ΠτΔ: «Απαράδεκτη» η παρότρυνση Νασράλα – Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για μεταναστευτικό

Η Κυβέρνηση έχει πράξει πολλά στο μεταναστευτικό και θα συνεχίσει

72FF473A 2099 48EC AE6C CC04D79766D6 ΄Πρόδρος Χριστοδυλίδης, ηγέτη της Χεζμπολάχ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Η Κυβέρνηση έχει πράξει πολλά στο μεταναστευτικό και θα συνεχίσει, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την παρότρυνση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στις λιβανικές αρχές ώστε να «ανοίξουν τη θάλασσα» σε οποιονδήποτε θέλει να φύγει «για την Ευρώπη, για την Κύπρο».

Σε δηλώσεις του σήμερα, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει τη θέση πως μετά τις αναφορές του Νασράλα, αυξήθηκε η επιτήρηση και στη νεκρή ζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ήταν από προηγουμένως, πριν τις δηλώσεις του κ. Νασράλα, που μέσα στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού η Κυβέρνηση έχει πράξει πάρα πολλά και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Ναι, το είπα και στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Έχουν αυξηθεί και οι έλεγχοι», ανέφερε.

Ερωτηθείς πόσο τον ανησυχεί το κάλεσμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι απαράδεκτη η αναφορά, δεν υπάρχει κανένας άλλος χαρακτηρισμός που μπορώ να προσδώσω στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε σε επαφή με την Κυβέρνηση του Λιβάνου και προηγουμένως, αλλά και μετά τις δηλώσεις, και ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια πρόκληση», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το μεταναστευτικό και την αύξηση μέτρων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης σημείωσε ότι, το μεταναστευτικό, «όπως έχουμε ήδη πει επανειλημμένως είναι ένα από τα τρία θέματα που απασχολεί σοβαρά και καθημερινά την Κυβέρνηση μαζί με αυτό της τρομοκρατίας αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος». Μέσα στα πλαίσια της επικαιροποίησης σχετικών πληροφοριών που λαμβάνονται καθημερινά, αναπροσαρμόζονται ανάλογα και τα συγκεκριμένα μέτρα, πρόσθεσε, «όπως άλλωστε, έχει λεχθεί επανειλημμένως».

«Μέσα σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια έγινε μία αξιολόγηση σχετικής πληροφόρησης και έχουν, ναι, ενδυναμωθεί τα μέτρα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής», είπε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση για ροές από τον Λίβανο, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη και δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες ροές, «οι οποίες μέχρι στιγμής το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη κινητικότητα».

Παρά ταύτα, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνονται καθημερινά προληπτικά μέτρα, «αποτρεπτικά, στο να έχουμε τέτοιες ροές όπως παρατηρήθηκε στο παρελθόν».

Πηγή: KΥΠΕ