ΠτΔ: Χρειαζόμαστε δράσεις που να ενώνουν του Κυπρίους

113cb6a0689ae73379c3379ec5654403 XL

Μετά από 43 χρόνια διαίρεσης, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ δράσεις που κτίζουν την εμπιστοσύνη και τις γέφυρες μεταξύ Κυπρίων – Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων – και όχι δράσεις που δημιουργούν δυσπιστία και εδραιώνουν τη διαίρεση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε την Τρίτη με το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς τον Γερμανό Ευρωβουλευτή Ράϊμερ Μπέκε, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, δηλώνοντας βαθιά ευγνώμων για την υπηρεσία του προς το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το μετάλλιο αποτελεί δείγμα της εκτίμησης και της αναγνώρισης της ειλικρινούς αφοσίωσης που έχει επιδείξει ο κ. Μπέκε καθ `όλη τη διάρκεια της θητείας του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών.

Απευθυνόμενος στον Ευρωβουλευτή με το μικρό του όνομα, καθώς είπε τον γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια και τον θεωρεί φίλο, ο Πρόεδρος είπε ότι ο Ράϊμερ ήταν διακριτικά αλλά αποτελεσματικά στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο του κανονισμού που εγκρίθηκε το 2006 για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της, για τη χορήγηση χρηματοδότησης στην τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά και στην επιτροπή για τους αγνοούμενους (ΔΕΑ).  Σημείωσε ότι ο Ευρωβουλευτής έχει συνεργαστεί στενά με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τον κοινό σκοπό, προωθώντας τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος σημείωσε πως αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν διανεμηθεί τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση περισσοτέρων από 66 πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων μεγάλης σπουδαιότητας για όλες τις κοινότητες στην Κύπρο. Όσον αφορά την Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), το ποσό που διατέθηκε από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μεταξύ των ετών 2006-2017 είναι σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι ο Ευρωβουλευτής υπερασπίστηκε ανιδιοτελώς το έργο αυτών των Επιτροπών, επειδή ακριβώς έχει έντονη επίγνωση του γεγονότος ότι για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη πρέπει τα τείχη της δυσπιστίας να πέσουν, να επουλωθούν οι πληγές και να οικοδομηθούν γέφυρες.

Το έργο των Επιτροπών, σημείωσε, είναι αναμφισβήτητα στο επίκεντρο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων στην Κύπρο και οι Επιτροπές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την προώθηση ενός κλίματος ευνοϊκού για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού που θα επανενώνει τη χώρα και το λαό ως ένα λειτουργικό, βιώσιμο και σύγχρονο κράτος της ΕΕ, ένα κράτος που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συνύπαρξης και ανοχής.

Παρουσιάζοντας το μετάλλιο στον Ευρωβουλευτή, ο Πρόεδρος του είπε ότι στο πρόσωπό του η Κύπρος βρήκε έναν αληθινό και πολύτιμο φίλο. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού και εμού προσωπικά, σημείωσε,  εκφράζω τη βαθύτατη εκτίμησή μου και την ευγνωμοσύνη μου για την εξαιρετική σας προσφορά για την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου και του λαού της.

Στην αντιφώνησή του ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, η σύζυγος του οποίου είναι Κύπρια, μέλος της Μαρωνιτικής κοινότητας, εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες λέγοντας πως ό,τι έκανε το έκανε από την καρδιά του νοιώθοντας την Κύπρο ως τη δεύτερή του πατρίδα. Ανέφερε ότι πάντοτε είχε τη στήριξη των Κυπρίων Ευρωβουλευτών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Γιαννάκη Μάτση, Παναγιώτη Δημητρίου και Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Μπέκε σημείωσε πως πάντοτε θεωρούσε ότι όλα τα έργα που έχουν να κάνουν με την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και τους αγνοούμενους μπορούσαν να αποτελέσουν το μονοπάτι εκείνο μέσω του οποίου θα μπορούσε να βοηθηθεί ο μεγαλύτερος στόχος της επανένωσης.

Αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σύνοδο του ΕΛΚ το 2005, όταν ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι σε εκείνη τη συνάντηση τον ενημέρωσε με πάσα λεπτομέρεια και με εντυπωσιακό τρόπο για το πρόβλημα της Κύπρου και την ανάγκη για τερματισμό της κατοχής. Ανέφερε ότι πολλές φορές, ακόμη και στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης, η κοινή γνώμη στη Γερμανία και αλλού δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική διάσταση γιατί δεν έχει γνώση της κατάστασης και καλά καλά δεν ξέρει που είναι η Κύπρος.

Ο κ. Μπέκε ανέφερε ότι μπορεί ο ίδιος να κατανοήσει το πρόβλημα των αγνοουμένων καθώς βίωσε παρόμοιες καταστάσεις στην οικογένειά του και πρόσθεσε ότι αισθάνεται ευτυχής γιατί μπόρεσε με τον τρόπο του να συνεισφέρει στο έργο της ΔΕΑ με την αποδέσμευση κονδυλίων. Μίλησε και για την σύζυγό του η οποία πάλεψε και παλεύει για τα δίκαια της πατρίδας της, της Κύπρου, και σημείωσε πως την θαυμάζει για τους αγώνες και το πάθος της.

Είπε τέλος ότι η ανοχή πρέπει να είναι το βαθύτερο νόημα της ΕΕ και πρέπει όλοι να προσπαθούν να αντικρίζουν τις καταστάσεις μέσα από τα μάτια των άλλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Πηγή: RIK News