέσεις που έχουν. Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια.
Δηλαδή ένα χαμηλοσυνταξιούχος λαμβάνει 400 ευρώ το μήνα. Θα δικαιούται να λαμβάνει άλλα 390 ευρώ, αν δεν έχει άλλα εισοδήματα.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε τροπολογία που προτάθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με την οποία, η προθεσμία υποβολής αίτησης για το επίδομα συνταξιούχου λήγει αντί το Δεκέμβριο του 2018, μετά από ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2019.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής , ΡΙΚ βουλή

 

Πηγή: RIK News